week40

Uke 40

BARNET DITT

Denne uken da?

Babyen veier nå omtrent 3,5 kilo, men så langt ut i svangerskapet er det stor variasjon i størrelsen på barna. Det finnes de som er mindre, og de som er større, når de kommer ut. De fleste babyer fødes i uke 40, selv om det bare er cirka 5 prosent som blir født akkurat på termindatoen. Om du passerer terminen uten at det har skjedd noe, er det altså ingen grunn til bekymring. Svangerskapet regnes ikke som overtidig før det har gått to uker etter termin. Hvis barnet blir født vaginalt, kan man se at det har en litt spiss hodeform. Og det er ikke så rart med tanke på at det lille hodet nettopp har presset seg gjennom en smal fødselskanal. Men du trenger ikke være redd, for i løpet av cirka et døgn vil hodet ha fått tilbake den runde formen sin. Mange nyfødte babyer er også påvirket av graviditetshormoner. Det kan føre til at enkelte kroppsdeler er større enn til vanlig. For eksempel kan brystvortene være hovne og kjønnsorganene se uforholdsmessig store ut. Det er helt normalt og går ganske fort over.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Klar for fødsel

Mange føler at hver dag som går, er en dag for lenge å vente på barnet. Men om det føles håpløst å gå over termin, kan det være en trøst å vite at 90 prosent av alle som har passert uke 40, føder barnet sitt innen utgangen av uke 42. Selv om det kan være en påkjenning å våkne hver morgen uten å merke det minste tegn til at babyen har planer om å melde sin ankomst, er det bare å holde ut. Du har kanskje hørt folk si at å føde barn er som å løpe maraton? Hvis du ikke løper så mye selv, sier kanskje ikke den sammenligningen deg så mye, men du kan nok likevel ane at det er en stor påkjenning for kroppen, og at det med stor sannsynlighet varer i ganske mange timer. Det er med andre ord smart å lade litt opp til fødselen. Men hvordan skal du få til det når det eneste du vil, er at babyen skal komme? For eksempel handler det om å hvile og spise masse langsomme karbohydrater. Å trene på å trekke pusten dypt er også lurt, siden det gjør at oksygentilførselen blir bedre, og at du får mer energi. Siden du ikke kan vite når babyen begynner innspurten, bør du ikke vente med å hvile og tenke at du skal gjøre det i morgen. Husk også at kroppen din, uansett hvordan den ser ut, faktisk er skapt for å føde barn – og at den har brukt 40 uker på grundige forberedelser. Det gjør selvsagt veldig vondt å føde barn, og det bør du være innstilt på. Men i motsetning til de fleste andre typer smerte signaliserer ikke fødselssmerter at det er noe galt med kroppen. Det kan være en trøst når det gjør aller mest vondt. Prøv å møte de første riene med full tillit til at kroppen din vil fortelle deg nøyaktig hva du skal gjøre. Og du? Si ja takk til smertelindring hvis du føler at du trenger det. Ikke la det gå prestisje i å føde uten.

PARTNER

Snart kommer en baby til familien

Er det onsdag i dag? Da er sjansen litt større for at babyen kommer. Ifølge statistikken blir nemlig de fleste barn født nettopp på en onsdag. Søndag er derimot den dagen færrest babyer har lyst til å komme til verden på. Hvis barnet fortsatt befinner seg i magen, fortsetter dere å gå på kontroller med jevne mellomrom. Jordmoren eller legen gjør da de vanlige tingene som å måle livmoren, lytte til barnets hjerte og sjekke hvordan det ligger i magen. De aller fleste fødsler starter av seg selv når babyen mener det er på tide. Enkelte må settes i gang, og da finnes det ulike metoder: riestimulerende tabletter, vaginal gel, ballongmetoden eller riestimulerende drypp. Hvilken metode som brukes, avhenger av omstendighetene og av hvor moden livmortappen er. Det er kanskje godt å vite at en igangsatt fødsel ikke nødvendigvis er så veldig annerledes enn en som starter av seg selv, og at jordmoren eller legen begynner å diskutere og planlegge en eventuell igangsettelse når dere har passert uke 40. Selv om barnet fortsatt holder til i magen og ser ut til å trives med det, er det mest sannsynlig at fødselen ikke trenger drahjelp for å komme i gang.