week-2_640x480

Uke 2

BARNET DITT

Er det noe som skjer den andre uken?

Ennå har svangerskapet egentlig ikke begynt. Ja, det høres kanskje merkelig ut, men det skyldes at man regner starten på svangerskapet fra første dag av forrige menstruasjon, det vil si den siste mensen før befruktning. For å gjøre forvirringen komplett beregnes dette på en annen måte ved IVF: Der tar man utgangspunkt i at svangerskapet starter to uker før egget settes inn. Men fortvil ikke: Lenger ut i svangerskapet vil terminen bli fastsatt ved hjelp av ultralyd, slik at dere får litt bedre oversikt. Riktignok er også denne datoen omtrentlig, for bare 5 % føder på termin. Det er ganske enkelt babyen i magen – kombinert med hormoner, tidligere svangerskap og arv – som avgjør når det er på tide å komme ut. De fleste føder imidlertid før uke 42.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Hvilken sæd vinner?

I løpet av de neste to dagene blir du kanskje med barn. Sperm kan være noen rakkere, og kan ta alt fra noen minutter til noen dager å nå egget. Først kan det være en hel haug med sperm som sliter side om side for å komme dit - men det er ikke nødvendigvis den raskeste sædcellen som gjødsler egget, men sannsynligvis den som passer best med egget. Kan man merke at det skjer? Noen sier at de visste de var gravide, i det øyeblikk sædcellen nådde egget. Men er det slik at du ikke aner noe før du sitter der med en positiv graviditetstest, er du i godt selskap. De aller fleste merker ingenting, og som oftest tar det minst tre til fem dager før du kan merke tegn på graviditet. Følg med på om du for eksempel kjenner metallsmak i munnen, er mer tørst, føler deg kvalm eller trøtt, eller merker forandringer i brystene. Har du gjennomgått IVF, har du et lite forsprang og vet nøyaktig hvilken dag befruktningen skjedde. Graviditetstesten tas allerede to uker etter at egget ble satt inn.

PARTNER

Hvordan oppleves en graviditet?

Den første, andre og tredje uken vet dere sannsynligvis ikke at dere venter barn. Noen sier at de visste de var gravide, i det øyeblikk egget ble befruktet, men som oftest tar det minst tre til fem dager før man kan merke tegn på graviditet. Hvis partneren din har begynt å snakke om for eksempel metallsmak i munnen eller får brekninger ved synet av favorittmaten sin, kan det skyldes et befruktet egg – dette er nemlig vanlige tegn på at man er gravid. Hvis dere blir gravide ved hjelp av IVF, er det nå egget settes inn. Hvordan et barn blir til, har ingenting å si. Det viktige er at det blir til. Den eneste forskjellen er at dere som har gjennomgått IVF, får vite om graviditeten mye tidligere enn de som blir gravide på naturlig måte.