close

Leke med barn

For noen barn er det vanskelig å finne roen og komme i gang med lek på egen hånd. Og hvem er det et lite barn aller helst vil ha som lekekamerat? Deg, selvfølgelig!

Selvsagt kan det være gøy å bygge et sandslott – eller to. Å pusle med Duplo, bamser, sølekaker og lekebiler. Men sannsynligvis blir du lei lenge før barnet. Hvis du vet at du kommer til å bli rastløs, kan du si til deg selv at du skal ha en lekepause i ti eller tjue minutter, og prøve å være helt til stede så lenge den varer – se barnet i øynene, slå av mobilen.
Det er enklere å være en god lekekamerat hvis du gjør noe du selv synes er morsomt.

Hjelp til å komme i gang med leken

Ofte er det nok at du hjelper barnet i gang med leken, og deretter lærer det å leke videre alene mens du begynner med noe annet.
Dere kan også prøve å "leke" ved siden av hverandre. Barnet leker med sitt, mens du gjør det du vil eller må. Han eller hun synes kanskje det er greit at dere gjør helt ulike ting.

Inkluder barnet i dine hverdagssysler

Få med barnet på dine "leker". Her er noen ideer:

  • Ta en kort treningsøkt på stuegulvet, og tren til musikk som barnet kan klappe takten til.
  • I hagen: La barnet få leke på et teppe i skyggen eller under en parasoll, mens du jobber rett ved siden av. Benytt også muligheten til å la barnet leke med vann når dere er ute – de fleste barn elsker å gå rundt med en liten vannkanne som kan fylles med vann i en stor balje. Hold hele tiden oppsikt med barnet når det leker med vann.
    Les mer om utelek.
  • Mens du lager mat: Be barnet om å vispe og putte ting i skåler. Sørg for at det nederste skapet er barnevennlig og bare inneholder ting som tåler å bli lekt med, så kan dere jobbe sammen på kjøkkenet.
    Les mer om sikre leker.
  • Les avisen sammen: La for eksempel barnet lete etter bilder av ting det kan kjenne igjen. Du vil sannsynligvis ikke få lest så mye som vanlig, og det er fare for at tankerekkene dine vil bli avbrutt. Her gjelder det å ha riktig innstilling og prøve å ikke bli frustrert. Barnet vil ikke være i denne herlige alderen i mange måneder, så ta vare på øyeblikkene!

Flere artikler om lek og vennskap

Språkutvikling – tips til hvordan dere kan leke frem språket
Barnets første lekekamerater og venner
Leker for babyer og små barn

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...