week4

Uke 4

BARNET DITT

Fostersystemet dannes

Det er bitte lite, foreløpig bare 0,5 mm, men det er der! Egget har festet seg til livmorslimhinnen og får næring fra de mange blodårene i omgivelsene. Rundt egget fortsetter utviklingen av morkaken, som kommer til å servere barnet alt det trenger i løpet av svangerskapet. Det er nå hovedtrekkene i embryoets organsystemer anlegges. De aller første nervecellene og ryggraden begynner å dannes. Noen av cellene anlegger mage-tarm-kanalen og lungene. Andre anlegger hud, muskler og blodkar.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Noe som skjer i kroppen?

Lukter alt i kjøleskapet vondt? Kan du merke parfyme på en mils avstand, eller får du brekninger så snart du står opp om morgenen? Dette er noen av mange tidlige tegn som kan tyde på at du er gravid. Hvis du ikke kjenner deg igjen i noe av dette, trenger det ikke bety at du ikke er gravid. Enkelte merker nemlig ingenting uvanlig i starten. Rundt uke 4–6 begynner kroppen å produsere et graviditetshormon som heter hCG. Det skilles ut via urinen, og har du blitt gravid på naturlig måte, går det derfor snart an å ta en graviditetstest for å finne ut som du virkelig er gravid. Har du gjennomgått IVF, vet du at man kan ta en test allerede to uker etter at egget ble satt inn. Er testen negativ, men du føler at det er noe på gang i kroppen, kan du vente noen dager og prøve igjen. Det kan nemlig hende at du har tatt testen for tidlig, slik at graviditetshormonet ennå ikke har kommet opp i målbare mengder. Dukker det opp litt blod på toalettpapiret eller i trusa, trenger du ikke å være redd. Noen får en liten blødning når egget fester seg til livmorslimhinnen. Det er helt ufarlig og ingenting å bekymre seg for.

PARTNER

Tid for graviditetstest

Rundt uke 4–6 begynner partneren din å produsere et graviditetshormon som heter hCG. Det skilles ut via urinen og gjør at dere kan se om dere venter barn, ved å ta en vanlig graviditetstest. Et lite tips fra oss er at dere bør se på resultatet av testen sammen. På den måten kan dere snakke om hva dere føler, uansett hva testen viser. Blir dere gravide ved hjelp av IVF, har dere kanskje allerede tatt en graviditetstest. Da beregner man jo ukene på en annen måte, og det går an å ta en test allerede to uker etter at egget ble satt inn. Det kan hende at partneren din allerede nå føler seg trøtt eller kvalm. Det er helt normalt og kan være greit å være klar over for den som ikke bærer frem barnet. Støtt henne så godt du kan, og tips henne om at mange og små måltider ofte hjelper mot kvalme. Siden matos kan utløse kvalme, er fint om du står for matlagingen akkurat nå.