week12

Uke 12

BARNET DITT

Morkaken tar over

Barnet har vokst og er cirka 5,5 cm langt og veier rundt 15 gram. Nå får det både næring og oksygen gjennom morkaken. Hele fosteret utvikler seg konstant, og akkurat nå jobbes det for fullt med viktig utvikling av hjernen. Øyelokkene har kommet på plass, tannanleggene er på vei, og overleppen får amorbuen sin. Barnet kan nå svelge, og tarmene begynner langsomt å bevege seg i magen, ettersom de får bedre og bedre plass.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

På tide med en ny garderobe?

Begynner klærne å bli trange? Prøv å feste en gummistrikk ved knappen, så får du litt mer å gå på i bukselinningen og kan bruke favorittjeansen en stund til – det finnes også ferdige forlengere å få kjøpt. Eventuelt kan du satse på bukser med lavt liv. Eller så begynner du med mamma-tights – hovedsaken er at buksa er behagelig! Ved hvert åndedrag trekker du inn 40 til 50 prosent mer luft enn du pleier, og brystkassen har utvidet seg. Det forklarer at den vanlige bh-en kanskje ikke passer lenger. En annen ting som selvsagt påvirker passformen, er at brystene med stor sannsynlighet allerede har forandret seg. De har trolig vokst, og kanskje har brystvortene og området rundt dem blitt litt mørkere. Man vet ikke helt sikkert hvorfor det skjer, men tror det handler om at babyen lettere skal finne frem når den har kommet ut. Det er ikke helt uvanlig at brystene er litt ømme, og at brystvortene er mer følsomme.

PARTNER

Graviditetståke og glemsomhet

Merker du at partneren din sliter med konsentrasjonen eller er blitt mer glemsk? Det er kjempevanlig og vil sannsynligvis bli enda mer påfallende etter hvert. Vi vet ikke helt hva det skyldes, men kanskje er det kombinasjonen av søvnmangel og hormonforandringer. Eller så kan det ganske enkelt handle om at kroppen har fullt opp med å skape et lite liv i magen, og ikke har tid til å fokusere på noe annet. Når barnet har vokst og tar mer plass i kroppen, vil spark, saltoer og andre krumspring gjøre at det blir litt vanskelig for den som huser akrobaten, å konsentrere seg om andre ting. Men det er faktisk en fordel ved dette også: Mange gravide opplever fra og med andre trimester, som snart begynner, en større ro og utsetter seg ikke for unødig stress.