close

På tide å slutte å sove middag?

Alle barn er ulike og må få være det, men vanlig leggetid for et barn på to og et halvt år er mellom sju og åtte om kvelden. Det er også normalt at barn på denne alderen ligger lenge våkne om kvelden og snakker og leker for seg selv, og at de så våkner i fem- eller sekstiden om morgenen.

De fleste 2,5-åringer trenger å hvile litt midt på dagen, men på denne alderen begynner også mange barn å bli uinteresserte i å sove på dagen.

Når det blir en stadig større utfordring å få barnet til å sovne om kvelden, kan det være et tegn på at det er på tide å slutte med middagshvilen. Perioden når barnet slutter å sove på dagen, kan være vanskelig. En vane skal endres, og det kan være slitsomt for alle. Men selvfølgelig vil dere etter hvert komme inn i de nye rutinene. Det beste tegnet på at barnet får passe mye søvn, er at det ikke er trøtt om dagen.

To tegn på at det kanskje er på tide at barnet slutter å sove middag:

  • Barnet er fortsatt våkent én time etter du har lagt det om dagen.
  • Barnet klarer seg uten problemer hvis dere hopper over middagshvilen.

Tips hvis de siste timene på dagen er slitsomme i begynnelsen

Du kan påvirke barnets nattesøvn ved å regulere lengden på middagshvilen. Det største problemet ved å slutte å sove middag er at barnet i begynnelsen ofte vil være helt utkjørt på slutten av dagen. Og kanskje synes du synd på barnet, som er så trøtt at det knapt klarer å holde seg våkent. Prøv å spise middag og legge barnet litt tidligere. Husk at dette er en overgangsperiode – og at det derfor vil bli bedre.

Tips til hvordan du kan få barnet til å sove om kvelden

Den vanskeligste tiden er perioden når barnet fortsatt har behov for å hvile middag, men ikke får sove om kvelden. Eller motsatt: Det har ikke behov for å sove middag, men sovner i bilen eller i vognen.

  • Prøv å la barnet hvile middag en stund til og legge seg på samme tid som før dere begynte å prøve uten middagshvil.
  • Gi barnet noen bøker når du legger det om kvelden, og la det bla litt i dem før det sovner.
  • Husk at ikke alle barn sovner så snart de legger seg i sengen. Noen barn trenger opptil en time for å finne roen.

Stille stund i stedet for middagshvil – for alle

En god idé for å sette ned tempoet en stund midt på dagen uten å sove er å innføre en stille stund. Da kan dere lese en bok sammen eller gjøre en annen rolig aktivitet. Husk at også du bør benytte muligheten til å hvile beina litt. Kanskje dere kan høre på et eventyr eller bare ligge og småprate.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...