close

Raseriutbrudd og hysteriske anfall

Når barnet er rundt halvannet år, begynner det å teste grenser. Dessuten veksler barnet veldig fort mellom glede og raseriutbrudd. Dette er en naturlig del av utviklingen, men det kan være en stor tålmodighetsprøve for foreldrene.

Det er enkelt å mene noe om barneoppdragelse før man selv får barn. Men selv verdens beste foreldre må iblant håndtere barn som insisterer på å få viljen sin, som er overtrøtte etter en lang dag i barnehagen og kanskje legger seg ned på gulvet i butikken og sparker og hyler.
Løsningen er å prøve å beholde roen og å være konsekvent.
Flere råd og tips finner du nedenfor.
Les også: Leke med barn og Sikre leker?

Velg dine kamper!

I ettårsalderen lærer barnet ordet "nei" og prøver det i ulike situasjoner uten å mene så mye med det. Når barnet er mellom halvannet og to år, kan det bruke ordet til å vise og utvikle sin egen vilje.Vær forberedt på at det kan komme dager når toåringen hevder at pålegget er på feil side av skiven, uansett hvilken side du legger det på. Når barnet insisterer på å ha på seg sandaler selv om det snør ute. Eller når barnet ikke vil sitte ved middagsbordet, for den saks skyld.
Barnet har ofte en sterk vilje til å bestemme selv, og rett til å vise sterke følelser. Toåringen kan oppleves som provoserende når han eller hun tester hvor dine, og egne, grenser går. Velg dine kamper med omhu. Det spiller ingen rolle om barnet går med bukse eller skjørt, men det er viktig at det for eksempel sitter ordentlig fastspent i bilsetet, og at det ikke løper ut i veien. Prøv å forklare hvorfor barnet ikke får lov til enkelte ting. Avled gjerne barnet ved å skifte fokus til noe morsommere, før diskusjonen utvikler seg til en maktkamp. Iblant kan det være best å bare holde og trøste barnet som er skuffet over at det ikke får viljen sin, uten å prøve å forklare hvorfor.

La barnet få velge – iblant

Det kan være vanskelig for barn å bli stilt overfor mange valgmuligheter og beslutninger. Det er enklest om du tar de fleste beslutningene i hverdagen. Noen ganger må du kanskje late som at du er sikrere i din sak enn du egentlig er.
Men å være foreldre er selvfølgelig mer komplisert enn som så. Selvfølgelig bør du iblant være positiv til barnets egne ideer, siden det styrker barnets selvfølelse. Du kan si "Ja, det var en god idé!" hvis barnet foreslår noe som faktisk passer inn i dine egne planer, for eksempel lese et eventyr eller finne frem Duplo-klossene.
Tenk over hva barnet kan få bestemme selv. I denne alderen holder det å få velge mellom to alternativer. Ellers kan det bli for komplisert for barnet. Spør for eksempel "Vil du ha på deg den blå eller den røde genseren i dag?" eller "Vil du bli med på butikken eller være hjemme med mamma?". Forventninger om altfor mange valg og beslutninger kan imidlertid skape stress. Dessuten kan barnet få lyst til å bestemme stadig mer, også ting som du ikke har det minste lyst til å forhandle om.

Gode råd om hvordan du kan håndtere barnets raseriutbrudd

• Vær konsekvent – det gjør livet enklere for både deg og barnet.
• Unngå å forhandle om viktige ting.
• Lytt til barnet selv om det er sinna. Vis at du forstår og respekterer hva barnet vil, selv om det ikke kan få viljen sin: "Jeg forstår at du er sint for at du ikke får se på det programmet, men det er dessverre for sent nå."
• Hjelp barnet med å sette ord på følelsene sine: "Jeg forstår at du er sint for at du ikke fikk velge klær i dag, men jeg vil ikke at du skal fryse."
• Lær barnet alternative måter å takle frustrasjonen på. "Nei, du får ikke ta fra storesøster bamsen hennes, men du kan spørre henne om du får låne den."
• Unngå å si ting som gir barnet eller deg selv skyldfølelse, for eksempel "Sånn går det når du ikke kan sitte stille i vognen!"
• Kroppskontakt kan iblant roe ned et sint og opprørt barn.
• Barns raseriutbrudd er som regel vanskeligere å håndtere når det er andre i nærheten. Da kan det være en god idé å ta med seg barnet til et annet rom. Ikke for å skjenne på det, men for å få snakke i ro og mak.
• Vis forståelse når andre voksne har overtrøtte eller hysteriske barn, slik at ingen trenger å føle seg som en dårlig forelder.
• Ikke vær for streng med deg selv. Bestikkelser eller forhandlinger kan iblant fungere som en nødløsning for å roe barnet – alle foreldre tyr nok til det innimellom.

Uro ved halvannet års alder

Når de er rundt halvannet år, blir mange barn mer urolige, og det er en naturlig fase i utviklingen. Plutselig fungerer ikke ting som tidligere har gått bra – for eksempel å si ha det ved levering i barnehagen. Vis at du oppfatter at barnet er bekymret, men at det ikke er noen grunn til det. Prøv å holde dere til faste rutiner som kan begrense uroen, for den vil gå over.
Forsøk å ha respekt for barnets følelser, konsekvente regler og en god porsjon tålmodighet – det gjør barnet tryggere på sikt.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...