190912_libero_cf7_535_cmyk-1_desktop

Ettermiddagen med barn

Det er ettermiddag, og trøttheten setter inn. Etter en lang dag er det ofte slutt på kreftene. Tiden frem til middag kan derfor føles eviglang og ofte ganske slitsom. Her gir vi våre beste tips til hvordan den kan bli lettere.

Når du har hentet barnet i barnehagen, begynner neste del av dagen, og den kan i perioder være litt av en utfordring. Kanskje må du gjøre noen ærender på hjemveien og deretter rekke å lage middag før den lille krabaten blir for sulten – og for sliten! For at hverdagen skal bli litt enklere, trengs det ofte påfyll av energi hos både store og små. Et mellommåltid i form av frukt eller en brødskive kan gjøre underverker for humøret. Det kan også være lurt å holde ambisjonsnivået lavt, siden det gjør det lettere å unngå stress – og skape bedre stemning.

Tips for å slippe overtrøtte og sultne barn om ettermiddagen

Det absolutt beste er å ha lave forventninger frem mot middagstid. Sutrete barn er jo som oftest bare trøtte eller sultne, så pass på at de grunnleggende behovene er dekket. Her kommer flere konkrete råd:

  • Tenk på denne tiden som barnets tid. Har du ærender du må gjøre, bør du prøve å gjøre det til et felles oppdrag og involvere barnet i størst mulig grad.

  • Husk å ivareta dine egne fysiske behov. Det er fort gjort å bare fokusere på barnet og glemme at ditt eget blodsukker er lavt. Sørg for å få i deg noe å spise og drikke før trøttheten setter inn.

  • Barnet kan også trenge noe å tygge på for å få tilbake energien. Et sunt mellommåltid med fersk frukt eller en liten brødskive gir ofte mer næring enn for eksempel kjeks, rosiner og andre søtsaker.

  • Prøv å unngå lange samtaler med andre voksne. Dette er ikke det beste tidspunktet for å la et utålmodig barn stå og vente på at mamma eller pappa skal prate, prate, prate ... Spar de samtalene til en annen anledning.

  • La være å ta telefonen hvis det passer dårlig. Den som ringer, kan legge igjen beskjed eller ringe igjen litt senere. Faktisk kan det være lurt å legge telefonen helt bort, slik at det blir lettere å konsentrere seg om barnet. Hen har sannsynligvis savnet deg om dagen og har stort behov for å fylle på med nærhet i form av kos og prating.

  • Orker du, kan du også la barnet være med på matlagingen. Du kan for eksempel gi ham eller henne en egen skål med erter, mais, revne gulrøtter eller annet som skal blandes. I tillegg til at barnet da får litt tidsfordriv, er det morsomt å spise mat som man selv har vært med på å lage!

  • Har du mulighet, bør du forberede mest mulig av middagen på forhånd. Planlegg enkle måltider som du vet at hele familien liker. Et annet tips er at når du lager mat, bør du lage så mye at du kan putte noen porsjoner i fryseren. Det er godt å ha i bakhånd til en dag du trenger en rask middag.

  • De fleste barn liker å vite hva som skal skje. Derfor kan det være lurt å skape en form for forutsigbarhet, i form av en rutine eller noe annet som gjør at de vet hva de kan forvente om ettermiddagen. At dere for eksempel har faste vaner og middagsrutiner, kan gjøre ettermiddagen enklere for alle.

 

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel