week15

Uke 15

BARNET DITT

En liten kropp

Dersom barnet har anlegg for mørkt hår, er det nå de pigmentene begynner å produseres. Det er imidlertid ikke sikkert at selve håret er på plass ennå – mange barn får ikke hår før flere måneder etter fødselen. Øyenbrynene dukker imidlertid opp denne uken. På hele den lille kroppen er den tynne huden dekket av lanugohår, eller ullhår. Formålet med dette håret er sannsynligvis å hjelpe barnet med å holde på kroppsvarmen, og når fødselen nærmer seg, forsvinner det mer og mer. Gjennom den skjøre huden kan man se små, tynne blodårer. Lillehjernen og ryggmargen er anlagt. Barnet begynner å lagre kalsium som skal brukes til utviklingen av skjelett og beinmarg. Selv om det ikke finnes noen luft å puste i, gjør barnet pustebevegelser med brystkassen, som om det øver seg. Nå kan det også få tommelen inn i munnen.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Andpusten av det lille barnet?

Mammahjertet har ikke bare vokst følelsesmessig for å skape rom for det lille barnet i magen. Det har også økt den fysiske kapasiteten sin. Forklaringen er det økende blodvolumet, som kan gjøre deg andpusten og gi deg hjertebank. Det kan føles litt ekkelt de første gangene du merker det, men det er helt ufarlig. Livmoren blir stadig større, men i begynnelsen av svangerskapet vokser den hovedsakelig oppover, noe som gjør at trykket nedover pleier å lette. Derfor kan du kanskje glede deg over at den mest akutte fasen av konstant tissetrengthet nå er forbi. Du husker kanskje at du en gang hadde en midje? I likhet med de smale jeansene er den kun et vagt minne. I alle fall det nærmeste året. Hvis dette ikke er første gang du venter barn, er du sannsynligvis litt større rundt magen nå enn forrige gang. Det skyldes at huden og magen din allerede har gått gjennom alt dette, slik at den lettere strekker seg ut og utvider seg nå.

PARTNER

Prat med babyen

Snart vil barnet kunne oppfatte lyd. Det betyr at du kan synge og snakke til det gjennom magen, og at babyen vil kjenne igjen stemmen din etter fødselen. Å synge til en mage føles kanskje litt rart i starten, men for babyen gir det stor trygghet å høre en kjent stemme når den har kommet til verden. Har dere allerede barn, kan du oppmuntre dem til å snakke med sin fremtidige søster eller bror. Forskning viser at spedbarn foretrekker lyse stemmer – har du tenkt over at du selv, kanskje helt ubevisst, bruker lysere stemme når du snakker med små barn? Visste du forresten at mennesket ikke er det eneste pattedyret som bruker denne teknikken? Delfinmammaen synger for ungen sin når den er i magen, slik at den lettere skal kjenne igjen mammaens lyd etter fødselen. Delfiner har ulike navn på hverandre, og man tror det er navnet sitt hun synger igjen og igjen til ungen.