close

Sjenerte barn

Å være sjenert er en del av personligheten. Kanskje er barnet litt forsiktig av seg og trenger tid for å få tillit til nye personer. Avvis aldri barnets følelser, for det er ingenting dumt ved dem. Her får du noen tips til hvordan du kan hjelpe et sjenert barn..

Barnet klamrer seg fast til beinet ditt. Det nekter å delta i aktiviteter sammen med andre. Barnet gjemmer seg bak deg. Vil ikke slippe taket. De andre barna kaster seg derimot ut i leken – prøver rutsjebanen, tar hverandres leker og graver i sandkassen.
Noen ganger kan det være en frustrerende opplevelse å ta med et sjenert barn til lekeplassen. Sannsynligvis ønsker du at du kunne gjøre noe med det, at du kunne hjelpe til.
Les også vår artikkel om barn og vennskap.

Sjenanse kan innebære frykt for nye situasjoner

Sjenanse er ganske vanlig. I perioder er vi alle mer eller mindre forsiktige i vår omgang med andre, særlig i separasjonsfaser.
Noen barn er av natur mindre utadvendte enn andre. De trenger mer tid på å tilpasse seg til et nytt miljø. De nøler og unngår grupper. De kan bli urolige i nye situasjoner, for eksempel i møtet med andre barn i barnehagen. De kan oppleve mye oppmerksomhet som plagsomt. Å klare seg uten mamma eller pappa kan være kjempevanskelig.

En forsiktig innstilling til livet

Hos noen går sjenansen over etter kort tid, og derfor er det alltid en god idé å være tålmodig. Å skjenne på eller avvise barnet hjelper ikke. Det vil sannsynligvis bare føre til at sjenansen varer enda lenger og få barnet til å føle seg enda mer usikkert.
Les om hvordan du kan gi barnet bedre selvfølelse.
Hvis det ikke bare er en fase, må du være enda mer tålmodig og håpe at barnet med tiden vokser av seg sjenansen. Undersøkelser har vist at bare 40 prosent av sjenerte småbarn har overvunnet sjenansen når de begynner i barnehagen. De fleste av de sjenerte barna har en forsiktig innstilling til livet også senere. Frykter du at barnet kan ha autistiske trekk? Les om autisme og ADHD her.

Sjenerte barn trenger tålmodige foreldre

Hvordan kan du hjelpe til? Undersøkelser viser at foreldre som forsiktig prøver å motivere barna og holder øye med barnas aktiviteter på avstand, lykkes bedre enn foreldre som i stor grad styrer og overvåker barna. Det betyr at sjenerte barn trenger foreldre som ikke er så pågående. De trenger foreldre som er rolige, forståelsesfulle og følsomme.

Prøv følgende:

  • Fortell at du forstår hvordan det føles. Vær rolig, og bekreft barnets følelser. Unngå å bli frustrert.
  • Sett av godt med tid til tilvenning i barnehagen. Kom gjerne ekstra tidlig om morgenen, før barnehagen er full av støyende barn. Flere gode råd før barnehagestart.
  • La barnet leke med én om gangen. I stedet for å tvinge barnet til å være sosialt, kan du forsøke å legge til rette for situasjoner som ikke er for overveldende, for eksempel ved å la barnet leke med bare én venn.
  • La barnet se litt på de andre først, slik at det forstår hva som foregår. Kom med ett eller to forslag til hvordan barnet kan bli med i leken, men la barnet selv få bestemme når det skal skje. Vær tålmodig. Ikke prøv å skynde på barnet
  • det kan ha stikk motsatt effekt.
  • Gi barnet ros når det tar kontakt med andre.
  • Hvis det er et eldre barn, kan dere snakke om hvordan man oppfører seg i sosiale sammenhenger.
  • Noen ganger kan det hjelpe at du som voksen er med og leker en stund, slik at barnet får øve på de nye sosiale ferdighetene som du kanskje demonstrerer.
  • Forsett å prøve å delta i sosiale sammenhenger, selv om barnet bare observerer de andre fra sidelinjen. Med tiden blir han eller hun mer og mer fortrolig med tanken på å delta i lek med de andre barna.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...