week16

Uke 16

BARNET DITT

Kiss i fostervattnet

Barnet har vokst mye i lengden og er nå cirka 14–15 cm langt og veier rundt 100 gram. Muskler og bein dannes. Det samme gjelder neglene, som man nå kan se. Nå kan man også skimte ansiktstrekkene. Barnet kan suge på tommelen og svelge. Og når det drikker av fostervannet, kan det iblant få hikke – foreløpig merker du det kanskje ikke, men litt lenger ut i svangerskapet kan du kjenne det i hele magen. Fostervannet metaboliseres konstant av babyen som puster, svelger og urinerer. Det kan føles litt rart at noen urinerer i magen, men det er ren fostervann som kommer ut, og det er en viktig del av prosessen. Mengden fostervann øker også dag for dag, noe som gir barnet stadig mer bevegelsesfrihet. Nervesystemet fungerer nå, barnet kan rynke pannen, og det søte hodet måler rundt 30 mm i diameter. Det lille, og fortsatt veldig umodne, barnet beveger seg hele tiden, og bevegelsene blir stadig mer koordinerte.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Tiss i fostervannet

Leddbåndene som holder livmoren på plass, strammes iblant. Det kan oppleves som en huggende eller stikkende smerte i sidene. Oftest skjer det ved brå bevegelser, for eksempel når du nyser eller ler. Magen din vokser, og livmorveggen strekkes stadig mer. Akkurat nå pumper kroppen rundt 20 prosent mer blod enn til vanlig. Sammen med graviditetshormonene kan det gi hovne slimhinner. Det gjør at du kan få mer utflod enn du er vant til, og at du kan bli tett i nesen. Hovne slimhinner kan også gjøre at du lettere begynner å blø. Noe du kanskje merker ved at tannkjøttet blør når du pusser tennene, eller at du begynner å blø neseblod hvis du er litt uforsiktig når du snyter deg. Du bør ikke slutte å pusse tennene, men bytt gjerne til en mykere tannbørste. Har du blitt tett i nesen av de hovne slimhinnene, kan du prøve å sove med hodet litt høyere, eller bruke nesedråper eller spray med saltvannsoppløsning. Hvis ikke det fungerer, og den tette nesen er veldig plagsom, kan du spørre jordmoren eller legen om råd.

PARTNER

Snart tid for ultralyd

Snart vil dere få oppleve noe som ofte føles helt utrolig: å få se det lille barnet i livmoren. Den rutinemessige ultralyden som vanligvis foretas rundt uke 18, blir for mange en konkret bekreftelse på at dere virkelig venter barn. Det kan hende dere får mulighet til å vite om det er en jente eller en gutt som ligger der i magen. Noen synes det blir enklere å føle tilknytning hvis de vet hvilket kjønn barnet har, mens andre absolutt ikke vil vite noe og heller vil at det skal være en overraskelse. Kanskje synes du det er deilig å kunne være helt nøytral når det gjelder hvilket kjønn det ufødte barnet har? Eller har du lyst til å tenke på navn og fantasere om en fremtid med en liten pjokk eller tulle på fanget? Uansett hva du og partneren din mener om saken, kan dere nok regne med at andre spør – og har dere ikke lyst til å fortelle det, kan dere ganske enkelt svare at det er et barn dere venter.