close

Pottetrening og å slutte med bleier

Er det på tide å begynne med potte? Barn begynner å kunne kontrollere blæren når de er mellom halvannet og to år, og det er en grunnleggende forutsetning for å kunne slutte med bleier. Derfor er det vanligvis smart å introdusere potten når barnet er i toårsalderen eller begynner å vise interesse for den. Men det kan variere mye. Barn er ulike, og det henger sammen med barnets utvikling.

Det sies at et barn på tre måneder tisser mer enn én gang i timen. En treåring tisser én gang annenhver time, selv om det naturligvis varierer fra barn til barn.

Pottetrening er også hjernetrening

For barnet handler det om å øve opp både hodet og musklene rundt blære og tarm når de skal klare å bli tørre. For deg handler det om å lære deg å tolke barnets signaler, slik at du kan hjelpe til når det er på tide å gå på toalettet.

Dette tar litt tid for både voksne og barn, så i en overgangsperiode bør du være innstilt på å tørke opp små dammer og skifte klær som har blitt våte. Alle barn har sitt eget tempo. Og uansett hvor mye dere trener, er det bortkastet tid hvis ikke barnet er klart. Noen barn er klare for potten allerede når de er to år, mens andre blir det i fireårsalderen.

Nedenfor finner du tips til hvordan du kan vite at det er på tide å introdusere potten

 • Hvis barnet kan holde seg tørt i to timer, eller hvis det for eksempel våkner med tørr bleie etter middagsluren, er det et tegn på at barnet kan holde seg i en lengre periode.
 • Hvis barnet ber om å få ny bleie rett etter at det har tisset eller bæsjet. Men mange barn reagerer først når de har bæsjet, siden tisset forsvinner så raskt inn i bleien at det kanskje ikke merkes.
 • Hvis barnet begynner å vise interesse for toalettvaner og vil herme etter deg når du sitter på toalettet.

Her får du tips og råd om hvordan du lærer barnet å gå på potten eller toalettet

 • I begynnelsen er det størst sjanse for å lykkes hvis du tar frem potten rett etter at barnet har spist eller sovet. Ta av barnet bleien rett etter at det har sovet, og sett deg ned og les en bok for barnet mens det sitter på potten. Obs! En bar rumpe og en lett tilgjenglig potte er første steg på veien mot å si farvel til bleiene.
 • Lær deg å tolke barnets signaler. Barnet har kanskje et spesielt ansiktsuttrykk eller beveger seg på en bestemt måte som tyder på at det tisser eller bæsjer. Noen barn reiser seg for eksempel opp midt i leken eller trekker seg tilbake for å gjøre sitt fornødne.
 • Vis barnet potten, og la det prøve å sitte på den. Gi barnet en bok å bla i mens det sitter der. Det finnes også mange gode barnebøker om å gå på toalettet. Det gjør ingenting om det ikke skjer noe. Først når det har kommet noe i potten noen ganger, forstår barnet sammenhengen mellom kroppens signaler og potten. Vær lydhør for og forsøk å tolke barnets kroppsspråk. Iblant må man skynde seg til potten hvis noe er i ferd med å skje!
 • Neste steg er å spørre med jevne mellomrom: Vil du gå på potten? Det er viktig at du ikke høres altfor bestemt ut. Hvis svaret er ja, må du være forberedt på å handle raskt. For selv om et barn registrerer behovet for å tisse, er det ikke sikkert at det klarer å holde seg til det har fått ned buksene og sitter på potten. Men det kommer etter hvert. Med tiden kan du stole stadig mer på at barnet sier fra når det trengs.

Råd og veiledning for å lykkes med pottetreningen

 • Slapp av og ikke bli altfor oppslukt av pottetreningen. Det vil gå seg til etter hvert.
 • Det finnes mange alternativer når man skal velge potte: ulike former og ulike størrelser. Velg en som er stødig og ikke altfor lav. Kanskje kan barnet få være med på å velge potte. Ikke begynn for tidlig. Den beste alderen er vanligvis når barnet er mellom to og tre år.
 • Bli aldri sint på barnet. Det er helt naturlig at det skjer små uhell flere ganger. Dette krever modning og trening, og barnet må få tid på seg. Gi det massevis av ros når det går bra.
 • Vis hvordan det skal gjøres. La døren stå åpen når du går på toalettet, slik at barnet kan se hva du gjør.
 • Sørg for at potten er lett tilgjengelig, slik at barnet raskt kan finne den frem selv.
 • Kjøp en potte til barnets dukke eller bamse, og sett den ved siden av barnets potte. Det gjør det hele litt morsommere.

Tips og veiledning når pottetreningen ikke fungerer

Det beste rådet hvis pottetreningen ikke fungerer, er å ta det med ro, ta på barnet en bleie og prøve igjen senere. La barnet fortsette med bleie en stund til hvis det vegrer seg mot å gå på toalettet. Gjør ikke noen stor sak ut av det. Pottetrening må alltid foregå på barnets premisser. Det er ingen god idé å si farvel til bleiene og legge press på barnet – det får ofte motsatt effekt. Selv om barnet viser tydelige tegn på å forstå at det er noe på gang, betyr det ikke at det er klart til å slutte med bleier.

 • Hvis pottetreningen er mislykket, tar dere en pause og prøver på nytt etter en stund.
 • Ofte vil ikke barnet bæsje på toalettet i begynnelsen. Det kan skyldes at det er vanskelig for barnet å finne de rette musklene for å presse når det sitter. Uansett hva årsaken er, bør du la barnet beholde bleien litt lenger. Du må aldri bebreide barnet. Oppmuntre det i stedet til å gå på toalettet. Gjør det til noe naturlig, så lykkes det med tiden.
 • Man må forvente et lite uhell nå og da. Unngå å kommentere at barnet har tisset i buksen. Si i stedet til barnet at det snart vil klare å nå frem til toalettet i tide.
 • Iblant ser man barn som er så tissetrengte at de ikke klarer å stå stille, men likevel går de ikke på toalettet! Det er imidlertid vanlig at barn ikke legger merke til eller ikke vil legge merke til at de er tissetrengte, før det er for sent. De er kanskje så oppslukt av leken at de velger å ignorere det. Da kan man foreslå å ta en tur på toalettet.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...