Hvis du lengter etter barn, finnes det både ting du bør gjøre og ting du bør unngå for å øke sjansen for å bli gravid. Det gjelder enten du er den som vil bli gravid, eller du er en forventningsfull partner.
Når man først har bestemt seg for å prøve å bli gravid, er det fort gjort å bli utålmodig. Vi er vant med å kunne planlegge fremtiden – både de store og de små tingene – men en graviditet kommer sjelden som bestilt. Det finnes mange årsaker (hos både kvinner og menn) til at en graviditet kan ta tid. De fleste blir faktisk ikke gravide på første, andre eller tredje forsøk – selv om det kan virke sånn. Men uansett hvor fort det går, er det mange ulike faktorer som påvirker sjansen for å bli gravid. Og noen av disse kan vi påvirke selv.
Først skal vi snakke litt om begrepet fertil – for hva betyr det egentlig? Jo, når vi snakker om fertilitet og å være fertil, mener vi muligheten for å kunne bli med barn. Fertil er man med andre ord bare en viss periode av livet. I tillegg er det selvsagt andre faktorer som påvirker om man faktisk blir gravid, for eksempel hvor i menstruasjonssyklusen man befinner seg.
Det høres kanskje ut som et dumt spørsmål – de fleste vet jo hvordan barn blir til – men det er faktisk litt mer komplisert enn som så. Det kreves ganske mye for at et samleie skal resultere i en graviditet. Det riktige tidspunktet er, som du kanskje vet, rundt tiden for eggløsning. Det pleier å skje én gang i måneden, omtrent to uker før mensen. Hvis man vil ha størst mulig sjanse for å bli gravid, bør man begynne å prøve allerede noen dager før eggløsning og fortsette i én dag etter eggløsning. Sædceller kan nemlig overleve i livmoren i flere døgn. De kan med andre ord ligge og vente på at egget skal komme.
Av alle sædcellene må til slutt én komme seg helt frem og befrukte egget. Dette befruktede egget skal så feste seg, og for at det skal skje, må både egg og sædcelle være av god kvalitet. Det er med andre ord ganske mye som må klaffe. Derfor er det heller ikke så rart at man som regel ikke blir gravid på første eller andre forsøk – mange må prøve i flere måneder, og enkelte enda lenger.
Den kanskje viktigste fysiologiske faktoren for kvinners fertilitet er alder, siden eggene blir færre og får dårligere kvalitet jo eldre man blir. Også menstruasjonssyklusen kan bli mer uregelmessig med årene, noe som gjør det vanskeligere å regne ut tidspunktet for eggløsning. Når en kvinne har fylt 35 år, synker fertiliteten ganske drastisk. Men det er viktig å huske at nedsatt fertilitet ikke betyr at man ikke kan få barn. Det kan imidlertid ta lengre tid, og det er vanligere at man må oppsøke hjelp. Som med så mye annet som gjelder kroppen vår, er også dette med fertilitet veldig individuelt. Det finnes nemlig mange eksempler på kvinner som er blitt gravide på naturlig måte lenge etter at de fylte 40 år. Er man ferdig med overgangsalderen, går det imidlertid ikke an å få biologiske barn, siden man ikke lenger har eggløsning. Hos menn er ikke grensen like tydelig, men også der går fertiliteten ned med tiden.
Det er flere ting du kan gjøre selv hvis du ønsker å bli gravid. At du ikke bør vente for lenge med å få barn, er ikke et spesielt konstruktivt tips til kvinner som nærmer seg 40, men nedenfor finner du en oversikt over faktorer som kan påvirke fertiliteten. Enkelte av disse er bedre dokumentert enn andre. Noe mange lurer på, er om stress påvirker fertiliteten. Ifølge enkelte studier har det noe å si, ifølge andre har det ikke det. Men nesten alle stresser iblant, og det fødes likevel mange barn. Dessuten er stress ikke bare negativt. Å bekymre seg for at du stresser, pleier derfor ikke å hjelpe. Det kan snarere føre til mer stress og uro. I stedet bør du prøve å finne verktøy for å håndtere for eksempel stressende arbeidssituasjoner.
I tillegg til å ha samleie rundt eggløsning finnes det også andre ting som gir økt sjanse for å bli gravid. Dette bør du vite om fertilitet og livsstil:
Husk også at enkelte sykdommer kan påvirke fertiliteten. For kvinner handler det blant annet om endometriose, PCOS og sykdommer i skjoldbruskkjertelen. Hos menn kan for eksempel pungbrokk og tidligere kjønnssykdommer gjøre det vanskeligere å få barn. Hvis du vet at du har en sykdom, kan det hende du får slippe raskere til med fertilitetsutredning. Men husk også at sykdomshistorien din ikke nødvendigvis vil påvirke sjansene dine til å få barn.
Både kvinner og menn som er under behandling eller regelmessig tar medisiner, bør kontakte legen sin og fortelle at de vil prøve å få barn. I noen tilfeller finnes det nemlig erstatningsmedisiner du kan ta hvis de du vanligvis bruker, påvirker fertiliteten negativt. Men husk at du aldri må slutte å ta viktige medisiner uten å ha rådført deg med lege.
Du har kanskje hørt at kvinner som vil bli gravide, bør ta tilskudd av folsyre? Det påvirker ikke fertiliteten på noen måte, men det er likevel lurt å ta dette vitaminet når du planlegger å bli gravid. Det er fordi folsyremangel hos fosteret kan føre til misdannelser som ryggmargsbrokk.
Hvis ett år med prøving ikke har resultert i en graviditet, kan du kontakte en klinikk og be om en fertilitetsutredning (også kalt utredning av barnløshet). Er du kvinne og over 36 år, kan du søke om å få gjennomført en fertilitetsutredning tidligere. Det samme gjelder hvis du mistenker at det er medisinske årsaker til at du ikke blir med barn. I så fall bør du henvende deg til en gynekologisk poliklinikk, kvinneklinikk eller infertilitetsklinikk – eller be fastlegen om hjelp.
Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor