libero_recruitment_2021_24_family-in-hallway_desktop

Skap rutiner for barnet ditt

Føler du at du har lest samme eventyr, sunget samme sang og lagt bamsen på riktig side av puten en million ganger? Bra! Barn elsker nemlig forutsigbarhet. Det gjør dem trygge. Behovet for å føle trygghet er altså forklaringen på at barn liker det som er velkjent, og foretrekker at ting er slik de alltid har vært.

Verden er i konstant endring, og barn – som selv forandrer seg raskt – merker det ekstra godt. Etter hvert som de blir eldre og skjønner mer, vil virkelighetens grenser iblant føles usikre. Det skyldes at barn hele tiden gjør nye oppdagelser og lærer seg nye ting. Når de begynner å krabbe, viser det seg for eksempel at verden er større enn de trodde. De fleste barn liker å gå på oppdagelsesferd i omgivelsene, men samtidig har de behov for å føle seg trygge. Det er her daglige rutiner og gjenkjennelse kommer inn.

Hva er rutiner?

Rutiner får verden til å føles tydelig, trygg og mer håndterlig for barnet. De blir faste holdepunkter i alt det nye. Kveldsbadet er et tegn på at dagen er slutt, og at det er på tide å legge seg. Når barnet får vaske hendene og ta på smekke, forstår hen at det er tid for mat. Og det er mange andre småting du kan gjøre for å få dagen og verden til å føles tryggere, for eksempel gå en tur hver ettermiddag eller lese et godnatteventyr før du legger barnet. Rutiner handler ikke om å følge klokken slavisk, men om å ha en hverdag der visse momenter dukker opp med noenlunde jevne mellomrom.

Jo eldre barnet blir, jo flere rutiner kan dere skape rundt de daglige aktivitetene: rydde bort lekene når det er kveld, eller henge opp jakken og vaske hendene når man kommer hjem fra barnehagen. 

Gode vaner gjør både yngre og eldre barn roligere

Rutiner må selvfølgelig ikke ta over livet. Men de blir ofte til gode vaner som gjør at barnet kjenner seg igjen og føler trygghet. Det blir dessuten enklere for barn å hjelpe til og samarbeide når de vet hva som forventes, og hvordan hverdagen pleier å være. Dessuten er det ofte godt for de voksne å skape rutiner sammen med barnet.

Men som sagt må ikke rutinene stå i veien for livet – for der er det mye som er uforutsigbart. Prøv å tenke på rutinene som en grunnleggende struktur, og ikke som et strengt tidsskjema. Det handler altså ikke om å gjøre samme ting til nøyaktig samme tid, men om å finne gode vaner som bidrar til trygghet og forutsigbarhet.

Forutsigbar, men ikke ufleksibel

Like viktig som å skape en noenlunde forutsigbar hverdag er det å være lydhør overfor barnet. Rutiner og vaner må ofte endres når barna er små, siden barna hele tiden utvikler seg og får nye behov. Hvis barnet begynner å protestere mot vanene dere har, bør du kanskje vurdere endringer. Rutiner blir aller best når barna er med på å utforme dem – hensikten er å skape en behagelig tilværelse, ikke unødige konflikter. Det er altså ingenting i veien for å innføre endringer og prøve nye vaner!

Når rutiner endres

Iblant skjer det ting som bryter med hverdagens rutiner, og det går som regel helt greit. Barnet ditt klarer uten problemer å være med på en middag hos venner en sen lørdagskveld, sovne om kvelden under en trilletur i et fremmed land eller spise frokost klokken ti på kafé i stedet for hjemme på kjøkkenet. Avbrudd fra hverdagen krydrer livet. Hvis barnet har en solid grunnstruktur, gjør det ingenting at man iblant avviker fra rutinene. Tvert imot kan det være sunt å trene på at ikke alt er likt hele tiden.


Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel