close

Bedre søvn for babyen

Har du problemer med å få babyen til å sovne? Det kan skyldes flere ting, men prøv å redusere aktivitetsnivået om dagen for å finne ut om et roligere liv passer babyen bedre. Helt fra fødselen av er det stor forskjell på barn. Noen barn påvirkes veldig av det som skjer rundt dem. Andre kan sove seg gjennom en bursdagsfest med 20 aktive smårollinger – ingen er like.

Virker det som om babyen har problemer med å roe seg ned om kvelden? Prøv å ta det roligere i en periode, og se om det hjelper. For mange spedbarn er det vanskelig å håndtere altfor mange nye opplevelser.
Se gjerne vår korte film med tips til hvordan du legger barnet.

Overtrøtt baby

Jo eldre barnet blir, jo mer formes personligheten. Noen sped- og småbarn deltar gjerne på massevis av barneaktiviteter, er sammen med mammas eller pappas venner, blir med på butikken og kan sovne hvor som helst. Andre blir overtrøtte og finner ikke roen om kvelden etter en dag fylt av aktiviteter, nye omgivelser og mennesker. Hvordan er ditt barn?

Finn et kompromiss som fungerer

Hvis du har en baby som trives når det er rolig, er det kanskje optimistisk å tro at du vil kunne venne den til mer hektiske omgivelser. Men det går an å finne et kompromiss mellom dine behov, som også er viktige – for eksempel å få være sammen med andre mennesker – og babyens behov for fred og ro. Det kan være en god idé å invitere andre hjem til deg hvis babyen opplever kafébesøk som stressende. Eller du kan møte venner i roligere omgivelser, enten utendørs eller innendørs.

Det vil ikke alltid være sånn. Spedbarn vokser, og etter hvert som de blir eldre, takler de stimuli og aktivitet stadig bedre. Men personligheten deres vil være som den er.

Slik vet du om babyen har det bra

Mange nybakte foreldre er usikre på om babyen trives og har det bra. Etter hvert som dere blir kjent med babyen, vil dere forstå at selv om den ikke kan snakke, har den likevel en utrolig evne til å uttrykke seg. Hvis babyen sovner rolig rett etter et måltid eller ligger og ser seg rundt, tyder det på at den har det bra. Dere lærer fort å tolke babyens signaler og finne ut hva dere skal gjøre hvis noe er galt. Stol på magefølelsen, og bruk sunn fornuft. Hvis dere er usikre, kan dere spørre helsesøster, som sikkert kan gi mange tips og råd.

Barnets ulike søvn- og våkentilstander

  • Dyp søvn: Når barnet sover så tungt at det er nesten umulig å vekke det.
  • Lett søvn: Når barnet våkner av selv den minste lyd.
  • Døsig våkenhet: Når barnet er våkent, men innadvendt og ikke har kontakt med omgivelsene.
  • Oppmerksom våkenhet: Når kontakt og samspill med barnet er mulig.
  • Urolig og utilfredsstilt våkenhet: Når barnet er i ferd med å begynne å gråte, og det kan være vanskelig å forstå hva det vil. Trenger barnet trøst eller ny bleie, eller har det behov for nærhet, kos og klemmer? Kanskje er han eller hun bare trøtt og vil sove?
  • Gråt: Det finnes ulike typer gråt, avhengig av hva barnet vil og har behov for.
Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...