close

Tips for å hjelpe barn som slåss

Plutselig flyr det en leke gjennom luften, eller barnet ditt blir dyttet av et annet barn. Nesten alle barn vil på et eller annet tidspunkt være aggressive eller slå lekekameratene sine. Det kan være en lettelse å høre at det ikke er uvanlig. Finn ut hvorfor barna slåss, hjelp dem, og forhindre at det skjer igjen.

Barn kan slå andre barn hvis de ikke har tilgang til andre måter å løse et problem på, eller hvis de ikke klarer å gi uttrykk for behovene sine. Å slå kan også være barnets måte å få viljen sin på, for eksempel for hvis det vil ha en leke som et annet barn leker med. Barn kan også lære å slåss ved å se på andre som slåss eller krangler, for eksempel i barnehagen.
Les også: Barnet første lekekamerater og venner

Slik får du barnet til å slutte å slå

Hvis metoden med å slå andre barn for å få viljen sin fungerer, vil barnet sannsynligvis fortsette med det. Barnet trenger da å lære å løse problemer og komme overens på en fredelig måte eller be en voksen om hjelp. Les også om søsken som krangler.

Åtte tips for å hjelpe barn med å leke, samarbeide og komme overens


• Hvis barnet er lite, forstår det ikke regler og samarbeid. Da kan du som voksen bare være med og passe på at alt går riktig for seg, og snakke om hvordan man skal oppføre seg og hva man skal gjøre.

• Å leke med andre barn er bra. Barnet trenger venner for å lære seg hvordan man leker sammen. Vær i nærheten, slik at du kan hjelpe til hvis det trengs.

• Følg med, og hjelp barnet med å løse konflikter før de utvikler seg til slagsmål. Også eldre barn kan iblant ha vanskelig for å finne de rette ordene. Du kan hjelpe til ved å si ting som: "Julia sier at det har vært din tur, og at det er hennes tur nå." Eller at det er ditt barns tur. Vær observant.

• Gi barnet ros når det leker fint, deler eller samarbeider, og sett ord på hva som er bra.

• Gi barnet noen enkle regler for hvordan man leker med andre. Snakk sammen om reglene, og forsøk å være mest mulig konkret.

• Fortell barnet hvordan du vil at det skal oppføre seg, for eksempel at det skal dele med de andre, vente på tur, være forsiktig og ha kontroll på armer og bein.

• Når barnet blir større, kan du ta initiativ til leker som innebærer at barna skal dele med hverandre, vente på tur og samarbeide, for eksempel ballspill eller brettspill. Begynn med å leke med barnet selv, siden det gjerne ser på deg og hermer etter det du gjør.

• Når du skal lære barn som ennå ikke har begynt på skolen, å løse problemer, bør du begynne med å spørre hva problemet gjelder, hva hvert enkelt barn vil, og hva barnet selv kan gjøre for å komme til et kompromiss.

• Et lite barn som slår foreldrene sine, gjør det for å teste grensene eller fordi det ikke kan uttrykke hva det trenger. Spør deg hva som skjedde like før. Kanskje var dere i kaotiske omgivelser, eller kanskje barnet var tørst eller sultent. Avled barnet med en leke eller noe annet spennende hvis det ikke handlet om sult eller tørst. Eller gi det lille barnet en klem hvis det virker utrygt.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...