libero_recruitment_2021_21_early-pregnant-woman_desktop

Hvordan bli gravid?

Hvis du lengter etter barn, finnes det både ting du bør gjøre og ting du bør unngå for å øke sjansen for å bli gravid. Det gjelder enten du er den som vil bli gravid, eller du er en forventningsfull partner.

Når man først har bestemt seg for å prøve å bli gravid, er det fort gjort å bli utålmodig. Vi er vant med å kunne planlegge fremtiden – både de store og de små tingene – men en graviditet kommer sjelden som bestilt. Det finnes mange årsaker (hos både kvinner og menn) til at en graviditet kan ta tid. De fleste blir faktisk ikke gravide på første, andre eller tredje forsøk – selv om det kan virke sånn. Men uansett hvor fort det går, er det mange ulike faktorer som påvirker sjansen for å bli gravid. Og noen av disse kan vi påvirke selv.

Hva vil det si å være fertil?

Først skal vi snakke litt om begrepet fertil – for hva betyr det egentlig? Jo, når vi snakker om fertilitet og å være fertil, mener vi muligheten for å kunne bli med barn. Fertil er man med andre ord bare en viss periode av livet. I tillegg er det selvsagt andre faktorer som påvirker om man faktisk blir gravid, for eksempel hvor i menstruasjonssyklusen man befinner seg.

Når kan man bli gravid?

Det høres kanskje ut som et dumt spørsmål – de fleste vet jo hvordan barn blir til – men det er faktisk litt mer komplisert enn som så. Det kreves ganske mye for at et samleie skal resultere i en graviditet. Det riktige tidspunktet er, som du kanskje vet, rundt tiden for eggløsning. Det pleier å skje én gang i måneden, omtrent to uker før mensen. Hvis man vil ha størst mulig sjanse for å bli gravid, bør man begynne å prøve allerede noen dager før eggløsning og fortsette i én dag etter eggløsning. Sædceller kan nemlig overleve i livmoren i flere døgn. De kan med andre ord ligge og vente på at egget skal komme.
Av alle sædcellene må til slutt én komme seg helt frem og befrukte egget. Dette befruktede egget skal så feste seg, og for at det skal skje, må både egg og sædcelle være av god kvalitet. Det er med andre ord ganske mye som må klaffe. Derfor er det heller ikke så rart at man som regel ikke blir gravid på første eller andre forsøk – mange må prøve i flere måneder, og enkelte enda lenger.

Alder påvirker når du vil prøve å bli gravid

Den kanskje viktigste fysiologiske faktoren for kvinners fertilitet er alder, siden eggene blir færre og får dårligere kvalitet jo eldre man blir. Også menstruasjonssyklusen kan bli mer uregelmessig med årene, noe som gjør det vanskeligere å regne ut tidspunktet for eggløsning. Når en kvinne har fylt 35 år, synker fertiliteten ganske drastisk. Men det er viktig å huske at nedsatt fertilitet ikke betyr at man ikke kan få barn. Det kan imidlertid ta lengre tid, og det er vanligere at man må oppsøke hjelp. Som med så mye annet som gjelder kroppen vår, er også dette med fertilitet veldig individuelt. Det finnes nemlig mange eksempler på kvinner som er blitt gravide på naturlig måte lenge etter at de fylte 40 år. Er man ferdig med overgangsalderen, går det imidlertid ikke an å få biologiske barn, siden man ikke lenger har eggløsning. Hos menn er ikke grensen like tydelig, men også der går fertiliteten ned med tiden.

Hvordan kan jeg øke sjansen for å bli gravid?

Det er flere ting du kan gjøre selv hvis du ønsker å bli gravid. At du ikke bør vente for lenge med å få barn, er ikke et spesielt konstruktivt tips til kvinner som nærmer seg 40, men nedenfor finner du en oversikt over faktorer som kan påvirke fertiliteten. Enkelte av disse er bedre dokumentert enn andre. Noe mange lurer på, er om stress påvirker fertiliteten. Ifølge enkelte studier har det noe å si, ifølge andre har det ikke det. Men nesten alle stresser iblant, og det fødes likevel mange barn. Dessuten er stress ikke bare negativt. Å bekymre seg for at du stresser, pleier derfor ikke å hjelpe. Det kan snarere føre til mer stress og uro. I stedet bør du prøve å finne verktøy for å håndtere for eksempel stressende arbeidssituasjoner.

