190913_libero_cf3_165-final_desktop

Trygge leker

Små barn finner ofte de morsomste lekene i dine skuffer og skap. Kakeformer, tresleiver og plastredskaper kan være skatter for et nysgjerrig barn. Derfor kan det være greit å vite hvor trygge disse tingene er som barneleker. Er plasten giftfri, er størrelsen passe, og – hvis det er en ordentlig leke – er den CE-merket?

Ved å la barn leke med det de finner, lar du dem utforske verden. Men det kan være greit å vite at nettopp leker er strengt regulert og må følge regelverk som ikke gjelder for andre ting. Av den enkle grunn at de skal være trygge for barn. Når dere kjøper eller får nye leker, er de – forutsatt at de er kjøpt i EU eller EØS – merket med CE. CE-merkingen på lekene viser at leken oppfyller sikkerhetskravene i EØS. Mangler denne merkingen, er det ikke lov å selge den aktuelle leken innenfor EØS.

Strenge sikkerhetskrav til leker

I Norge er det Miljødirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) som skal kontrollere at lekene som finnes på markedet, er trygge for barn og følger loven. Uansett om det gjelder størrelser og løse deler, kjemikalier i leker eller de elektriske komponentene som gjør at lekene lyser og lager lyd, finnes det tydelige retningslinjer for å beskytte babyer og barn. Som forelder bør du passe på at barnet ikke leker med ting som

  • er farlige med skarpe kanter eller er spisse
  • kan svelges eller medføre fare for kvelning – bruk en testsylinder hvis du er usikker
  • inneholder deler eller snorer som kan gå i stykker og bli sittende fast i eller rundt halsen
  • skader hørselen

Brukte leker

Å kjøpe brukte leker er en god idé med tanke på gjenbruk. Men sjekk CE-merkingen før du slår til. Leker som ble laget før CE-merkingen ble innført, bør bare brukes til pynt og ikke gis til barn. En annen ting du bør ha i tankene, er at selv om tiden kan gi fine myke barneklær, kan den for leker innebære slitasje som gjør dem mindre trygge.

Økologiske leker – giftfrie leker

Det finnes altså lover og regler for å gjøre leker trygge. Dessuten stiller stadig flere foreldre krav om at leker ikke må være giftige. Mange leketøysprodusenter fokuserer i dag ikke bare på sikkerhet, men også på økologiske og giftfrie leker – for å kunne tilby det foreldrene etterspør. Når det gjelder leker til litt større barn, kan det være greit å vite at enkelte oppskrifter på trolldeig kan inneholde mye salt. Det er ikke sunt i store mengder. Sørg også for at du kjøper maling eller lim som er beregnet på barn, for eksempel giftfri fingermaling.

Men det morsomste i verden er deg!

Uansett hvor mange leker barnet har, er det aller morsomste å få leke med deg! Barneregler, barnesanger og fingerleker er alltid populære. Og i tillegg til at det er koselig, bidrar det til å utvikle språket. Å se på bilder og lese bøker er også gøy. Å bade kan være en super lek for små badenymfer! Det er også mange morsomme aktiviteter som ikke krever fysiske leker, bare fantasi. Og i tilfelle du trenger litt starthjelp, har vi samlet noen lekeideer som passer for både små og store.

Tre tips til å organisere og sortere leker

Den kanskje største utfordringen med lekene man skaffer seg, er det evige spørsmålet om hvordan man skal holde orden på dem. Å putte alle i en stor, dyp lekekasse gjør det vanskelig for barnet å finne frem. Da er det bedre å ha flere små kasser – gjerne sortert etter aktivitet: puslespill, bøker, hobbysaker – sånn at alt som hører til samme aktivitet, ligger på samme sted.

1. Merk kasser og esker

Gjør det enkelt og spennende å finne frem ulike ting og rydde dem bort igjen. På den måten skaper du gode vaner som barnet har nytte av hele livet. Merk kasser og esker, slik at barnet vet hvor alt skal være.

2. Hjelp barnet med å legge lekene på riktig sted

Lær av barnehagens rutiner med å finne frem og rydde bort leker. Hjelp barnet med å legge lekene eller spillet på riktig sted før hen begynner å leke med noe annet. Da slipper dere å rydde opp etter hele dagens lek om kvelden.

3. Fjern noen av lekene midlertidig

Hvis barnet har mange leker, kan dere legge bort noen og ta dem frem igjen senere. Da har de ofte nyhetens interesse og blir morsomme igjen.

Del artikkel