week-1_1200x480

Uke 1

BARNET DITT

Teller den første uken?

Det kan være vanskelig å vite nøyaktig når et svangerskap startet. Det er nemlig ikke alltid mulig å si nøyaktig når befruktningen skjedde, og derfor regnes starten på svangerskapet fra første dag av forrige menstruasjon. Strengt tatt har svangerskapet altså ikke startet ennå. Foreløpig er det ingenting som ligger og vokser inne i livmoren. Ved IVF har man en annen måte å beregne første uke av svangerskapet på: fra to uker før egget settes inn i livmoren. Grunnen er at egget, som har blitt befruktet med sædceller utenfor kroppen, bor i et varmeskap i 2–5 dager før man setter det inn i livmoren igjen.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Den første dagen i siste menstruasjon

De fleste kvinner utvikler ett befruktningsdyktig egg hver måned. Egget modnes i en av folliklene i eggstokkene, og når follikkelen brister, slynges egget ut og fanges opp av eggledertrakten. Det er dette som kalles eggløsning. Hvis du lurer på når du har eggløsning, kan du legge merke til at du får mer utflod, og at den har en litt slimete konsistens. Det er for å gi eventuelle sædceller «smooth sailing» frem til egget. Egget beveger seg videre til egglederen, der det ligger og venter på å bli befruktet. I dette næringsrike miljøet kan egget leve i ca. et døgn. Hvis det ikke blir befruktet, fortsetter egget nedover i livmoren, og det forsvinner ut gjennom livmorhalsen og skjeden sammen med slimhinne fra livmoren. Dette utgjør menstruasjonen din.

PARTNER

Planleggingen for folsyre

Planlegger dere å få barn, bør partneren din allerede nå begynne å ta folsyre. Folsyre reduserer nemlig risikoen for ryggmargsbrokk hos fosteret. Hvis du eller partneren din røyker, har dere nå tidenes beste grunn til å slutte. Røyking – også passiv – kan nemlig påvirke både fertilitet og svangerskap negativt.