close

Sengevæting

Mange barn tisser på seg om natten. Når de er små, opplever de det sjelden som et problem selv, men når de begynner å bli eldre, kan de – i likhet med foreldrene – synes det er ubehagelig. Det er først når barnet er 5 år, at man kaller det sengevæting, enurese.

Etter allergi og astma er sengevæting den vanligste plagen blant barn i 6- til 7-årsalderen. Omtrent hver tiende 7-åring tisser regelmessig på seg om natten. Én av hundre 15-åringer er ikke helt tørr om natten. Sengevæting er helt ufarlig og går i de fleste tilfeller over av seg selv.

De fleste vokser av seg sengevæting
Sengevæting er ofte arvelig, og frem til tenårene er det vanligere blant gutter enn hos jenter. Som oftest skyldes det sen modning av nervesystemene som styrer urinblæren, og det problemet forsvinner etter hvert.

Noen årsaker til sengevæting
Hvis du er det minste usikker, kan du ta kontakt med helsestasjonen. Mulige årsaker:
• mangel på hormonet vasopressin, som styrer nyrenes urinproduksjon
• urinveisinfeksjon
• forstoppelse
• diabetes
• uro

Slik kan du hjelpe barnet med å holde seg tørt om natten
I første omgang kan man som forelder hjelpe barnet med å bli kvitt sengevætingen – hvis barnet selv er motivert til det.

Da kan du hjelpe barnet med
• å tisse regelmessig når det er våkent
• å spise regelmessig
• å drikke mindre om kvelden
• å tisse før sengetid

Behandling mot sengevæting
Behandling mot sengevæting gis vanligvis etter at barnet har fylt 6 år. Men yngre barn som har store problemer på grunn av sengevæting, kan også få hjelp. Snakk med helsestasjonen. De kan vurdere om det trengs behandling.

Madrasstrekk og nattbleie
På apoteket kan man få kjøpt madrasstrekk som dekker hele madrassen. Det finnes ikke dokumentasjon på at fortsatt bruk av nattbleie forlenger sengevætingen. I dag finnes det diskré og gode bleier fra blant andre Libero for litt eldre barn som kanskje synes det er flaut at de ikke holder seg tørre om natten.

Når skal man oppsøke hjelp?
Barnets opplevelse av situasjonen og barnets vilje til å bli behandlet er det viktigste. Som forelder bør man ikke prøve å tvinge frem viljen til behandling hos barnet. Hvis barnet selv vil ha hjelp, eller hvis man som forelder er bekymret på grunn av sengevætingen, kan man oppsøke hjelp. Det går an å snakke med helsesøster eller skolelege, og barn opptil 6 år kan få hjelp på helsestasjonen.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...