sca_od6_mgl9754_new_desktop

Kreative leker for barn – inspirasjon og morsomme tips

Nesten alle barn er kreative og synes det er gøy å lage ting! Det hjelper også barnet med å utvikle seg og forstå omgivelsene.

Lek og kreative aktiviteter er både morsomt og utviklende, men kan kanskje virke avansert. Trenger man egentlig topp moderne utstyr og dyr modelleire? Nei! Her har vi samlet våre beste tips til enkle og morsomme aktiviteter for barn, og du får oppskriften på både trolldeig og fingermaling! Så brett opp ermene, vis deg fra din kreative side, og slipp fantasien løs.

Prøv fargetrykk

Lag trykk med maling. Bruk potetbiter, korker, svamper, lokk, løv dere har plukket – ja, alt mulig du kan komme på. Sett frem ett eller flere fat med giftfri maling. Mal gjenstandene, lag avtrykk på et ark, og snakk om hvordan det blir, og hva dere ser!

Klar for kollasj

Finn frem lim, litt maling, papir, tusjer, gamle aviser, litt løv og reklamebrosjyrer. Det dere måtte finne. Klipp, lim og lag en kollasj. Hvis barnet er for lite til å bruke saks, kan du klippe og barnet lime etter eget hode.

Moro med papir – lag eget gavepapir

Dekorer et stort ark med prikker, figurer, striper eller andre ting barnet synes er spennende. Bruk det som gavepapir når dere skal gi bort en gave – da ser barnet at det går an å bruke det dere har laget!

Bygg en bilverden

Finn frem alle lekebilene dere har, og bygg en verden de kan kjøre rundt i. Hvis dere har en stor papplate, kan dere tegne veier på den, og mindre esker kan bli til garasjer eller hus. La vanlige gjenstander få nytt liv: En blomsterpotte kan være et fjell, en pute kan bli til en bakke, og den store tørkerullen kan stå i midten av en rundkjøring. La barnet få utløp for kreativiteten sin!

Lag et kreativt mellommåltid

Finn frem pepperkakeformer og andre ting dere kan bruke til å forme brødskiver, frukt og grønnsaker. Lag en liten verden av maten, og dikt opp et eventyr sammen med barnet under måltidet.

Lag en karsefigur

Dette passer kanskje ekstra godt i påsken, men krever egentlig bare at dere har spist egg. Skyll skallet grundig, fyll det med bomull, og strø karsefrø oppi. Hold bomullen fuktig, og se hvordan karsen vokser. Etter et par dager kan du tegne et ansikt på egget, så blir det en karsefigur dere kan klippe håret på når dere vil ha karse på brødskiven.

Ta naturen med inn

Når dere har vært ute og lekt, kan dere ta mose, steiner, kongler og små pinner med inn og bygge en miniatyrverden på et brett. Kanskje har dere noen dyrefigurer som vil flytte inn? Ellers kan pinner, kongler og andre ting fra skogen bli til en fin uro som kan henge i et vindu. Et snøre og en stor pinne er et godt utgangspunkt. Resten kan du overlate til barnets fantasi!

Oppskrift på fingermaling!

Litt søl og griseri hører til når barnet utvikler seg. Det er jo kjempegøy og spennende. Med fingermaling kan barnet grise i ordnede former, slik at du ikke risikerer å måtte male vegger eller møbler på nytt etterpå. (Er det varmt og dere kan male utendørs, blir det ekstra enkelt å rydde opp!)
Hvordan lager man fingermaling?
2 ss sukker
0,75 dl maisstivelse
3 dl vann
konditorfarge

  • Rør forsiktig på svak varme inntil blandingen begynner å tykne, og la deretter fingermalingen avkjøles.
  • Tilsett konditorfarge.
  • Plasser barnet foran fargene, og la kreativiteten få fritt spillerom.
  • Husk å ta et avtrykk av barnets hånd, og skriv datoen på. Det kan bli et koselig minne.

Oppskrift på trolldeig

Det er enkelt å lage modelleire selv. Og hvis dere lar kunstverkene tørke, kan dere male dem senere!
Hvordan lager man trolldeig?
1 ts olje
1 dl mel
1 dl vann
0,5 dl salt
konditorfarge

  • Blant alt i en kasserolle, og la det koke på svak varme til det blir en deig.
  • Strø litt mel på bordet, og kna deigen.
  • Det går an å dele deigen i biter og bruke konditorfarge til å gi dem ulik farge.
  • La barnet få leke og forme fritt!

Mer opptatt av lek enn av kunst og håndverk? Hvorfor ikke ta dere en tur ut eller se på 17 tips til morsomme leker som vi har samlet til deg og barnet?

Del artikkel