Småbarn artikler

sca_od7_mgl8841_mobile

Affektanfall og affektkramper hos barn

At barn blir sinte og kan gi tydelig uttrykk for det, har du sikkert merket. Men visste du at noen barn faktisk kan besvime av sterke følelser? Her får du vite hva affektanfall skyldes, og hva du kan gjøre hvis barnet ditt skulle få et slikt anfall.

190912_libero_cf7_535_cmyk_article_stage

Slik påvirker maten barnets helse og immunforsvar

Hvilken rolle spiller mat for barns helse og immunsystem? Vi har snakket med barnelege Carina Saunders, som forsker på tarmfloraen og hvordan den kan påvirke helsen til små. Her forklarer hun hvorfor det er lurt å starte med et variert kosthold tidlig og hvorfor du ikke trenger å gi probiotika til barnet ditt.

Libero_Little-Heroes_Cancer_baby-mom (1)

Når livet tar en annen vending – tips til å håndtere sorg, bekymring og usikkerhet

Som forelder er man hele tiden bekymret for at noe skal skje med ens eget barn. Dessverre opplever en del foreldre nettopp det – at livet tar en annen vending enn man hadde trodd, og blir krevende på alle måter. Her får du tips til hva du bør gjøre hvis du befinner deg i en slik situasjon.

Libero_Little-Heroes_Diabetes_baby-mom

Hvordan støtte en familie som lever med sykdom

Iblant skjer det som ikke skal skje: et barn blir sykt. De som havner i en så vanskelig situasjon, setter ofte stor pris på støtte fra omgivelsene. Men hva er den beste måten å støtte dem på? Det kan være vanskelig å vite hva man som pårørende eller venn bør si og gjøre hvis et barn får en alvorlig sykdom eller andre helseproblemer.

libero_tomorrow_project_12_mobile

Søskenkrangel

«Det var hen som begynte…» Den har du kanskje hørt noen ganger? Krangling mellom søsken er nemlig vanlig, nærmest en del av familielivet. Men hvorfor krangler søsken, og er det noe du kan gjøre for å bevare husfreden?

Libero_Brand-launch_Kitchen-baby_Mobile

Sinne og raserianfall hos barn

Når barn er rundt halvannet år, blir de ofte mer viljesterke. Det kan være både positivt og litt slitsomt, siden humøret kan skifte fra glede til sinne på et øyeblikk. Selv om det kan være en tålmodighetsprøve for deg som forelder, er det en naturlig og sunn del av utviklingen.

190911_libero_cf6_777-final_mobile

Når bør barn slutte å sove på dagen?

Øyelokkene er tunge, og barnet er så uendelig trøtt, men det er fortsatt lenge til leggetid.. Hvor lenge trenger egentlig barn søvn på dagtid? Er man en dårlig forelder hvis man ikke lar barnet sove når det virker trøtt? Det er ofte mange spørsmål knyttet til middagsluren: Når er det på tide å slutte, og hvordan får man det til?

190912_libero_cf7_535_cmyk-1_mobile

Ettermiddagen med barn

Det er ettermiddag, og trøttheten setter inn. Etter en lang dag er det ofte slutt på kreftene. Tiden frem til middag kan derfor føles eviglang og ofte ganske slitsom. Her gir vi våre beste tips til hvordan den kan bli lettere.

190918_libero_image_414_mobile

Pottetrening - slutte med bleie

Akkurat som det meste ved barnets utvikling, har de også sin egen takt for hvor raskt de slutter med bleie. Uansett når det skjer, er det en bra strategi å finne ut av hva som passer barnet.

Libero_Brand-launch_Pre-school-smile_Mobile

Barnets selvfølelse

Barn som opplever at de blir sett og akseptert slik de er, har gode forutsetninger for å utvikle god selvfølelse og bli trygge personer. Her får du tips til hvordan du kan hjelpe barnet ditt med å bygge selvfølelse i hverdagen.

190917_libero_ug5_426_mobile

Sjenerte barn

Å være sjenert er et personlighetstrekk. Det handler ofte om at man er litt forsiktig av seg, og sjenerte barn kan trenge tid for å få tillit til nye mennesker. Vil du hjelpe et sjenert barn, bør du aldri avvise barnets følelser. Det er nemlig ingenting dumt ved dem. Prøv i stedet å være støttende og vise forståelse.

Essity7188_CMYK

17 tips til morsomme leker for barn - og voksne!

Noen ganger mangler man både lekekamerater og idèer. Da kan leken trenge en ekstra dose med fantasi. Aktiviteter for innendørs og utendørs, for både barn og voksne, kan bidra til en morsommere hverdag.

190913_libero_ug4_024_mobile

Kom ut og lek!

Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Ordene du helst ikke ville høre da du var barn, har du kanskje gjort til dine egne? Og i så fall med god grunn: Lek og moro i frisk luft er ofte den beste medisinen mot dårlig humør hos både store og små. Men det finnes også andre gode grunner til å la barna leke ute.

