week27

Uke 27

BARNET DITT

Tester sine styrker

Tid for tall: Babyen er omtrent 37 cm lang. Foten måler rundt 4 cm, lårbeinet cirka 5 cm, og hodet har en diameter på 7 cm. Hele den lille bylten veier nesten 1 kilo. Huden er fortsatt tynn og dekket med fosterfett, men ansiktet har blitt litt rundere. Nå kan du kanskje merke en liten fot som presser mot magen. Det er barnet som tester kreftene sine. Presser du forsiktig tilbake, kan du kanskje merke at babyen svarer. Alle små og store bevegelser som babyen gjør, trener musklene, slik at den blir sterkere i kroppen. Skulle barnet bli født nå, har det over 90 % sjanse til å overleve, for det har det meste som trengs for et liv utenfor livmoren. Lungene kan puste luft – selv om barnet sannsynligvis ville trengt litt hjelp i starten – og tarmene kan ta imot melk. Men barnet har nesten ikke underhudsfett, så det ville trengt mye hjelp med å holde kroppstemperaturen oppe. Jo lenger babyen holder seg inne i magen, jo bedre er det. Den siste tredjedelen av svangerskapet, som du snart går inn i, handler nettopp om at barnet skal samle underhudsfett og modnes.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Skjem bort føttene dine

Har føttene forvandlet seg til et par store klumper nederst på beina? Det skyldes at kroppen din har fått en ny hobby: å samle på væske! Ofte kan det føles greit om morgenen, men bli verre om kvelden, spesielt hvis det har vært en anstrengende dag. Å hvile med føttene høyt og investere i et par gode sko gjør ofte underverker. Kompresjonsstrømper vil ha en forebyggende og god effekt på hevelser i bena hos gravide. Dette er også med på å forebygge blodpropp og anbefales alle gravide. På Instagram ser man eksempler på gravide som spankulerer omkring i høye hæler, men det er ikke mange av det slaget. Det er heller ikke noe å strebe etter, siden trange sko kan gjøre føttene enda mer hovne. Kanskje er du ikke overbegeistret ved tanken på sko som er «gode for foten», men er det én gang du skal velge funksjon fremfor stil, er det nå. Det er ikke vanskelig, for de fleste sportsbutikker selger gode gåsko, og det finnes også såler eller innlegg som gir bedre støtdemping. Satser du på et par funksjonssko, men ikke liker utseendet på dem, kan du prøve å bytte skolisser – og vips, så har du forvandlet dem til et par vanlige joggesko. Hvis magen gjør at du ikke klarer å knytte sko, er sandaler et godt alternativ. Med sokker kan du bruke dem store deler av året. Husk dessuten å benytte deg så ofte som mulig av den gravides privilegium: å kunne legge beina på bordet – også når du er på besøk hos andre.

PARTNER

Still inn på barnesanger

Babyens hørsel blir stadig bedre, og jo mer du synger og snakker til den i magen, jo bedre vil den kjenne igjen stemmen din når den kommer ut. Det styrker båndet mellom dere og gir barnet ekstra trygghet. Det er bare å finne frem sanger du likte da du var liten, og friske opp hukommelsen. Senere vil du merke at barn liker gjentakelser. En mental øvelse for deg som forelder kan derfor være å synge «Lille Petter edderkopp» med stor entusiasme om og om igjen. Sang handler imidlertid ikke bare om kos, nærhet og tilknytning. Det er et faktum at barns kognitive evner styrkes gjennom musikk. Det sies at barn som blir sunget for, har lettere for å lære språk og matematikk. Dessuten ser hukommelsen og motorikken ut til å påvirkes positivt – hvem vet, kanskje får du en dyktig danser på kjøpet?