Essity6530_Desktop

Slik får du en fin foreldrepermisjon

Kanskje er ordet permisjon litt misvisende? For det er jo ikke snakk om å ha så mye fri. Men med realistiske forventninger til hva du vil få tid til, kan du skape et godt utgangspunkt for din nye jobb som forelder.

Hva kan man gjøre i permisjonen? Pusse opp huset, realisere en forretningsidé eller komme i toppform? Ambisjonene kan være høye før foreldrepermisjonen, men det er fornuftig å dempe forventningene til hvor mye tid du faktisk vil ha til slike prosjekter. Dessuten påvirker jo personligheten din hvor sosial og aktiv du ønsker å være. Babyen har imidlertid ikke behov for å bli aktivisert. Å få være sammen med forelderen sin er stimulerende nok for en liten baby. Å gå på babygym, åpen barnehage eller andre ting kan du gjøre for din egen del hvis du har lyst til å møte andre foreldre og barna deres. Men du trenger ikke å føle deg presset til å gjøre det for babyens skyld.

Trenger vi rutiner?

Babyer har ikke så tydelige rutiner i begynnelsen – å sovne midt under måltidet er for eksempel ingen sak for et spedbarn. Det er heller ikke sånn at du bør innføre rutiner ved en bestemt alder. Babyen har ikke noe behov for det. Derfor bør du ta utgangspunkt i deg selv og hvordan du ønsker at foreldrepermisjonen skal være. Enkelte foretrekker å innføre faste sovetider så tidlig som mulig, mens andre trives med å tilbringe flere år uten rutiner. Det første halvåret kan det imidlertid – uansett hva du ønsker – være vanskelig å få en forutsigbar hverdag. Men også babyer har ulike personligheter, og det som ikke fungerer for én baby, kan være en god løsning for en annen.

Hva du som forelder trives best med i permisjonen, avhenger av hva slags person du er. Enkelte synes det er kjempedeilig å ta ting i sitt og babyens tempo og slippe å passe klokken. Andre foretrekker å ha en grunnstruktur på dagene og følge den så godt de kan. Å komme seg litt ut hver dag pleier de fleste å ha godt av. Det samme gjelder å ha sosial kontakt med andre voksne. Babyer er herlige på så mange måter, men det er begrenset hvor dype samtaler man kan ha med dem.

Når man vil, eller må, innføre rutiner i babyens hverdag, er det lurt å knytte bestemte aktiviteter til det man vil endre. Det kan for eksempel være å gi litt massasje eller synge en vuggesang før babyen skal sove. Eller å leke litt ute før det er lunsj. Gjentakelser og vaner danner grunnlaget for rutiner.

Hvil deg når babyen hviler!

Søvnmangel er noe mange nybakte foreldre sliter med, og selv om kroppen faktisk er laget for å tåle noen tøffe år med søvnmangel, er det likevel lurt å prøve å hvile når babyen sover på dagtid. Hvis du er blant dem som klarer å sove på kommando, er du heldig. Hvis ikke, må du ikke miste motet, for det finnes flere måter å hente seg inn igjen på. Noen babyer nekter å sove andre steder enn i vognen på trilletur, og da kan du hente deg inn ved å rusle en tur – eller ringe noen som kan ta trilleturen for deg. Hvis du vil vaske opp eller gjøre annet husarbeid, synes mange babyer faktisk at det er spennende å sitte i en vippestol og følge med på det du gjør. Prøv derfor å bruke den dyrebare hviletiden til å samle energi i stedet.

Er dere to foreldre som deler på permisjonen i starten, kan det være smart å bytte på å sove. Når den ene så begynner å jobbe igjen, er det lurt å ta en pause når han eller hun kommer hjem fra jobb. I tillegg til alt det praktiske ved å ta seg av en baby er det utmattende for hjernen å ha totalansvaret for en annen person – og det blir ikke akkurat lettere når babyen begynner å krabbe og klatre. Iblant trenger man ganske enkelt å overlate ansvaret til noen andre en stund, og den andre forelderen kan da få litt alenetid med babyen. Aleneforeldre har kanskje ikke den muligheten, og da burde man hvile når babyen hviler, eller til å bruke nettverket sitt for å gi hjernen og armene en pause.

Unngå frustrasjon i foreldrepermisjonen

Noen liker å planlegge tiden sin, andre liker det ikke. Når du er i foreldrepermisjon, kan det imidlertid være lurt å ikke ha for strenge forventninger til dagen, for eksempel forvente at babyen vil sove eller være stille på «riktig» tidspunkt. For når babyen gjør det stikk motsatte – og det kommer til å skje mer enn én gang – er det fort gjort å bli frustrert. Hvis du prøver å tvinge en våken og opplagt liten krabat til å sove, kan stresshormonene gå i taket. Kanskje trenger babyen litt mat eller et bleieskift før den klarer å sovne – eller kanskje er det altfor mye spennende som skjer rundt omkring. Prøv i så fall å fortsette å se på TV, spise lunsj eller gjøre yoga med en våken baby ved siden av deg. Kanskje sovner den lille rakkeren etter hvert.

Gå inn som nummer to i foreldrepermisjonen

Å ta over foreldrepermisjonen etter en annen forelder høres kanskje ut som å komme til duk og dekket bord, men det oppleves ikke alltid slik. På plussiden vet sannsynligvis den forelderen som nå er tilbake på jobb , alt om å drikke kald kaffe, ikke rekke å gre håret og vugge en baby som ikke vil sove. Et frustrert blikk er kanskje nok til at den andre forstår akkurat hvordan dagen din har vært. Når du overtar foreldrepermisjonen, kan det hende at barnet savner forelderen som var hjemme før. Prøv å ikke ta det personlig. De to har jo hengt sammen omtrent døgnet rundt, og det er klart de savner hverandre.

Når du skal ta over stafettpinnen, kan det være greit å legge opp din egen hverdag sammen med babyen. Noen tips fra forgjengeren kommer alltid godt med, men du trenger kanskje ikke en liste over hva som må gjøres, hvilken mat babyen skal spise, og hvilke klær den skal ha på seg. Det er som regel bedre at du selv finner ut av hva som fungerer – dere skal tross alt bli et nytt radarpar. Du er jo en annen person enn partneren din, med andre sosiale behov og ønsker. Dessuten blir barnet hele tiden eldre og får nye behov etter hvert som ukene går.

En spesiell tid i livet

Ja, vi vet at det er en klisjé, men det er et privilegium å få være hjemme med babyen sin, og denne tiden kommer ikke tilbake. Det er imidlertid også lett å bli stresset av kommentarer om, eller egne forventninger til, at man må nyte tiden. Livet består jo ikke bare av nytelse. Det går litt opp og ned, både nå og ellers. Det kommer kjedelige novemberdager også når man er i permisjon. Iblant innbiller vi oss at babyen påvirkes negativt av at vi ikke alltid føler oss på topp, men sånn er det ikke. Mange foreldre er syke i deler av babytiden, men klarer likevel å være følelsesmessig tilstede for babyen og gjør en fantastisk foreldrejobb. Barn trenger fremfor alt menneskelige foreldre, og det innebærer at man viser alle sine sider – alt fra tårer og sukk til latter og smil. Hvor lenge man kan og vil ha foreldrepermisjon og hvor fort man begynner å jobbe igjen, varierer veldig. Prøv å ikke tenke på hva andre gjør. Ta i stedet utgangspunkt i egne instinkter, egne muligheter og familiens behov.

Faktasjekket av Tova Winbladh, autorisert psykolog

Del artikkel