Trimester 3_Desktop

Tredje trimester

Når begynner tredje trimester? Kan man trene? Hvor mye pleier man å legge på seg? Her finner du informasjon om trimester 3!

Når svangerskapet går inn i tredje og siste trimester, føler du deg kanskje litt på samme måte som i første trimester. Kvalmen kan komme tilbake, og trøttheten kan plutselig slå inn. Men denne gangen skyldes det i stor grad at kroppen ikke ser ut eller fungerer slik den pleier.

Når begynner tredje trimester?

Tredje trimester begynner i uke 28 og varer frem til fødselen. Det er imidlertid ingen generell enighet om nøyaktig hvilken uke det begynner. Trimestre er først og fremst en måte å periodisere måneder på. Noen steder står det derfor at tredje trimester begynner en uke før.

Når andre trimester er over, har de fleste opplevd at kroppen allerede er blitt større. Tredje trimester – der det meste handler om at barnet i magen skal vokse – vil sannsynligvis være preget av vektøkning, trøtthet og lengsel etter barnet i magen.

Svimmel og tissetrengt – hva skjer i kroppen i siste trimester?

Det kan hende du har smerter og føler deg stor og klumpete, noe som kan gå utover både nattesøvn og humør. At du er tissetrengt – noe som før hadde sammenheng med hormonforandringer i kroppen – kan nå skyldes at en aktiv baby presser på og sparker mot urinblæren. Som gravid kan du oppleve at du blir mer innadvendt og fokusert på den kommende fødselen og store omstillingen du står overfor. Det gjør at andre kan oppleve deg som mer distré og ufokusert. Men det er helt normalt og en sunn måte å forberede seg til foreldrerollen på. Det innadvendte blikket kan faktisk bidra til at du stresser mindre, og dermed tar bedre vare på deg selv.

Hvis du føler deg svimmel i tredje trimester, kan det være fordi du sover på ryggen. Siden livmoren nå er så tung, kan den nemlig presse mot et blodkar, noe som kan føre til svimmelhet. Prøv å sove på siden for å se om det går over.

Trening i tredje trimester

I siste del av svangerskapet pleier mange å slutte å trene. Det kan nemlig føles slitsomt å hoppe og sprette rundt med en kropp som føles stor og kanskje gjør litt vondt her og der. Men trening i tredje trimester er sunt og kan hjelpe på humøret hvis du føler deg nedstemt. Det gjelder derfor å tilpasse treningen til formen: rolige spaserturer (med små, korte steg hvis du har bekkenløsning), myk gravidyoga eller vannaerobics – så lenge treningen føles behagelig, er den bra for deg.

Hvordan utvikler barnet seg i tredje trimester?

Babyen er nå nesten ferdig utviklet. Det meste som trengs for å klare seg utenfor livmoren, er på plass, og de gjenværende ukene handler mest om at babyen skal legge på seg et par kilo og vokse noen centimeter. I løpet av det siste trimesteret vil babyen gå fra å være på størrelse med en aubergine til å bli omtrent så stor som en vannmelon. Den hører godt allerede nå, så du kan gjerne synge og snakke til babyen. Etter fødselen kommer den nemlig til å kjenne igjen stemmer den har hørt ofte. Visste du forresten at babyer allerede nå kan drømme og suge på tommelen? Barnet begynner dessuten å utvikle en døgnrytme som den følger også etter fødselen.

Når slutter tredje trimester?

Siden det tredje trimesteret er siste del av svangerskapet, slutter det når babyen blir født. De fleste føler seg mer enn klare når tiden er inne, og det er ikke uvanlig å føle at ventetiden er uendelig lang, selv om barnet blir født før termin. Mot slutten av svangerskapet blir du litt mer følsom for infeksjoner, og i tredje trimester kan det være vanskelig å bli kvitt en hard forkjølelse. Det er derfor lurt å være ekstra nøye med håndhygienen nå (spesielt under pandemien, selvsagt). Å føde barn er en stor påkjenning for kroppen, og det kan bli ekstra slitsomt hvis kroppen må håndtere en infeksjon samtidig.

 

Faktasjekket av Cecilia Kleven, autorisert jordmor 

Del artikkel