close

Slutte med smokk eller tommelsuging

Det er mange som har sterke meninger og følelser om bruk av smokk. Til og med voksne som ikke har noen som helst tilknytning til barnet. Kjenn etter hva som passer for dere, og tenk først og fremst på hva som er bra for barnet.

Noen barn slutter frivillig med smokk. Kanskje fordi de er små skravlebøtter og vil snakke mye, eller fordi behovet ikke lenger er like stort. 

Gi barnet tid til avvenningen

Det er ikke slik at alle barn må slutte med smokk på samme alder. Når dere som foreldre ser at barnet er klart for å slutte med smokk, kan dere begynne å planlegge avvenningen. Husk at smokken er en viktig kilde til trygghet for barnet. Avvenningen bør derfor skje med respekt, og barnet må få tid på seg.

La barnet delta i planleggingen

La gjerne barnet være med på planleggingen når det er på tide å slutte med smokk. Kanskje kan dere først slutte med smokk om dagen og bare bruke den under middagsluren og når det er leggetid? Kanskje kan dere gjøre noe morsomt sammen i overgangsperioden? Husk at smokken har gitt barnet både trøst og trygghet mange, mange ganger.

Det gjør ingenting om dere ikke lykkes

Hvis barnet ikke klarer det og savnet etter smokken blir for stort, kan dere begynne på nytt – med et nytt mål lenger frem i tid. Til slutt vil dere lykkes, og det har ingen hast. Hvis barnet bruker smokk når det begynner på skolen, er det imidlertid fare for at han eller hun vil bli mobbet. Og hvis barnet suger på tommelen, kan det påvirke tannstillingen. Man anbefaler som regel at barnet slutter før det begynner på skolen.

Vanskeligere å kontrollere suging på tommelen

Å slutte å suge på tommelen kan være vanskeligere, siden tommelen alltid er der. Det pleier imidlertid også å løse seg. Kanskje er det de voksne som bekymrer seg mest? Det er tross alt få tenåringer som bruker smokk eller suger på tommelen – det pleier å gå seg til etter hvert.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...