essity7670_desktop

Vaske barnets hår – tips

Høylytte protester mot å få skum i ansiktet eller ivrig masing om mer bobler? Barn kan reagere mildt sagt ulikt når håret skal vaskes. Det beste er om man kan gjøre bading og hårvask til en koselig stund. Når barnet er lite, holder det med litt lunkent vann. Og når det etter hvert blir behov for shampoo for å få håret helt rent, kan du ta frem svømmebrillene!

Spedbarns hår blir ikke fett og skittent, og derfor holder det lenge med lunkent vann. Når du bader babyen, kan du vaske håret i det lunkne vannet ved å massere det mykt med fingrene cirka en gang i uken. De fleste barn liker å bli stelt med. Hvis barnet hadde mye hår ved fødselen, trenger det kanskje litt ekstra hjelp med flokete hår. Det myke babyhåret slites vanligvis av før det vokser ut nytt, og iblant kan det nye ha en helt annen farge. Å gå på babysvømming når babyen er liten, kan bidra til at barnet trives ekstra godt i vannet. Når det er på tide å begynne med shampoo, kan den erfaringen gjøre det enklere å vaske håret.

Når bør barn begynne å bruke shampoo?

Neste gang barnet får en ny type hår, er ved 2-årsalderen. Da erstattes babyhåret gradvis av litt grovere hårstrå. Da kan det med jevne mellomrom trengs en hårvask med mild og skånsom shampoo. Dette gjelder særlig hvis den lille krabaten spiser selv, siden det da kan henge igjen matrester i håret. Og ikke bare der – mat kan dukke opp på de mest overraskende steder etter et måltid. Husk å skylle ordentlig, slik at du får alle shampoorester ut av håret. Men, som sagt trenger ikke håret å vaskes hver gang barnet bader, for barn har ikke like fett hår som voksne.

Tips til enkel og morsom hårvask på barn

Å vaske håret er ikke alltid en dans på roser. Mange barn synes det er kjedelig å sitte stille i badekaret eller å måtte lukke øynene på kommando for ikke å få skum i øynene. Her er noen tips som kan gjøre hårvasken litt enklere og morsommere:

  • Sørg for at du har alt innen rekkevidde, slik at du ikke må slippe taket i barnet.

  • Masser hår og hodebunn mens barnet ligger trygt i badekaret. Len deretter barnets hode bakover, slik at det ser opp i taket når du skyller håret. Et godt tips er å ikke si «se opp i taket», men i stedet si «lukk øynene opp mot taket».

  • La barnet holde et håndkle foran øynene hvis du bruker hånddusjen til å skylle håret.

  • Skill mellom bading og hårvask hvis barnet ikke liker å vaske håret. Ellers kan det oppstå motvilje mot å bade.

  • Øv på å bare shamponere og skylle tuppene hvis barnet protesterer mot å vaske hele håret.

  • La barnet bruke skjerm, dykkermaske eller svømmebriller hvis det gjør det enklere for dere begge.

  • Gjør badingen så morsom du kan. Badeleker, badefargestifter eller andre gøyale ting kan hjelpe.

  • La barnet prøve å vaske håret ditt en gang.

  • Hvis dere har begynt å bruke shampoo, kan du la barnet leke med håret når det er dekket med skum, og forme det til morsomme frisyrer.


Motvilje mot å vaske håret

Noen barn misliker sterkt å vaske håret, uansett hva du gjør. I så fall bør du først og fremst la barnet øve på å leke i vannet og på å få vann i ansiktet og på hodet. Hvis badingen blir en morsom stund der barnet får utforske vannet relativt fritt, øker sjansen for at det ikke blir så fælt å få vann over hodet. Svømmehallen kan være et godt sted å gjøre seg kjent med vannet og få positive følelser knyttet til å plaske og ha hodet under vann. Det samme gjelder når man bader utendørs om sommeren.

Et barn som får panikk av hårvask, bør ikke tvinges til det. I stedet bør du prøve å lokke og gjøre det beste ut av situasjonen. Kanskje må du la være å vaske håret i en periode, inntil den lille føler seg klar til å øve på det igjen.

 

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel

Artikler som kan være interessante for deg