week-3_1200x480

Uke 3

BARNET DITT

Nå begynner det!

Nå er det for alvor i gang! En sædcelle har nådd frem til egget og trengt inn i det. Det befruktede egget beveger seg mot livmoren, på vei dit begynner det sin utvikling ved at cellene i egget deler seg, igjen og igjen. På svangerskapets fjerde dag ligner det befruktede egget et bjørnebær og kalles «morula». Det er på størrelse med et knappenålshode og består av 32 celler.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Uteblitt menstruasjon?

Nå sendes det kjemiske signaler til hypofysen om at du er gravid, og at eggløsningen er utsatt inntil videre – ingen menstruasjon på en stund, altså! Hvis du likevel får en liten blødning, er det ikke snakk om menstruasjon, men om en såkalt festeblødning. Den kommer av at egget fester seg i livmoren, og minner om utflod med blod i. Nå dannes også morkaken, et helt nytt organ med «røtter» som vokser innover i livmorslimhinnen. Her begynner hormonet progesteron å utvikle seg, som har som oppgave å holde svangerskapet i gang. Konsentrasjonen av dette hormonet stiger derfor raskt i blodet. En annen ting som stiger litt, er faktisk kroppstemperaturen. Den blir litt høyere.

PARTNER

Tidlige tegn

Hvis partneren din har blitt gravid, slutter hun nå å få mensen. Hun kan imidlertid få en annen type blødning. Når egget fester seg i livmoren, er det nemlig ganske vanlig med en såkalt festeblødning, som er helt ufarlig. Den kan komme 7 til 14 dager etter eggløsning og minner om utflod med blod i. Snart kan dere ta en graviditetstest for å finne ut om dere venter barn. Ved kunstig befruktning som IVF kan man tenke at egget bodde utenfor livmoren de to første ukene. Det innebærer at egget nå har vært i magen i én uke. Det kan være greit å vite at kroppstemperaturen hos gravide iblant kan bli litt høyere, og at mange blir trøtte. Å føle at man ikke er helt i form, og tro man er i ferd med å bli syk, er ganske vanlig. Så hvis dere prøver å få barn, kan dette være et lite tegn.