190913_libero_cf3_165-final_mobile

Trygge leker

Små barn finner ofte de morsomste lekene i dine skuffer og skap. Kakeformer, tresleiver og plastredskaper kan være skatter for et nysgjerrig barn. Derfor kan det være greit å vite hvor trygge disse tingene er som barneleker. Er plasten giftfri, er størrelsen passe, og – hvis det er en ordentlig leke – er den CE-merket?

essity7139-final_mobile

Leke sammen og leke alene

Enkelte barn kan forsvinne inn i lekens verden helt uten hjelp. Andre strever mer med å finne roen og komme i gang med noe gøy på egen hånd. Uansett hvilken kategori barnet ditt tilhører, kan du regne med at det er én lekekamerat som er bedre enn alle andre: du, så klart!

sca_od6_mgl9754_new_stage_article

Kreative leker for barn – inspirasjon og morsomme tips

Nesten alle barn er kreative og synes det er gøy å lage ting! Det hjelper også barnet med å utvikle seg og forstå omgivelsene.

sca_pd5_mgl4107_mobile

Barn som slår

Plutselig flyr det en leke gjennom luften, eller et barn biter eller slår. De fleste barn blir iblant aggressive overfor lekekameratene sine. Det kan være ubehagelig når barnet ditt slår andre, eller blir slått, men du kan trøste deg med at det ikke er uvanlig. I stedet for å bekymre deg bør du finne ut hvorfor barnet slår, hjelpe ham eller henne og prøve å hindre at det skjer igjen.

sca-od6-mgl0079-mobile

Barns språkutvikling

Det høres kanskje mest ut som koselig pludring, men når barn lager lyder, er det fra første stund et forsøk på å kommunisere. Jo eldre barn blir, jo vanligere er det at de hele tiden eksperimenterer med nye lyder og ord. De lytter, lærer og suger til seg alt nytt som små svamper. Ved å lese, synge og snakke med barna hjelper vi dem derfor med å utvikle språket.

190911_libero_cf6_925_cmyk_mobile

Sengevæting

Er du blant dem som ofte må stå opp midt på natten for å skifte sengetøy, kan det være en trøst å vite at du ikke er alene. Det er mange barn som tisser på seg om natten. Når barna er små, er det nærmest forventet – men hvis de har passert 5 år og fortsatt tisser i sengen, pleier man å snakke om sengevæting, eller enurese.

libero_tomorrow_project_04_mobile

Vinterleker for barn

Aking, appelsiner og varm sjokolade. Barnelatter og røde kinn. Frisk luft er bra for kropp og sjel, og med riktige klær og morsomme aktiviteter kan både voksne og barn ha det gøy sammen om vinteren.

essity6430_mobile

Å slutte med smokk eller tommel

En liten smokk kan fremkalle sterke følelser og meninger. Ofte hos voksne som ikke har noen som helst tilknytning til barnet. Men før eller senere kommer barnet til å slutte med smokk eller tommel. Fokuser derfor på hva som passer for dere som familie, og fremfor alt på hva som er bra for barnet.

190918_libero_image_414_mobile

Problemer med å lære å snakke expired

Det er vanskelig å avgjøre om et barn har språkvansker. Det er store forskjeller i barns tale- og språkutvikling når de er små. Men stol på magefølelsen din, og ta kontakt med helsestasjonen hvis du er bekymret.

twins-and-how-to-help-them-both-develop-optimally_id191_teaser

Tvillinger og hvordan man stimulerer begges utvikling

Som to dråper vann på utsiden, men helt ulike personligheter? Eller kanskje tvert imot? Hvordan stimulerer man best utviklingen hos tvillinger, og hva bør man tenke på for å lykkes? Her kan du lese om tvillingers utvikling.

essity7670_mobile

Vaske barnets hår – tips

Høylytte protester mot å få skum i ansiktet eller ivrig masing om mer bobler? Barn kan reagere mildt sagt ulikt når håret skal vaskes. Det beste er om man kan gjøre bading og hårvask til en koselig stund. Når barnet er lite, holder det med litt lunkent vann. Og når det etter hvert blir behov for shampoo for å få håret helt rent, kan du ta frem svømmebrillene!

_i2a3234_mobile

Barns utvikling fra 1,5 til 3 år

Nå går det unna hos de fleste! I denne alderen er mange barn ofte veldig aktive og har et stort behov for å røre på seg. Det er bra, for det er nemlig mye i omgivelsene som skal utforskes og oppleves. Og klatres på.

libero_tomorrow_project_11_mobile

Tips til en vellykket ferie med barn

Pass, bleier og godt humør – er det alt som skal til?! Her kommer en liten veiledning i kunsten å få en super ferie med små barn. En artikkel full av konkrete tips fra planlegging til avreise!

190917_libero_ug5_326_cmyk_article_stage

Barnets første lekekamerater og venner

Det er koselig å se for seg to smårollinger som henger sammen som erteris. Men det er ikke særlig realistisk, for barn får vanligvis ikke venner før de blir litt eldre. Vi kan ikke forvente at en toåring skal ha venner på samme måte som større barn eller oss voksne. Men i treårsalderen skjer det noe. Da får mange barn lekekamerater og begynner å leke fint sammen.

libero_recruitment_2021_24_family-in-hallway_mobile

Skap rutiner for barnet ditt

Føler du at du har lest samme eventyr, sunget samme sang og lagt bamsen på riktig side av puten en million ganger? Bra! Barn elsker nemlig forutsigbarhet. Det gjør dem trygge. Behovet for å føle trygghet er altså forklaringen på at barn liker det som er velkjent, og foretrekker at ting er slik de alltid har vært.

play_teaser

ADHD og autisme

Mange småbarn har "lopper i blodet" og vanskelig for å sitte stille. Andre kan være forsiktige og innadvendte. At barn er ulike, skyldes både personlighet og faser i barnets utvikling. Men når bør man begynne å spørre seg om annerledes atferd kan være et symptom på ADHD eller autisme?