week29

Uke 29

BARNET DITT

En leken rakker

Ennå har barnet godt med plass til å skifte stilling og stupe kråke inne i magen – selv om det nå måler 40 cm og veier 1,2 kilo. Men det blir mindre og mindre plass, og nå kan du se konturene av en fot eller en hånd fra utsiden av magen når barnet tar sats for å snu seg. Hodet er fortsatt stort i forhold til resten av kroppen, som ser mager ut. Det skyldes at den ennå ikke har så mye underhudsfett. Det varierer hvor mye barn beveger seg og sparker, men de fleste tester kreftene sine, og det er ikke uvanlig at de innimellom serverer et solid spark du kjenner lenge etterpå. Babyen er nå så stor at sparkene kan nå helt fra ribbeina til urinblæren (noe som kan gi mor en liten overraskelse).

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Åreknuter og hemoroider

Er du stresset eller opprørt, reagerer barnet sannsynligvis på stresshormonene som frigjøres og overføres til barnet via morkaken. Ingen liker stress, så prøv å roe barnet ved å puste dypt og slappe av. Etter hvert som barnet vokser og tar mer plass, presses dine indre organer til siden. Livmoren presser på nedover, mot de store blodårene. Du kan da får mer synlige og markerte blodårer, og iblant dukker det opp åreknuter på beina. Støttestrømper kan føles behagelig og stimulerer i tillegg blodgjennomstrømningen. Du bør heller ikke sitte for mye med beina i kors (også et hett tips hvis du har bekkensmerter!). Noen får også åreknuter ved endetarmen – bedre kjent som hemoroider. Den ubehagelige tilstanden kjenner du igjen på at det svir og klør i baken. Hemoroider forsvinner ofte helt etter at barnet er kommet, men det kan være plagsomt mens det varer. Husk å drikke mye vann, siden en treg mage er hemoroidenes beste venn. På apoteket finnes det også salve å få kjøpt, men som alltid når det gjelder legemidler, bør du spørre personalet om det er greit å bruke den når du er gravid.

PARTNER

Mer enn ett barn?

Venter dere tvillinger, er det ikke nødvendigvis så lenge igjen til fødselen. Rundt 50 prosent av de som venter tvillinger, føder innen utgangen av uke 37, og det er uvanlig at tvillinger fødes så sent som på termin. Som blivende tvillingforeldre har dere unektelig litt mer å tenke på. At dere ikke vil få spesielt mye egentid etter fødselen, kommer vel ikke som noen overraskelse (det gjør det neppe om dere venter bare ett barn heller), men alt går bra hvis dere hjelper hverandre. Tenk at dere er et team, hjelp hverandre, og husk at begge kan trenge litt pusterom iblant. Og finnes det noen andre som kan hjelpe dere i hverdagen, er det gull verd. Alle mødre som har født barn, trenger å få hvile kroppen og unngå unødig stress. Å bli foreldre er en stor følelsesmessig omstilling. Og har man båret frem og født to barn, kan man nok ha enda større behov for å hvile, hente seg inn igjen og få litt ekstra støtte.