week36

Uke 36

BARNET DITT

Sluttspurten gjenstår

Nå har barnet blitt omtrent 47,5 cm og veier mellom 2,5 og 2,7 kg – det kan variere litt. Hele ansiktet har blitt rundere og ser mer og mer ut som det kommer til å gjøre når du får se det på ordentlig for første gang. Et ferdig individ gjør seg klar til å komme ut, og bare innspurten – den siste måneden – gjenstår. Det går bra om barnet fødes nå, for kroppen fungerer som den skal, men ifølge planen skal barnet legge på seg cirka en kilo til før det skjer!

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Blandede følelser

Å være gravid kan være tøft både fysisk og mentalt – i hvert fall mot slutten. Du får kanskje høre at du bør «nyte gravidboblen» eller «gripe dagen», og selv om noen klarer det, er det nok vanligere å føle både stress og bekymring. Både mens man er gravid, og etter at babyen er kommet. Å få høre hvor herlig det er, og ikke føle det selv, kan være utrolig vondt. Mange blir bekymret for at de har «feil» følelser, lurer på hvorfor de ikke føler sterk tilknytning til barnet i magen, eller tviler kanskje på at de vil bli gode foreldre. Alle disse følelsene er vanlige og skyldes mange ulike ting. Kanskje var ikke graviditeten planlagt, eller kanskje var den superplanlagt og kom først etter lang tid og mange tårer – og hvis du da ikke føler deg overlykkelig, kan det fort føles feil. Eller så overskygges gravidboblen av fødselsangst, bekymringer for barnet i magen eller kanskje dårlige minner fra egen barndom. Det kan være tusenvis av ulike grunner. Det er veldig viktig å snakke om disse følelsene, for hvis du tør å ta det opp, vil folk forstå at langt fra alle gravide er så utrolig lykkelige. For de aller, aller fleste utvikler følelsene overfor barnet seg over tid, og det varierer hvor lang tid det tar. Noen føler en umiddelbar kjærlighet til barnet under svangerskapet eller rett etter fødselen, men for mange tar det faktisk lenger tid. Det kan ta uker eller kanskje måneder før de sterke følelsene dukker opp, men du kan stole på at kjærligheten ikke vil forsvinne, men fortsette å vokse. Og sannsynligvis gir du allerede nå, kanskje uten å være klar over det, uttrykk for at du har omsorg for barnet. En hånd på magen når det sparker, små sanger du synger, eller at du faktisk har lagt om store deler av livsstilen din for barnets skyld. Vær snill mot deg selv, for du kommer til å bli en god mor.

PARTNER

Snart foreldre!

Lengter du veldig etter at babyen skal komme ut? Å få se og holde det lille barnet ditt på ordentlig? Når du tenker mye på barnet som snart skal fødes, er det ikke til å unngå at du også tenker mye på det store ansvaret som følger med. Tenk at du i lang tid fremover vil være en av de viktigste personene i barnets liv! Mange som venter barn, begynner å tenke på sine egne foreldre og sin egen barndom og oppvekst. Hvordan du ser på den fremtidige foreldrerollen, påvirkes selvfølgelig av hvordan din egen barndom har vært, og det er et viktig steg i retning av å utvikle følelsesmessige bånd til barnet. Noen ting ser du kanskje tilbake på med glede og vil gi videre til ditt eget barn. Samtidig finnes det kanskje ting du absolutt ikke vil føre videre. Uansett hvordan du opplevde barndommen, er dette en god anledning til å tenke over hva som er viktig for deg. Selvfølgelig vil ikke du bli nøyaktig lik foreldrene dine. Du og partneren din er jo to helt andre personer! Men benytt anledningen til å snakke om hvordan dere best kan fylle foreldrerollen, og hvilken støtte dere må gi hverandre.