190911_libero_cf6_777-final_desktop

Når bør barn slutte å sove på dagen?

Øyelokkene er tunge, og barnet er så uendelig trøtt, men det er fortsatt lenge til leggetid.. Hvor lenge trenger egentlig barn søvn på dagtid? Er man en dårlig forelder hvis man ikke lar barnet sove når det virker trøtt? Det er ofte mange spørsmål knyttet til middagsluren: Når er det på tide å slutte, og hvordan får man det til?

Øyelokkene er tunge, og barnet er så uendelig trøtt, men det er fortsatt lenge til leggetid.. Hvor lenge trenger egentlig barn søvn på dagtid? Er man en dårlig forelder hvis man ikke lar barnet sove når det virker trøtt? Det er ofte mange spørsmål knyttet til middagsluren: Når er det på tide å slutte, og hvordan får man det til?

Det varierer fra barn til barn når de bør slutte å sove på dagen. De fleste 2,5-åringer trenger litt hvile midt på dagen, men når det blir en stadig større utfordring å få barnet til å sovne om kvelden, kan det være et tegn på at det er på tide å slutte med middagsluren. Men det er ingen regel som sier at det må være slik. Du kan like gjerne legge opp døgnet slik at barnet får seg en god lur i barnehagen og heller er sent oppe om kvelden. Gjør ganske enkelt det som passer deres familie best. Ulike barn har jo ulike behov. Ingenting er feil så lenge barnet ser ut til å ha det bra og kommer seg gjennom dagen uten store problemer.

Fordelene ved å sove på dagen

Det er ikke uvanlig at man som småbarnsforelder er helt kaputt om kvelden. Og da er det ikke bare bare hvis 2-åringen er i full vigør og vil være sent oppe. Derfor er det fullt forståelig at mange vil slutte tidlig med middagsluren, slik at de kan få mer tid til å hente seg inn om kvelden. Selvsagt er det viktig at foreldre får slappet litt av, men du bør likevel tenke gjennom hvilke konsekvenser det har for barnet hvis du bestemmer deg for å droppe soving på dagen. Hvis barnet har lange dager i barnehagen, kan middagsluren være avgjørende for at ettermiddagen skal oppleves som morsom og hyggelig – og ikke som en kamp mot klokken. Noen barn trenger å sove litt på dagen helt til de blir ganske store, mens andre klarer seg uten middagslur helt fra 2-årsalderen. Derfor bør du alltid ta utgangspunkt i barnets behov i stedet for å tenke at alle må slutte ved en bestemt alder.

Tegn på når barn bør slutte sove på dagen

  • Barnet synes det er vanskelig å sovne på dagtid og klarer seg helt fint selv om dere hopper over middagsluren.

  • Barnet vil være oppe veldig sent om kvelden, og leggingen tar stadig mer tid.

Overgangen fra middagslur til å være våken hele dagen

Når barnet skal slutte å sove på dagen, venter det en overgangsperiode som kan være vanskelig for både barn og foreldre. De nye rutinene kan for eksempel føre til at alle blir ekstra trøtte. Men det pleier å gå seg til etter en stund. Det beste tegnet på at barnet får passe mye søvn, er at det ikke er trøtt om dagen. Husk at trøtthet hos barn ikke nødvendigvis bare medfører søvnighet. Det kan også medføre dårlig humør, sinne og gråt.

Det som ofte er vanskeligst med å slutte å sove på dagen, er at barnet i starten ofte er helt utkjørt når kvelden kommer. Kanskje synes du synd på barnet, som er så trøtt at det knapt klarer å holde øynene åpne? Vi vet at det da kan være fristende å legge barnet veldig tidlig om kvelden. Men det er slett ikke sikkert at det fungerer så godt. Altfor tidlig legging øker risikoen for at barnet våkner om natten, og man er nesten garantert ekstremt tidlige morgener.

Da er det bedre å gi barnet ekstra støtte og stimulering i denne overgangsperioden, slik at hen klarer å holde seg våken litt lenger. En ekstra tur på lekeplassen, et langt bad, litt lek med en forelder eller en kosestund med høytlesing eller TV kan hjelpe til med å holde barnet våkent og i godt humør helt frem til leggetid. Noen ekstra små mellommåltider skader heller ikke når man trenger påfyll av energi. Når man er trøtt, kan det også være godt å bli båret og få hjelp med ting som er vanskelige.

Hvis barnet ikke klarer omstillingen og stadig er trøtt og sliten om ettermiddagen, kan du vurdere om det kanskje var for tidlig å slutte med soving på dagtid. Kanskje kan løsningen være en litt kortere middagslur?

Stille stund i stedet for middagslur – for alle

Ofte kan det i en overgangsperiode være deilig å slappe av litt og samle energi. En god idé for å sette ned tempoet midt på dagen uten å sove er å innføre en stille stund. Det er vanligvis enklest å gjøre det sammen med barnet – så benytt muligheten til å slappe av litt, du også. Dere kan kanskje lese en bok eller gjøre en annen rolig aktivitet sammen. Eventuelt høre på lydbok, eller bare ligge og småprate.

 

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel