week7

Uke 7

BARNET DITT

Halen på plass

Hjertet, som er et av de første organene som utvikles, pumper blod ut i vevet på den lille kroppen. Nå kan du se hodet, og strukturene i barnets ansikt begynner å bli tydelige. Du ser også at øynene utvikler seg, som en liten grop på hver side av hodet – men foreløpig mangler øyelokkene. Det dannes også brusk nå. Denne brusken skal bli til skjelett og fortsette å utvikle seg og vokse inntil barnet er omtrent 20 år. Hendene begynner å synes og ser ut som bitte små padleårer. Siden barnet er nesten gjennomsiktig, kan du se hjertet, ryggraden og halen. Halen??! Ja, du leste riktig. I denne fasen har embryoet noe som ser ut som en liten hale. Men slapp helt av, den vil forsvinne rundt uke 9. Til slutt er det bare halebeinet igjen. Underhuden er ikke dannet ennå, men bindevevet som senere skal bli til hud, er under utvikling. I det som skal bli hjernen, skjer det masse akkurat nå: Ulike deler begynner å få sine spesifikke funksjoner, og koblingene mellom nervecellene utvikler seg hele tiden. På slutten av denne uken er barnet på størrelse med en ert.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Hormoner som slår i taket

Ennå er det nok ingen som kan se på deg at du venter barn, men sannsynligheten er stor for at du merker forandringer i kroppen. Ganske mange, 7 av 10, er kvalme i starten av svangerskapet. Den viktigste årsaken til denne mildt sagt ubehagelige tilstanden er de store hormonforandringene som skjer i kroppen. Men hold ut – den jobber med saken og er snart klar! Har du trent før du ble gravid, er det smart å fortsette med treningen så lenge det føles bra – å røre på seg er sunt og kan lindre noen av de tidlige svangerskapsplagene. Fremfor alt er frisk luft ofte et utmerket middel mot kvalme. Selv om du ikke har trent før svangerskapet, er det lurt å begynne med en enkel form for trening. Spesielt viktig er det å komme i gang med daglige knipeøvelser allerede nå. Å ha en sterk bekkenbunn er nemlig alfa og omega med tanke på at du etter hvert skal bære en stor mage. Det er enkelt å gjøre øvelsene. Utfordringen er å huske det. Et godt tips er å finne på en huskeregel som gjør at du får en daglig påminnelse: hver morgen når du pusser tennene, eller om kvelden når du har lagt deg. Har du blitt gravid ved hjelp av prøverørsbefruktning, vil en lege på fertilitetsklinikken nå foreta en vaginal ultralyd for å sjekke at alt utvikler seg slik det skal.

PARTNER

Sterkere luktesans

Er partneren din kvalm? Det er ikke uvanlig. Hele 7 av 10 er kvalme i begynnelsen av svangerskapet. Den viktigste grunnen til kvalmen er faktisk at kroppen gjennomgår store hormonforandringer. Det er selvsagt også hormonene som gjør at mange er ekstra følsomme for lukt under svangerskapet. Plutselig kan partneren din reagere sterkt på dufter hun tidligere elsket, og dessverre er det ikke helt uvanlig at det er nettopp duftene dine som utløser reaksjonen. Kanskje bør du legge bort yndlingsparfymen en stund for å bevare husfreden. I løpet av uke 6–8 er det vanlig å ha første kontroll hos en jordmor på helsestasjonen eller hos fastlegen. Alle blivende foreldre, ikke bare den som bærer frem barnet, kan være med på timen. Ved at du som partner er med, vil svangerskapet føles mer som en felles opplevelse. Et godt tips er å skrive ned alt du lurer på, slik at det blir lettere å huske spørsmålene når dere er hos jordmoren eller legen. Og selv om det kanskje kan føles som om et svangerskap er det mest naturlige i verden, er det ikke sikkert at alt er like selvfølgelig – husk at det ikke finnes dumme spørsmål, og at det er bedre å spørre en gang for mye enn en gang for lite. På denne første kontrollen vil jordmor eller fastlege ta blodprøver og henvise deg til det sykehuset du skal føde og for å ta ultralyd. Alle får tilbud om ultralyd i uke 18-20 det er også vedtatt at alle gravide skal få tilbud om ultralyd i uke 12-14. Den som er over 35 år får også tilbud om NIPT sammen med den ultralyden. Hvis dere har blitt gravide ved hjelp av prøverørsbefruktning, vil en lege på fertilitetsklinikken nå foreta en tidlig ultralyd for å sjekke at alt utvikler seg slik det skal. Da vil dere få se at babyens hjerte slår.