close

Skap rutiner for barnet ditt

Føles det som om du har lest den samme historien, sunget den samme sangen og lagt smokken på riktig side av puten en million ganger? Bra! Barn elsker forutsigbarhet. Det gjør dem trygge. Det er forklaringen på at barn liker det som er velkjent, og at ting er slik de alltid har vært.

For et barn er hele verden i konstant endring. Etter hvert som det lille barnet vokser og blir klokere, vil virkelighetens grenser iblant føles usikre for ham eller henne. Barn gjør hele tiden nye oppdagelser og lærer seg nye ting. De liker å gå på oppdagelsesferd i omgivelsene, samtidig som de har behov for å føle at de har kontroll.

Rutiner gjør livet tryggere for barnet

Rutiner får verden til å føles mer håndterlig for barnet. Kveldsbadet er kanskje et tegn på at dagen er slutt, og at det er på tide å legge seg. Når barnet får vaske hendene og får på seg smekke, forstår det at det er tid for mat. Og det er mange andre småting du kan gjøre for å få dagen og verden til å føles tryggere, for eksempel å gå en tur hver ettermiddag eller sitte i en fast stol og lese en bok hver kveld før du legger barnet.

Når barnet blir eldre, kan du skape rutiner knyttet til daglige aktiviteter. Du kan for eksempel få barnet til å rydde om kvelden etter at det har lekt, eller til å henge opp jakken og vaske hendene når det kommer hjem fra barnehagen.
Her kan du lese mer om Lære seg å hjelpe til tidlig

Gode vaner gjør både yngre og eldre barn roligere

Rutiner må selvfølgelig ikke ta over livet, men rutiner blir ofte til gode vaner som gjør at barnet kjenner seg igjen, noe som ofte er positivt. Det blir enklere for barn å være samarbeidsvillige og hjelpsomme når de vet hva som skjer. Det har en beroligende effekt på både yngre og eldre barn. Også for deg som voksen er det gunstig å skape gode rutiner sammen med barnet.
Les tips til hvordan dere kommer gjennom de slitsomme timene om ettermiddagen, etter barnehage og jobb

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...