week5

Uke 5

BARNET DITT

Full aktivitet i livmoren

Embryoet som skal utvikle seg til et foster, er nå omtrent 4 mm langt. Det som skal bli armer, stikker ut fra kroppen som bitte små knopper. Hjerneanlegget har delt seg i to halvdeler, og du kan se at ryggraden dannes. Mellom ryggvirvlene er nervebunter på vei ut fra ryggmargen. De kommer etter hvert til å nå ut til alle deler av kroppen. Snart vil babyens utvikling også vise seg. Avhengig av om det er et x- eller y-kromosom som har truffet egget først, vil enten testosteron eller østrogen frigjøres og danne babyens kjønnsorganer.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Testet positivt?

Hvis du ikke allerede har tatt en graviditetstest, mistenker du nok at du er gravid. Om ikke annet, så fordi mensen ikke har kommet som forventet. Tar du en graviditetstest nå, vil den sannsynligvis være positiv. Føles brystene annerledes? Det er ikke uvanlig at de blir større og litt ømme, eller at du må tisse litt oftere enn du pleier. De ekstra toalettbesøkene skyldes både at det er mer blod som strømmer gjennom området rundt livmoren, og at livmoren vokser og skaper press på urinblæren. Vanligvis føler man seg også ekstra trøtt, sulten eller kvalm. Og det er ikke så rart, for kroppen jobber og bruker masse energi på å skape et lite liv. Hvis kvalmen er plagsom, kan det faktisk hjelpe å spise – men lite og ofte. Hvis du ikke allerede tar tilskudd av folsyre, er det smart å begynne nå og fortsette frem til uke 12. Dette er et godt tidspunkt for å bestille time til første kontroll – enten hos jordmor eller hos fastlegen din. Jordmoren eller legen svarer på alle spørsmål, og hvis du ønsker hjelp med å ta en graviditetstest, kan du få ordnet det hos dem. Har du blitt gravid ved hjelp av kunstig befruktning, vil en lege på klinikken foreta en ultralyd-undersøkelse. Men du må likevel ringe og bestille time til første kontroll, for det er en jordmor eller fastlegen som kommer til å følge deg opp i svangerskapet.

PARTNER

Ring jordmoren

Nå vet dere kanskje at dere venter barn – og har dere gjennomgått IVF, har dere sikkert visst om det en stund allerede. Å finne ut at man skal bli foreldre, føles uvirkelig for de fleste. Særlig for den som ikke merker at kroppen endrer seg – og heller ikke kan se endringene, men kanskje reagerer på at partneren sovner fra filmen dere hadde tenkt å se sammen … Hvis du skaffer deg kunnskap om og en forståelse av hva som skjer under svangerskapet, kan det være lettere å føle seg involvert, og fremfor alt kunne støtte partneren i de krevende månedene som kommer. Blant annet kan det være behov for konkrete endringer: Det finnes mat gravide bør unngå, og alkohol og nikotin er ekstra skadelig mens fosteret utvikler seg. Husk at passiv røyking er farlig både nå og etter at barnet er født. Nå kan dere når som helst ringe og bestille time til første kontroll. Ved kunstig befruktning gjennomføres den første kontrollen på fertilitetsklinikken, der en lege foretar en ultralyd-undersøkelse. Men selv om dere har gjennomgått IVF, må dere likevel bestille time til første kontroll. Det er nemlig ikke fertilitetsklinikken som kommer til å følge dere opp i svangerskapet.