Tips for å bli gravid

I tillegg til å ha samleie rundt eggløsning finnes det også andre ting som gir økt sjanse for å bli gravid. Dette bør du vite om fertilitet og livsstil:

 • Unngå tobakk
  At tobakk er skadelig, vet du sikkert allerede. Men visste du at det også påvirker fertiliteten negativt hos både kvinner og menn – og ikke bare om du røyker selv? Det gjelder nemlig også snus og passiv røyking. I tillegg øker risikoen for spontanabort hvis fosteret utsettes for tobakksrøyk, så et godt tips til alle blivende foreldre er å slutte å røyke når dere vil prøve å få barn.
 • Unngå enkelte typer smertestillende medisiner
  Kvinner bør unngå noen av våre vanligste smertestillende legemidler (cox-hemmere) hvis de prøver å bli gravid. De kan nemlig påvirke eggløsningen. Les på pakningen eller spør på apoteket hvis du er usikker.
 • Over- eller undervekt
  Over- eller undervekt kan påvirke eggløsningen og gjøre det vanskeligere å bli gravid.
 • Unngå store mengder alkohol
  Her handler det som regel ikke om å slutte helt (hvis du ikke vil), men studier viser at et høyt alkoholforbruk kan påvirke både eggløsning og sædkvalitet. I tillegg er det selvsagt svært viktig at du som skal bære frem barnet, slutter helt med alkohol hvis du blir gravid.
 • Unngå store mengder koffein
  Et stort inntak av koffein kan føre til nedsatt fertilitet. Hvis du likevel blir gravid, anbefales det dessuten å begrense koffeininntaket. Koffein finnes jo også i andre ting enn kaffe, for eksempel i energidrikker og te.
 • Mat kan ha noe å si
 • Det finnes verken tilskudd du kan ta eller mirakelmat du kan spise for å øke sjansene for å bli gravid.
  Det er imidlertid lurt å spise variert og næringsrikt, siden det gir generelt bedre helse (noe som kan påvirke fertiliteten positivt). I tillegg vet man at under- eller overvekt kan gjøre det vanskeligere å bli gravid. Gjelder det deg, kan det hende du må gjøre noe med kostholdet ditt.
 • Fysisk aktivitet er bra
  Å få bevegelse og mosjon inn i hverdagen er sunt og kan påvirke fertiliteten. Passe mye aktivitet som får opp pulsen, og en eller annen form for styrketrening pleier å være veldig bra. Samtidig er det viktig å ikke ta i for mye. Du bør unngå altfor hard trening, siden det kan påvirke både menssyklusen og sædproduksjonen.
 • Unngå for høy temperatur rundt testiklene
  Sædproduksjonen hos menn kan gå ned hvis testiklene er altfor varme, for eksempel på grunn av mange varme bad eller feber.
 • Håndter stress
  Det er som sagt litt uklart om stress egentlig påvirker fertiliteten, og hva som er høna eller egget. Men rent generelt kan vi si at kroppen ikke bør gå på høygir hele tiden, og at det er lurt å finne verktøy for å håndtere stress.
 • Enkelte arbeidsplasser er ikke egnet
  Det finnes arbeidsplasser som ikke er egnet hvis du planlegger å bli gravid. Helt konkret handler det om miljøer der man utsettes for tungmetaller, stråling eller kjemikalier. Snakk med arbeidsgiver eller bedriftshelsetjenesten hvis du er usikker på arbeidssituasjonen din, eller rådfør deg med fastlegen din.

Sykdommer kan påvirke fertiliteten

Husk også at enkelte sykdommer kan påvirke fertiliteten. For kvinner handler det blant annet om endometriose, PCOS og sykdommer i skjoldbruskkjertelen. Hos menn kan for eksempel pungbrokk og tidligere kjønnssykdommer gjøre det vanskeligere å få barn. Hvis du vet at du har en sykdom, kan det hende du får slippe raskere til med fertilitetsutredning. Men husk også at sykdomshistorien din ikke nødvendigvis vil påvirke sjansene dine til å få barn.

Både kvinner og menn som er under behandling eller regelmessig tar medisiner, bør kontakte legen sin og fortelle at de vil prøve å få barn. I noen tilfeller finnes det nemlig erstatningsmedisiner du kan ta hvis de du vanligvis bruker, påvirker fertiliteten negativt. Men husk at du aldri må slutte å ta viktige medisiner uten å ha rådført deg med lege.

Folsyre hvis du planlegger å bli gravid

Du har kanskje hørt at kvinner som ønsker å bli gravid, bør begynne å ta ekstra folsyre? Det er et vitamin som er fint å starte med når man planlegger en graviditet da det kan reduserer risikoen for abort. Mangel på folsyre hos fostre kan også føre til misdannelser som ryggmargsbrokk.

Når kan man oppsøke hjelp hvis man har problemer med å bli gravid?

Hvis ett år med prøving ikke har resultert i en graviditet, kan du kontakte en klinikk og be om en fertilitetsutredning (også kalt utredning av barnløshet). Er du kvinne og over 36 år, kan du søke om å få gjennomført en fertilitetsutredning tidligere. Det samme gjelder hvis du mistenker at det er medisinske årsaker til at du ikke blir med barn. I så fall bør du henvende deg til en gynekologisk poliklinikk, kvinneklinikk eller infertilitetsklinikk – eller be fastlegen om hjelp.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor

Del artikkel