week18

Uke 18

BARNET DITT

Vokser i full fart

Barnet i magen vokser og vokser – nå veier det 250 gram og er cirka 20 cm langt. Ørene har kommet seg dit de skal sitte resten av livet, og stikker nå litt ut fra hodet. Øynene har kommet nærmere fremsiden av ansiktet og prydes av øyenbryn og antydning til øyevipper. Under de lukkede øyelokkene er netthinnen blitt ferdig utviklet og kan reagere på lys. Lyd har barnet nettopp begynt å registrere. Det lille ansiktet kan gjøre grimaser, og på fingertuppene samler det seg fett som gjør at det går an å skjelne de små linjene som etter hvert skal bli fingeravtrykk.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Når kommer sparket?

Venter du på de første sparkene? Det er veldig individuelt når man merker dem. Har du ventet barn før, vet du hvilken følelse du skal kjenne etter, men er det første gang, kan det ta flere uker før du merker at det virkelig er et spark. Iblant kan det føles som flaksende sommerfuglvinger. Andre ganger kjennes det ut som om magen rumler litt ekstra. Det er heller ikke uvanlig at morkaken er festet til fremre vegg i livmoren. Det gjør at det er litt vanskeligere å kjenne bevegelsene i begynnelsen, og at det tar lengre tid før man merker små spark. Rundt uke 18 vil du få tilbud om rutinemessig ultralyd. Det er en frivillig, smertefri og enkel metode der du får se et ultralydbilde av fosteret. Bildet viser blant annet hvordan barnet utvikler seg, og om det kanskje er mer enn ett barn i magen. Dessuten kan du få vite hvor morkaken sitter. Under ultralydundersøkelsen kan jordmoren eller legen også sjekke terminen.

PARTNER

En eller fler?

Ennå har dere sannsynligvis ikke merket noe til de første sparkene. Selv om det er høyst individuelt, pleier man å anta at det for førstegangsfødende ikke skjer før tidligst i uke 20. Men det er noe å se frem til, siden det blir et så konkret og tydelig tegn på at dere skal bli foreldre. Mange sier at de følte sterkere tilknytning til barnet etter det første sparket. Nå er det snart tid for den rutinemessige ultralyden. Den er frivillig, men mange synes det er godt å få bekreftet at barnet utvikler seg slik det skal. På ultralyden kan dere også få vite hvor mye fostervann det er, hvor morkaken sitter, og om terminen stemmer. Det er også nå man kan se om det er ett eller flere barn i magen. Er det flere, kan det føles ekstra overveldende før dere har fått bearbeidet de mange – og iblant motstridende – følelsene. Venter dere mer enn ett barn, kan dere trenge mer tid og støtte for å forberede dere. Et godt tips er å snakke med andre tvilling- eller trillingforeldre. I tillegg til at flerlinger gir dere som foreldre mye å tenke på, innebærer det flere kontroller hos jordmor eller lege for å sjekke at barna vokser som de skal.