week30

Uke 30

BARNET DITT

Det svir i magen

Barnet fortsetter å vokse, og det dannes mer fett under huden. 41 centimeter og nesten 1,4 kilo er omtrent det babyen måler og veier nå. Hjernen utvikler seg og vokser. Den skal bli stor, og for at den skal få plass, skrukker den seg mer og mer sammen og danner sine karakteristiske furer og vindinger. Nå er lungene nesten ferdig utviklet, og barnet øver på pustebevegelser ved å heve og senke brystkassen. Det er ikke uvanlig at øvelsene kan gi det lille barnet hikke, noe du merker som små rykninger eller ved at det vibrerer litt i magen. En følelse som vil dukke opp ofte de nærmeste ukene.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Ta vare på ryggen din

Nå er det ikke spesielt lenge igjen, og venter du tvillinger, er du kanskje snart i mål. Men selv om du nærmer deg oppløpssiden, har du sannsynligvis noen tunge uker i vente – både fysisk og mentalt. Kroppen kan oppleves som en koloss, og du kan ta til tårene for hver minste lille ting. Det er imidlertid ikke så rart, for tretti uker med en krevende leieboer kan være en påkjenning. Det er vanlig å føle seg trøtt og få mer kynnere er vanlig. Det kan hjelpe hvis du i løpet av dagen tar små pauser så snart du har mulighet, og hviler med beina høyt. Slike småting kan gjøre at du føler deg bedre. Prøv å lytte til kroppen og fremfor alt være snill mot den – det er fremdeles cirka 10 uker igjen, og dem skal babyen bruke på å vokse seg stor! Bekkenløsning, som kommer av at hormonene myker opp leddene – særlig i bekkenet – er vanlig nå. Hensikten med denne oppmykningen er at fødselskanalen skal kunne utvide seg under fødselen, slik at det blir enklere for barnet å komme ut. Men det gjør det selvsagt ikke mindre vondt. Be jordmoren eller legen om hjelp, for eksempel med bekkenbelte eller med tips til hvordan du i hverdagen kan avlaste bekken og ledd mest mulig.

PARTNER

Fortsatt litt igjen

Har dere kanskje begynt på fødselsforberedende kurs? Eller er dere snart ferdige? Det er rundt to måneder igjen til fødselen, så møtet med den lille babyen nærmer seg med stormskritt. For deg kan det nok føles slik, men mange gravide opplever ventetiden som utrolig lang. Det er ikke så rart, for de fleste blir trøttere, og mentalt kan det være en påkjenning akkurat nå – å være stor og tung og ha mye vondt tærer på kreftene. Barnet er tross alt omtrent 41 cm langt og veier rundt 1,4 kilo! Lytt til hva partneren din trenger akkurat nå, og finn ut hvordan du kan hjelpe og støtte henne. At barnet skal fødes NÅ (!), eller at du skal klare å trylle bort bekkenløsningen, er ønsketenkning, men det finnes garantert ting du kan gjøre for å lette situasjonen. Iblant kan det bare være deilig å ha noen som lytter og prøver å forstå, enda så abstrakt og vanskelig det er for den som ikke selv har barnet i magen.