15_Handduk_0303_Desktop

Varmeutslett hos babyer og barn

Små babyer har ikke samme evne til å svette som voksne og kan derfor lett få varmeutslett når det blir for varmt eller fuktig.

Mange blir bekymret når det dukker opp små prikker på babyens myke hud – men varmeutslett hos barn er vanlig, ufarlig og forsvinner av seg selv. Det kan være litt irriterende for barnet, og det finnes ting man kan gjøre for å bli kvitt varmeutslettet.

Hvorfor får barn varmeutslett?

Varmeutslett hos både spedbarn og barn er som sagt vanlig. Det oppstår fordi svettekjertlene ennå ikke er ferdig utviklet. For spedbarn er det dessuten vanskelig å regulere kroppstemperaturen, og de reagerer lett på varme og fuktighet. Vanligvis dukker varmeutslett opp i nakken, på halsen og på ryggen. Men, babyer kan også få varmeutslett i ansiktet, på rumpa og på beina – og andre steder der huden blir for varm.

Risikoen for varmeutslett øker hvis barnet har på for varme og tettsittende klær. Hvis babyen virker svett i nakken eller på ryggen, er det altså et tegn på at det er for varmt, og at babyen trenger litt kjøligere omgivelser. Risikoen for utslett øker dessuten i tropisk og fuktig klima.

Hvordan ser varmeutslett ut?

Det finnes ulike typer varmeutslett, men det ser vanligvis ut som røde prikker eller nupper. Det er mulig å kjenne det ved stryke forsiktig over huden. Utseendemessig kan varmeutslett minne om hormonutslettet som nyfødte babyer kan få noen dager etter fødselen, men det er litt mer utflytende i formen. Det kan dukke opp som prikker eller små blemmer, og huden kan føles litt hard og ru der utslettet er. De fleste barn plages ikke av utslettet, men varmeutslett kan klø og gjøre barnet urolig.

Hvis babyen får mye utslett, og det minner om blemmer/vanndråper, bør du rådføre deg med helsestasjonen for å utelukke andre årsaker.

Hvordan blir man kvitt varmeutslett?

  • Bytt til kjølige, luftige klær som puster godt.
  • Skift bleie så snart du merker at den er for våt, og la gjerne barnet lufte stumpen litt mellom hvert bleieskift.
  • Tørk babyen i pannen og nakken med en kjølig klut.
  • Vanligvis er det ikke behov for å smøre, men hvis det klør, kan du prøve en kjølende salve.
  • Hvis barnets rumpe er veldig rød og irritert, kan det skyldes en form for varmeutslett. Vi har litt flere tips om hvordan du kan ta vare på babyens hud.

Når barnet blir kjøligere, pleier utslettet å forsvinne. Det skjer vanligvis i løpet av et døgn. Varmeutslett hos barn er som sagt ikke farlig, men den underliggende årsaken – en altfor varm baby – kan være skadelig, siden det for eksempel kan føre til væskemangel.

Vil du lære mer om barnets hud, og hvordan du tar best mulig vare på den, finner du tips og hjelp på vår hudskole.

Faktasjekket av Carina Saunders, barnelege

Del artikkel

Artikler som kan være interessante for deg