week22

Uke 22

BARNET DITT

Ører og ny frisyre

Alle sansene modnes og utvikles mer og mer for hver dag. Babyen har riktignok øynene lukket hele tiden, men gjennom de tynne øyelokkene kan den likevel skille mellom lys og mørke. Ørene har fått riktig form, men er fortsatt helt myke. Men høre kan de, og barnet kommer til å huske stemmer og bestemte musikkstykker hvis de spilles mange ganger under svangerskapet. Hendene føler seg frem over ansiktet og kroppen, og smaksløkene på tungen er under utvikling. Det er også nå håret på hodet begynner å vokse. Det varierer hvor mye hår barn har når de blir født. Noen har en real manke ved fødselen, mens andre har litt dun som bare synes i motlys.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Livmoren din trener

Du har kanskje merket at magen blir hard en stund, for så å bli myk igjen? Det er sammentrekninger som kan begynne å dukke opp nå, men de er som oftest vanligere mot slutten av svangerskapet, fra tredje trimester. Sammentrekningene er livmorens måte å trene seg opp til fødselen på. Selv om det kan føles litt ekkelt de første gangene, innebærer det ingen fare for barnet. Sammentrekningene pleier å komme når du har vært ekstra aktiv, for eksempel når du har trent eller hatt sex. Hvis det blir i meste laget – og sammentrekningene dukker opp også i andre situasjoner – er det kroppens måte å si fra til deg på. Får du sammentrekninger når du setter deg ned om kvelden, bør du med andre ord ta det litt roligere. Men kommer de ofte eller når du hviler – selv om du ikke har stresset – bør du snakke med jordmor eller lege for å utelukke at det dreier seg om en urinveisinfeksjon. Det bør man selvsagt alltid unngå, men det er ekstra viktig å være påpasselig når du er gravid. Hvis dette ikke er første gang du venter barn, bør du være forberedt både på at sammentrekningene kan komme tidligere, og på at de er kraftigere enn første gang.

PARTNER

Reduser stress

Sammentrekninger er noe partneren din kan få fra nå av, men som blir vanligere mot slutten av svangerskapet. Det er livmorens måte å trene seg opp til fødselen på, og sammentrekningene kommer ofte når man har vært litt ekstra aktiv. Er livet generelt stressende, kan det også være kroppen som på denne måten sier fra at den vil ta det litt roligere. Det er viktig at du som partner vet om dette, og at dere kan snakke om hva du kan gjøre for å avlaste.