atopic_eczema_image

Atopisk eksem hos baby og barn

Atopisk eksem hos babyer dukker ofte opp rundt omkring på kroppen, for eksempel på bryst og rygg. Hos litt eldre barn pleier utslettet å komme i knehasene, ved anklene og på innsiden av albuene. Da kaller man det for eksem i bøyefurene.

Atopisk eksem hos barn oppstår som regel i løpet av det første leveåret, men de aller fleste vokser det av seg etter hvert. Iblant, men slett ikke alltid, kan det også komme i kombinasjon med astma og allergi.

Hva er atopisk eksem, og hvordan ser det ut?

Atopisk dermatitt, eller atopisk eksem, er den aller vanligste formen for eksem hos barn. Utslettet er et tegn på overfølsomhet, og begrepet atopisk innebærer at det finnes en medfødt tilbøyelighet til å få eksem, iblant kombinert med astma og allergi. Men også ytre faktorer spiller inn. Varme, svette, bad eller tørr luft kan for eksempel føre til at man får eksem, eller forverre et eksisterende eksem. Derfor er det ofte vanskelig å peke på en bestemt årsak til at babyer og barn får eksem.

Utslettet begynner vanligvis med rødhet, som er ekstra synlig på lys hud, og kløe. Kløen kan føre til prikker og små blemmer, som danner en liten skorpe når de sprekker. Man kan ofte kjenne at huden blir ru og føles litt grov, blant annet med små sprekker som svir. Ofte befinner utslettet seg i knehasene, rundt anklene og på innsiden av albuene. Da kalles det for eksem i bøyefurene. Spedbarn får imidlertid oftere eksem i ansiktet, på armer/bein eller rundt omkring på ryggen og brystkassen. De fleste med atopisk eksem blir bedre – eller helt friske – i sommerhalvåret.

Atopisk eksem er en klinisk diagnose som man kan få stilt på helsestasjonen eller hos fastlegen. Utslettet vil bli vurdert og du kan blir spurt om faktorer som arv og hvor tidlig utslettet debuterte. Det er sjeldent behov for en grundigere undersøkelse som innebærer prøvetaking.

Hvordan kan jeg behandle atopisk eksem hos barn?

Atopisk eksem bør behandles med fuktighetskrem flere ganger om dagen, iblant kombinert med en krem eller salve som inneholder kortison. Det er viktig at du kontakter helsestasjonen eller barnets fastlege før du eventuelt begynner med kortisonkrem. En helsesykepleier er som regel ekspert på ømfintlig babyhud og kan gi gode råd om hva nettopp ditt barn trenger.

Når utslettet forsvinner, er det ofte nok å fortsette med en fet og mykgjørende fuktighetskrem både morgen og kveld. Utslettet kan nemlig komme raskt tilbake dersom du glemmer å smøre. Siden babyer har mye tynnere hud enn voksne, bør du velge en krem som anbefales for følsom babyhud.

Du kan også forebygge irritert hud ved å

  • ikke bade barnet for ofte og – når du gjør det – tilsette uparfymert babyolje i vannet
  • unngå å bruke såpe og begrens kontakttiden med vann på utslettet
  • bruke uparfymert vaskemiddel (og unngå alle former for skyllemiddel)
  • ta på barnet luftige klær
  • unngå ull inn mot huden, siden det kan virke irriterende og trekke til seg fuktighet fra huden
  • bruke en langermet (men luftig) pysjamas om nettene for å unngå at barnet klør på utslettet – siden det irriterer huden og gjør kløen verre
  • holde barnets negler korte, av samme grunn som over

Atopisk eksem hos babyer og barn kan iblant bli verre ved overfølsomhet for bestemte matvarer, for eksempel egg, melk eller sitrusfrukter. Mistenker du at bestemte typer mat gjør utslettet verre, bør du kontakte helsestasjonen eller fastlegen. På vår hudskole kan du også lese mer om barnets hud, og hvordan du tar best mulig vare på den.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel