w41_1200x480

Uke 41

BARNET DITT

Ferdigbakt baby

Babyen har det godt der inne i magen, og produksjonen av fostervannet den er omgitt av, fortsetter frem til fødselen. Underhudsfettet som er dannet de siste ukene, har gjort babyen rundere. Barnet er mykt og bøyelig, slik at det lett skal komme seg gjennom fødselskanalen når tiden er inne. Unntaket er hodet. Bortsett fra fontanellen – den myke delen øverst på hodet – er nemlig hodeskallen hard. Fontanellen skal være myk og vil vokse sammen i løpet av det første året. Mange synes det er litt guffent med en myk del midt oppe på hodet, der man dessuten ofte kan se pulsen slå. Men den myke delen har en viktig funksjon: Den skal gjøre hodet, som er den største kroppsdelen, mer formbart og dermed lettere å føde. Dessuten gir den hodet og hjernen mulighet til å vokse.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Fordeler med å vente

Vi vet at det kan føles frustrerende å bare gå og vente, men det kan faktisk være fordeler ved å være gravid litt lenger. Da rekker nemlig livmortappen å modnes, og hormonet relaxin myker opp bekkenet enda litt mer, slik at fødselen går lettere. Selv om enkelte hevder at bringebærbladte, akupunktur og ananas kan fremskynde fødselen, finnes det ingen bevis for at det virker. Men det skader ikke heller, så du kan gjerne prøve. Du bør imidlertid unngå å følge eventuelle råd om at hardt fysisk arbeid eller klyster vil få i gang fødselen. Ikke hør på dem som påstår det! Et tryggere alternativ er hinneløsning. Hvis jordmoren eller legen ser at livmortappen er moden, går det an å gjøre en hinneløsning, eller «stripping», for å få i gang riene. Det går ut på at en jordmor eller lege foretar en vaginal undersøkelse for å stimulere livmortappen. Når den blir stimulert, frigjøres det et hormon som kan bidra til å sette i gang fødselen. Det er ikke spesielt behagelig og kan til og med gjøre litt vondt. Gjør det for vondt, avbryter man prosedyren. Noen får også en mindre blødning etter en hinneløsning. Dersom du ikke har født og er i uke 41 får du kontroll på sykehuset der du skal føde og man planlegger der sammen med deg når man skal sette i gang fødselen, hvis du ikke starter selv. Her i Norge er anbefalingen, hvis alt ser bra ut, at man blir satt i gang senest i uke 41-6.

PARTNER

Å gå over tid

Dette med å gå over termin kan faktisk være ganske tungt for mange, kanskje særlig for den som har barnet i magen. Selv om de aller fleste vet at det er liten sjanse for at babyen blir født på termindatoen, og at det er vanlig å gå over tiden, opplever mange termindatoen som noe konkret. Og det er ikke så rart. Vi mennesker liker å ha tidsrammer å forholde oss til, men små babyer er ikke så opptatt av begrepet tid. Svangerskapet er ikke overtidig ennå, men det kan likevel føles tungt. Både fysisk og psykisk. Den kroppslige belastningen er ikke til å spøke med, og det kan være utrolig frustrerende å måtte svare på spørsmål om babyen har kommet ennå. Spesielt når det ikke finnes noe man selv kan gjøre for å få barnet til å ville komme ut. I noen tilfeller gjør man en hinneløsning, eller «stripping», for å hjelpe kroppen med å få riene i gang. Det går ut på at en jordmor eller lege foretar en vaginal undersøkelse for å stimulere livmortappen.