week37

Uke 37

BARNET DITT

Klar til å komme

Ferdig? Tja … Barnet er som oftest såpass klart for livet at det klarer seg uten neonatalomsorg hvis det skulle bli født nå. Men de fleste foreldre må vente enda noen uker før de får se den lille. Barnet har nemlig fortsatt litt å gjøre inne i magen: Legge på seg 200–250 gram i uken for å ha enda litt mer å gå på når det har kommet til verden. Legge lungene i hardtrening ved å trekke inn og presse ut fostervann. Samle opp viktig næring, slik at det takler den krevende fødselen. Jobbe litt mer med koordinasjonen – å kunne gripe ting med fingrene er ganske nytt. Og – hvis det ennå ikke er gjort – legge hodet ned mot bekkenet. Hvis barnet har plassert seg med rumpa først, vil man få tilbud om et forsøk på å snu barnet.

FOR DEG SOM BÆRER BARNET

Ventetiden er snart over

Er stellebordet klart og fødebagen pakket? Det kan være greit å ordne det nå, og du finner en liten sjekkliste i appen. Du rekker sannsynligvis nok en kontroll hos jordmoren eller legen før tiden er inne. Hvis det er noe ved fødselen du er bekymret for, bør du benytte anledningen til å snakke om det. Selv om du har skrevet en fødselsplan, er det vanlig at man også noterer ønsker – eller bekymringer – i journalen din. Den blir med til fødeavdelingen, slik at personalet der kan lese den. Nå kjenner du kanskje stadig kraftigere sammentrekninger i livmoren. De er ikke farlige, så du kan se på dem som påminnelser om at du snart får møte det lille barnet ditt for første gang. Omtrent nå slutter de fleste å jobbe og begynner foreldrepermisjonen – det kan være deilig å få litt tid til å hvile ut før den store omveltningen du har i vente. Og få litt tid til forberedelser. Er dere to foreldre, bør dere dele på ansvaret for forberedelsene – både for at du skal få hvile, og for at partneren skal få oversikt over situasjonen. Har du tenkt å amme barnet? Vær forberedt på at det kan være tøft. Barnet har en sterk sugerefleks, og før melkeproduksjonen har kommet ordentlig i gang og teknikken sitter, gjør det ofte mer vondt enn mange tror. Men det er ingen grunn til panikk! Ammestarten kan oppleves som krevende for mange kvinner, det er en læringsprosess for både mor og barn. Sugemønsteret til barnet forandrer seg mye fra dag til dag den første uken samtidig som melkeproduksjonen tar noen dager før den kommer i gang og innstiller seg på riktig mengde. Lurt å ha lest litt om amming før fødselen for å være bedre forberedt. Det er også lurt at partner har lest seg opp, slik at hen kan støtte og hjelpe på best mulig måte. Det vonde forsvinner når melkeproduksjonen er i gang, brystvortene har vent seg til ammingen, og babyen og du har fått dreisen på det. Prøv å trøste deg med det (selv om du kanskje kaldsvetter litt de første par måltidene), for når ting fungerer, vil det bli koselige stunder for dere begge. Vær heller ikke redd for å ty til hjelpemidler. Det finnes for eksempel både ammeskjold, lindrende kremer og kjølende ammekompresser. Be også personalet på fødeavdelingen om hjelp til å komme i gang med ammingen. De kan for eksempel vise deg hvordan du kan presse ut litt melk selv, slik at melken kommer når babyen skal die for første gang.  

PARTNER

Vanlige bekymringer

Fødselen nærmer seg, men vil jeg fungere i foreldrerollen? Dette er det mange som spør seg – men du kommer til å klare det! Å være litt bekymret og spent før fødselen betyr bare at du begynner å forberede deg på det som venter. Det er uvanlig å ikke være forventningsfull, kanskje nærmest skrekkslagen, før man skal møte sitt eget barn for første gang. Usikkerhet hos nybakte foreldre er ikke negativt – tvert imot! Det gjør deg bare ekstra oppmerksom på barnets signaler, og det er nettopp en slik forelder ditt nyfødte barn vil trenge.