close

Øk sjansen for å bli gravid

Hvis dere ønsker å bli foreldre, får dere her noen tips til hva dere kan gjøre for å forberede kroppen best mulig på å lage barn.

Når dere har bestemt dere for å prøve å få barn, er det lett å bli utålmodig. Dere er kanskje vant til å kunne planlegge fremtiden, men en graviditet kommer sjelden på bestilling. Det er imidlertid mange ulike ting dere kan tenke på, og som øker muligheten for å bli gravid.

Planlegg samleie ved eggløsning

En forutsetning for at det skal bli et barn, er at sædcellene kommer frem til egget på riktig tidspunkt, som er rundt eggløsning. Hvis dere vil ha barn så snart som mulig, og det ennå ikke har blitt noe barn etter ett års prøving, kan dere kontakte en gynekolog eller en spesialklinikk og be om en fertilitetsutredning.

Slutt å røyke

Røyking er direkte uheldig når det gjelder graviditet og barn. Det gjelder både aktiv og passiv røyking.
• Kvinnen: Det tar lengre tid å bli gravid for kvinner som røyker, og risikoen for spontanabort og genskader øker. Kvinner som røyker, kommer dessuten tidligere i overgangsalderen.
• Mannen: Røyking påvirker mannens sædkvalitet negativt. Nikotin skader sædproduksjonen ved å endre blodsirkulasjonen og hormonnivåene.

Ikke drikk alkohol

Det samme gjelder inntak av alkohol. Det er direkte uheldig på mange måter.
• Kvinnen: Alkohol er skadelig for fosteret under svangerskapet. Det betyr at kvinner som er blitt gravide, ikke bør drikke alkohol i det hele tatt.
• Mannen: Det finnes også studier som viser at et høyt alkoholinntak hos den som ønsker å bli pappa, kan redusere sjansen for at partneren blir gravid.

Hold deg på et sunt vektnivå

• Kvinnen: Både overvektige og undervektige kvinner har vanskeligere for å bli gravide. Risikoen for spontanabort øker, og det samme gjelder risikoen for hjertemisdannelser og andre misdannelser hos barnet.
• Mannen: Mannens sædproduksjon kan påvirkes negativt, særlig av overvekt.

Spis variert og sunt

Alle bør ha et sunt og balansert kosthold. For både kvinner og menn som planlegger graviditet, er det ekstra viktig – både for å ha kontroll over vekten og for å få i seg næringsstoffer som er gunstige for hormonproduksjonen.
• Kvinnen: Alle som planlegger å bli gravide, bør ta ekstra folsyretabletter, 400 mikrogram per dag. Folsyre er et B-vitamin som reduserer risikoen for både spontanabort og ryggmargsbrokk hos barnet. Dette gjelder både før kvinnen blir gravid, og i de første 12 ukene av svangerskapet.
• Mannen: Mange ulike vitaminer, aminosyrer med mer har blitt trukket frem som særlig viktige for mannens fruktbarhet. Det finnes imidlertid ikke tilstrekkelig bevis for å anbefale et bestemt tilskudd for menn. Sørg i stedet for å ha et variert kosthold som gjør at du får i deg blant annet folsyre og sink.

Unngå å trene altfor hardt

• Kvinnen: Kvinner som trener hardt, kan få eggløsningsforstyrrelser, noe som reduserer sjansen for å bli gravid.
• Mannen: Altfor mange timer med sykling kan gi midlertidig impotens hos menn. Forskning har vist at mindre enn tre timers sykling per uke er sunt og forebygger ereksjonsproblemer, men at mer enn tre timer øker risikoen kraftig.

Kaffe – ikke drikk mer enn et par kopper per dag

• Kvinnen: Koffein finnes fremfor alt i kaffe, men også andre drikker inneholder mindre mengder. Enkelte undersøkelser har vist at et høyt koffeininntak kan gjøre at det tar lengre tid å bli gravid, og at det øker risikoen for spontanabort.
• Mannen: Det finnes også studier som viser at koffein kan være negativt for mannens fruktbarhet. Derfor oppfordres kvinner og menn som planlegger graviditet, til å redusere kaffeinntaket til maks. to kopper per dag. Vær også forsiktig med energidrikker som inneholder mye koffein.

Alder – ikke vent for lenge

Den biologisk mest gunstige alderen å få barn i, er mellom 20 og 25 år for kvinnen, og før 35 år for mannen.
• Kvinnen: Allerede fra 30–32 års alder begynner kvinnens fruktbarhet å synke, og fra 35 år går det stadig raskere. For kvinner over 40 år er det ofte vanskelig å bli gravid. I tillegg øker risikoen for spontanabort med årene.
• Mannen: Også mannens alder har betydning. Hos eldre menn er det registrert nedsatt sædkvalitet. Mannens alder påvirker også risikoen for spontanabort hos kvinnen.

Enkelte legemidler kan påvirke

• Kvinnen: Enkelte smertestillende tabletter kan redusere sjansen for å bli gravid. Effekten er midlertidig, men det kan være greit å vite om den. Det gjelder for eksempel:
- ibuprofen, for eksempel Ibux
- diklofenak, for eksempel Voltaren
- naproksen, for eksempel Naprosyn
• Mannen: Enkelte medisiner kan påvirke sædkvaliteten. Det gjelder for eksempel:
- antihistaminer, mot allergi
- sulfasalazin, for eksempel ved behandling av tarmsykdommen ulcerøs kolitt
- enkelte typer antibiotika hvis de tas over lengre tid
- cellegift samt stråling
- betablokkere og enkelte andre legemidler kan øke risikoen for impotens
Hvis noen av dere tar andre medisiner regelmessig, bør dere ta kontakt med lege for å be om råd. Slutt aldri å ta viktige medisiner på egen hånd.

Varme kan gi dårligere sædkvalitet

Testiklene produserer den beste sæden ved kjølig temperatur, et par grader under normal kroppstemperatur. Hvis man oppholder seg i varmen i lange perioder, kan det øke testikkeltemperaturen og føre til dårligere sædkvalitet. Å ha en bærbar datamaskin i fanget, kjøre bil lenge eller ligge under et elektrisk varmeteppe kan føre til økt temperatur i testiklene.

Stress kan redusere sjansen

Man vet at alvorlig stress kan påvirke eggløsningen hos kvinnen og potensen hos menn. Man vet imidlertid ikke om sjansen for å bli gravid påvirkes av hverdagsstress.

Akupunktur kan hjelpe kvinnen

Behandling med akupunktur har vært prøvd i mindre skala ved ufrivillig barnløshet. Metoden brukes blant annet som smertelindring ved prøverørsbefruktning. Man håper også at behandlingen skal øke blodgjennomstrømningen i eggstokkene og dermed hjelpe eggene til å utvikle seg bedre. Resultatene av studiene er ennå ikke så sikre at man kan slå fast at akupunktur virkelig hjelper, men mange velger å prøve metoden.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...