libero_tomorrow_project_11_desktop

Tips til en vellykket ferie med barn

Pass, bleier og godt humør – er det alt som skal til?! Her kommer en liten veiledning i kunsten å få en super ferie med små barn. En artikkel full av konkrete tips fra planlegging til avreise!

Å reise med barn kan være en utfordring, eller i alle fall noe helt annet enn å reise uten barn. Kanskje må tempoet settes ned, og sannsynligvis blir opplevelsen helt annerledes enn tidligere ferier. Du bør i alle fall innstille deg på at det med en liten reisekamerat blir mindre hæla i taket. Samtidig har du noen ved din side som er nysgjerrig på det meste, og som det er fantastisk å dele alle oppdagelser med!

Legg opp reisen etter barnet

Hemmeligheten bak en vellykket ferie med barn er egentlig ganske enkel, nemlig å planlegge og tilpasse reisen etter den yngste som skal være med. Det kan være mye du har lyst til å se og oppleve på feriestedet, men sannsynligvis har barnet andre behov. Å besøke nok en katedral eller rusle rundt i dagens tredje pittoreske by står neppe øverst på barnets ønskeliste. Prøv heller å hvile med jevne mellomrom og se det store i det lille. Og kanskje vil barnets behov for hvile og langsomt tempo gjøre underverker for både små og store? Ferien blir kanskje ikke proppfull av kule aktiviteter, men barns evne til å være til stede i øyeblikket kan gjøre at også vakre steiner på en strand eller nye is-typer kan bli til store opplevelser.

Ha rimelige forventninger når du reiser med barn

Et annet tips for å få en vellykket ferie er å ha rimelige forventninger. Hvis hverdagen hjemme er hektisk, vil trolig også ferien bli det. Det skjer ingen magisk forvandling med barn når de kommer til et feriested. De slapper ikke av på samme måte som voksne. De blir snarere oppspilt av alt det nye og litt stresset av at alt er annerledes enn hjemme. Det kan altså være lurt å tenke gjennom hva ferie innebærer akkurat nå. Kanskje er det ikke late dager ved bassengkanten. I stedet kan det være gleden over å ha fri samtidig og kose seg sammen uten hverdagens gjøremål.

Er dere to foreldre som reiser sammen og har en drøm om å oppleve den samme friheten som i tidligere ferier, er det smart å legge inn litt egentid til hver av dere. Da kan dere få stunder som blir akkurat så avslappende som dere lengter etter.

Tips til reisen

Uansett om dere reiser med bil, tog eller fly, må du skrive pakkeliste og planlegge nøye på forhånd. Mat, klesskift, vann, våtservietter og leker er det lurt å ha lett tilgjengelig – for du vet aldri om det vil oppstå forsinkelser eller uventede stopp underveis. Snacks som gir ny energi, og leker man kan pusle med, pleier å være populært når man sitter fastspent i et sete og kjeder seg. Bøker, tegnesaker samt noen morsomme apper og filmer på et nettbrett pleier også å fungere fint som underholdning. Dersom det er mulig å reise seg opp og gå litt rundt, kan det være gøy for barnet å rusle frem og tilbake i midtgangen og se på de andre passasjerene. Kjører dere bil, bør dere ta pauser med jevne mellomrom. Etter et par timers bilkjøring kan det være godt å leke en stund på en rasteplass.

Rutiner på feriestedet

Små barn trives ofte med faste rutiner og kan bli urolige når rutinene endres. Derfor er det lurt å prøve å holde fast ved barnets hverdagsrutiner også i ferien. Dersom barnet får mat omtrent til vanlige tider og har cirka samme kveldsrutine, kan det gjøre ferien enklere for både store og små. I nye omgivelser skaper kjente rutiner trygghet og gjenkjennelse.

Samtidig trenger dere selvsagt ikke å være helt fastlåst i barnets vaner når dere er på ferie – litt moro må man jo kunne tillate seg! De aller fleste barn tåler å være oppe sent noen kvelder og godtar at kveldsmaten blir servert på restaurant. Du kan også tenke litt forebyggende: Ser det ut til å bli en sen kveld på restaurant, kan det hjelpe hvis barnet får en ekstra lur og kanskje et ekstra mellommåltid i løpet av dagen. Du bør ganske enkelt tenke gjennom hvordan ditt barn fungerer, og ut fra det vurdere hvor faste rutiner dere bør ha. For selv om man bør tilpasse ferien etter den yngste som skal være med, skal jo ferien være hyggelig for alle – og det blir som regel best når både barn og foreldre får behovene sine dekket!


Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel

Artikler som kan være interessante for deg