close

Slik ammer du

Det høres ut som den enkleste ting i verden å legge barnet til brystet, men mødre som ammer for første gang, kan trenge litt veiledning i riktig sugeteknikk og behagelige ammestillinger.

Spedbarn er eksperter på å fortelle deg når de er sultne. De gir deg beskjed – høyt og tydelig! Og hvis de er sultne, vil de ha mat med det samme. Når du holder barnet inn mot brystet, vil du sannsynligvis merke at det flytter hodet og leter etter brystet med munnen – det er barnets medfødte sugeinstinkt som gjør seg gjeldende når det er på tide å komme i gang med ammingen.

Slik legger du barnet til brystet
Før du legger barnet til brystet, må du sørge for å sitte eller ligge i en avslappet, behagelig stilling for å unngå spenninger. Les mer i kapittelet om amming i boken Graviditet, fødsel og den nye familien. Prøv deg frem med forskjellige stillinger. Sørg for at nakke, rygg og armer er avslappet, slik at du kan holde barnet ditt tett inntil deg selv om måltidet drar ut. Prøv å legge føttene på en støtte hvis du sitter. Hvis du ligger, kan det være godt med noen puter som støtte.

Barnet skal rekke opp til brystet. Bøy ikke nakken eller ryggen for å hjelpe det nærmere. Prøv en ammepute, et foldet teppe eller en vanlig pute til å støtte armene dine og løfte barnet opp med. Det er godt å kunne hvile armene og beina på noe fast mens man ammer.

Prøv å gjøre følgende mens du ammer når du har funnet en god sitte- eller liggestilling:
1. Legg barnet til, slik at brystknoppen din peker i retning av barnets nese.
2. Sørg for at barnets mage hviler mot din. Hold barnet inn mot magen din med et fast grep, mens du støtter den lille kroppen.
3. Barnets munn skal være helt åpen og gape rundt hele brystknoppen, også det pigmenterte området (aerola).
4. Hvis underleppen til barnet er brettet nedover og munnen gaper om den delen av det pigmenterte området som er under brystknoppen, er det tegn på at grepet er riktig. Det er også et godt tegn at barnets kjeve beveger seg. Det kan du sjekke ved å se på øret til barnet.

Hvis du har problemer med å amme, finnes det flere steder du kan henvende deg for å få hjelp. I første rekke kan du kontakte ammepoliklinikken eller helsesøster for å få hjelp med eventuelle ammeproblemer. Hvis du trenger hjelp, kan du kontakte Ammehjelpen via nettsiden www.ammehjelpen.no. Der finner du en oversikt over ammerådgivere i hvert fylke samt deres telefonnummer. Ammehjelpens rådgivning er gratis og anonym. Ammehjelpen tilbyr også elektronisk ammerådgivning, se www.ammehjelpen.no/spor-en-ammehjelper
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...