week13

Uke 13

BARNET DITT

Mye igjen å stusse på

Alle organer er nå anlagt og har så smått begynt å fungere. Den første tredjedelen av svangerskapet er unnagjort, og i løpet av de to siste tredjedelene skal barnet vokse seg ferdig og organene modnes, slik at barnet er best mulig forberedt på et liv utenfor livmoren. Den lille kroppen blir stadig større, og nå er den drøyt 6 cm lang og rundt 60 gram tung. Men det gjenstår som sagt fortsatt mye finpuss: Ørene sitter langt nede, og øynene – som fortsatt er lukket – sitter langt fra hverandre. Deler av brusken som har fungert som bein, begynner å bli hardere og bli til skjelett, og barnet beveger seg mer for hver dag som går. Babyen har fått litt mer vann rundt seg, noe som gjør det enklere å strekke på kroppen. På en ultralydundersøkelse går det an å se at hendene beveger seg opp mot munnen, og at babyen bøyer og strekker på armer og bein. Små gutter danner mannlig kjønnshormon, og hos jentene finnes det millioner av primitive egganlegg i de umodne eggstokkene. På fingertuppene kan man nå ane de linjene som senere skal bli til barnets unike fingeravtrykk.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

En tredjedel fullført!

Nå begynner snart den andre tredjedelen, eller det andre trimesteret, av svangerskapet. (Det kommer litt an på hvordan man regner, men andre trimester pleier å begynne i uke 13 eller 14.) Mange opplever at de nå går inn i en roligere periode. Kvalmen og trøttheten har forhåpentligvis avtatt – skjønt hos noen kan det vare lenger. En annen grunn til at du kanskje slapper litt mer av, er at risikoen for spontanabort nå er mindre. Kanskje forsvinner den gnagende uroen, slik at du tør å tenke fremover? Fra uke 13 er det mange som tør å fortelle andre at de venter barn. Det kan føles både skummelt og spennende, men ofte er det deilig å slippe alt hemmelighetskremmeriet. Det blir dessuten stadig vanskeligere å skjule graviditeten – magen kommer til å dukke opp som en liten kule enten du sier noe eller ikke. Ikke bli overrasket om mange allerede har skjønt at du venter barn. Smugspising av godteri, hyppige toalettbesøk eller åndsfraværende klapping på den lille magen kan ha avslørt at det er en bolle i ovnen. Mange er altså i bedre form nå, men behov for hvile og sunn mat vil du ha gjennom hele svangerskapet. Det er derfor viktig å finne en god balanse, slik at du fortsetter å føle deg bra. Vanlig arbeid og fysisk aktivitet har du slett ikke vondt av, men prøv å unngå stress, og sørg for å få nok søvn.

PARTNER

Merkelige cravings

Dere har nå tilbakelagt den første tredjedelen av svangerskapet, og risikoen for spontanabort er nå mindre. For mange blivende foreldre er dette en viktig milepæl. De fleste er nå mindre bekymret og føler seg bedre. Kanskje er partneren din i bedre form også? Dessverre gjelder ikke det alle. Det finnes de som er kvalme gjennom hele svangerskapet, og for noen er situasjonen såpass alvorlig at de må oppsøke hjelp. Du har kanskje hørt at gravide kan føle sug etter bestemte typer mat eller ting, såkalte «cravings»? Man vet faktisk ikke helt hva det skyldes, men mange kan få utrolig lyst på alt fra sjokolade, sitrusfrukter og salt til lakris. (Akkurat lakris bør gravide imidlertid være litt forsiktige med. Det er ikke farlig å spise litt, men for store mengder er ikke bra.) Enkelte kan til og med føle et enormt sug etter ting som ikke er spiselige, for eksempel sement, kritt eller jord. Samtidig kan andre matvarer og dufter, ofte gamle favoritter, fremkalle ubehag.