Trimester 1_Desktop

Første trimester

Hvor langt er det første trimesteret av svangerskapet? Kan man trene? Hva skjer i barnets kropp? Her får du informasjon om første trimester!

Vi deler svangerskapet inn i tre trimestre, altså tre tidsperioder. Nøyaktig hvor langt et trimester er, og hvor mange svangerskapsuker det består av, kan variere litt avhengig av hvem du spør. Men grovt sett kan vi tenke oss at hvert trimester varer i cirka tre måneder. Første trimester består med andre ord av de tre første månedene av svangerskapet. 
Under svangerskapet kalles egentlig barnet i magen først for embryo og deretter for foster. Men vi har valgt å skrive barn eller baby gjennom hele svangerskapet.

Hvordan utvikler barnet seg i første trimester?

I løpet av det første trimesteret dannes de fleste kroppsdelene til det som skal bli et lite barn. Hjertet begynner å slå, ryggraden dannes, og mot slutten av første trimester er faktisk nesten alle indre organer på plass. I løpet av første trimester går barnet fra å være på størrelse med et valmuefrø til å bli omtrent så stor som en plomme – men mesteparten av utviklingen skjer på innsiden av kroppen. Når andre trimester starter, er også faren for spontanabort langt mindre, noe de fleste synes er en lettelse.

Hva skjer i kroppen?

Å være gravid i første trimester kan innebære at du føler deg trøtt og kvalm, og at du sover litt dårlig. Det er fordi første trimester i stor grad er hormonenes tid. Humøret kan svinge veldig, og det som var helt greit i går, kan føles vanvittig irriterende i dag. Det er ikke uvanlig at du opplever deg mer sårbar i denne perioden, da hormonene er også en årsake til at du føler deg trøtt, har ømme bryster og er konstant tissetrengt. Men hormonene har faktisk en funksjon: De hjelper nemlig babyen og livmoren med å utvikle seg, og de forbereder (myker opp) kroppens muskulatur, slik at den senere skal kunne føde et barn. Men hvorfor de påvirker oss i så ulik grad, det vet vi faktisk ikke. Ytre omstendigheter virker selvsagt inn, men ikke alltid. Å være kvalm i begynnelsen av svangerskapet er veldig vanlig. Noen blir kjempedårlige, og det er ikke uvanlig å gå ned i vekt i første trimester. Den økte væskevolumet i kroppen som også bidrar til at mange gravide opplever tretthet, tungpusthet og hjerteklapping første trimester

Trening i første trimester

Å trene kan hjelpe. Selv om det ikke tryller bort kvalme eller ømme bryster på magisk vis, blir ofte humøret bedre av litt trening når du er gravid. Men det er viktig å lytte til kroppen og gjøre det som føles riktig! Det gjelder også massasje i første trimester. Massasje reduserer spenninger i muskulaturen og virker beroligende og avslappende. Og så lenge det føles behagelig, er det bra for deg. Det er ingenting som tyder på at massasje i første trimester av svangerskapet forårsaker spontanabort.

 

Faktasjekket av Cecilia Kleven, autorisert jordmor

Del artikkel