close

For mye eller for lite morsmelk

Hvordan føles det når du ammer? Kjennes brystene sprengte eller ømme, eller lekker de melk? Eller har du det motsatte problemet – virker babyen sulten og grinete?

De første dagene, når melkeproduksjonen skal gå seg til, er det vanlig at produksjonen blir for stor. Senere, særlig i barnets økeperioder, kan det skje at brystene dine ikke produserer nok melk. Løsningen er ofte å prøve å amme mer.

For mye melk?

Oi, det lekker melk, og brystene er sprengte og ømme. Du er kanskje overrasket over hvor store ammende bryster kan bli? De første dagene, når melkeproduksjonen skal gå seg til, er det vanlig at produksjonen blir for stor. Etter noen dager tilpasses produksjonen til barnets behov, og brystene dine blir da gradvis mindre. Det skyldes at barnet ikke tømmer brystene helt. Kroppen din venner seg til å produsere mindre melk.
Les gjerne artikkelen Amming – få en god start, som inneholder tips og råd

Slik unngår du at det produseres for mye morsmelk

Du blir kanskje oppgitt over at det tar flere dager før brystene venner seg til å produsere passe mye melk. Å ha for mye melk i brystene kan nemlig være plagsomt. Brystene kjennes sprengte og ømme. Barnet strever med å få tak i brystvorten, og det kan gjøre vondt. For mye morsmelk kan også øke risikoen for tilstoppede melkeganger.
Disse tipsene kan bidra til å redusere ubehaget:

 • Hvis brystene kjennes sprengte, kan du la melken renne ut av det ene brystet mens du ammer barnet med det andre. Da reduseres trykket helt naturlig.
 • Varme kan få litt av melken til å renne ut av seg selv. Prøv å la det renne varmt vann over brystene når du står i dusjen.
 • Hvis du har symptomer på tilstoppede melkeganger og ømme bryster, eller hvis barnet ikke viser interesse for å die, bør du håndmelke brystene eller bruke en brystpumpe. Ikke pump for mye, siden pumpingen stimulerer melkeproduksjonen.
 • Om nødvendig vekker du barnet og ammer for å lindre smerten i overfylte bryster. Ellers er det best om ammehyppigheten tar utgangspunkt i barnets behov. Så hvis du føler deg bra og brystene ikke plager deg selv om de er fylt til randen og lekker melk, er det vanligvis best å følge barnets rytme. Melkeproduksjonen tilpasses gradvis til barnets behov.
  Når du har ammet, bør brystene føles myke, uten ømme punkter.Hvis du har altfor mye melk i en lengre periode, kan du gjerne donere melk til det lokale sykehuset hvis de har en morsmelksbank. Melken din vil da bli gitt til nyfødte barn som trenger den.

Ikke nok melk?

Mange mødre bekymrer seg for at de ikke produserer nok melk.
Enkelte dager eller til enkelte tider på døgnet kan barnet bli grinete når du ammer det. Det virker som om det ikke får nok melk. Det kan nok i enkelte tilfeller også være årsaken.
Det sies at morsmelken er tynnere om kvelden, og at barnet derfor ikke alltid vil slippe brystet mot slutten av dagen. Det kan være litt frustrerende, siden det hindrer deg i å få gjort andre ting. Det kan imidlertid gjøre at barnet sover litt lenger om natten.

I økeperiodene trenger barnet mer mat

I enkelte perioder vokser barnet ekstra fort. I økeperiodene bør du amme barnet ofte for å stimulere melkeproduksjonen.
Det kan være vanskelig å få melken til å renne ordentlig hvis du selv er stresset eller urolig. Melkeproduksjonen påvirkes også av hvordan barnet suger, og av hvor godt tak det får.
Se gjerne vår korte film med tips om amming

Slik øker du melkeproduksjonen

Mangel på morsmelk fører til bekymring og frustrasjon. Det er det ingen tvil om. Melken er jo barnets eneste næringskilde. I slike tilfeller bør du forsøke å gjøre ammingen mest mulig behagelig. Legg deg i sengen eller finn en god stilling i sofaen, legg barnet til brystet, steng omverdenen ute (så godt du kan), og la barnet die.
Les mer om hvordan du som partner kan hjelpe til med ammingen

Her får du flere tips for å øke melkeproduksjonen:

 • Tilby barnet brystet ofte.
 • Unngå å avbryte ammingen. La barnet bestemme når det er på tide å avslutte.
 • La barnet die uansett når det vil ha mat – også om natten.
  Les gjerne artikkelen Hvor ofte og hvor lenge ammer man?
 • Pass på at barnet sover mellom måltidene, og at det ikke sovner hver gang det dier. Hvis ikke barnet suger kraftig og effektivt på brystet, tar det ikke lang tid før melkeproduksjonen går ned. Derfor er det viktig at barnet ikke er overtrøtt når du ammer.
 • Ta deg en hvil når du har mulighet til det, og drikk mye vann – cirka halvannen liter i døgnet – slik at du opprettholder en god væskebalanse.
 • Spis ordentlig selv, og pass på at du får i deg proteiner til alle måltider. Les om Mat til ammende kvinner
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...