close

Undersøk fruktbarheten din

Omtrent 10 % av norske par som vil ha barn, får problemer med ufrivillig barnløshet. En mulig årsak er nedsatt fruktbarhet – hos kvinnen, mannen eller begge. En fertilitetsutredning kan gi svar på hvorfor det ikke skjer en befruktning.

Vanligvis tar det ett eller høyst et par år fra man begynner å prøve å få barn, til kvinnen blir gravid. Men noen ganger blir ikke kvinnen gravid selv om man prøver iherdig.
Hvis man mistenker at fruktbarheten er nedsatt, kan både mannen og kvinnen be om en utredning. I de tilfellene man finner en faktisk årsak til at det ikke har blitt noe barn, ligger problemet hos kvinnen i cirka en tredjedel av tilfellene, hos mannen i en tredjedel, og hos både mannen og kvinnen i en tredjedel.

Når bør man sette i gang med fertilitetsutredning?

Hvis kvinnen er under 36 år, pleier man å anbefale å prøve med ubeskyttet sex ved eggløsning i ett år. Undersøkelser viser at det er cirka 30 prosent sjanse for å bli gravid i hver syklus. Derfor kan det iblant være behov for mange forsøk selv om dere prøver på riktige dager.
Hvis kvinnen er over 36 år, behøver man ikke utsette besøket hos gynekologen et helt år, men kan starte prosessen før. Og hvis det er medisinske årsaker til at dere ikke vil kunne få barn sammen, eller hvis dere helt fra begynnelsen vet at det kan bli vanskelig, kan dere også oppsøke hjelp med det samme. Det samme gjelder lesbiske par som bor sammen og ønsker å få barn.

Fertilitetsutredningen kan deles inn i tre deler:

• Eggløsningen kontrolleres.
At sædcellene når frem til egget på riktig tidspunkt, er en forutsetning for at en befruktning skal kunne skje. Kvinnens eggløsningssyklus kartlegges, slik at man kan planlegge samleie på riktige dager. Eggløsningen kan kontrolleres gjennom blodprøver som måler hormonnivåene, ultralydundersøkelser for å følge med på eggenes modning, eggløsningssticks og det klassiske termometeret.
En løsning gynekologer ofte anbefaler kvinner som oppsøker hjelp på grunn av barnløshet, er et hormon som garanterer eggløsning. For mange er dette nok til å bli gravid.
• Kvinnens livmor og eggstokker undersøkes.
Først gjøres det en ultralydundersøkelse via skjeden for å se om det er fysiske hindre i underlivet. Senere gjør man en undersøkelse med kontrastvæske, og hvis man oppdager noe mistenkelig, foretas det en kikkhullsundersøkelse. Mange blir faktisk gravide etter undersøkelsen av egglederne med kontrastvæske. Det kan være fordi kontrastvæsken skyller egglederne rene og fjerner eventuelle blokkeringer.
• Mannens sæd undersøkes.
Én enkelt sædprøve kan gi mye informasjon. Gynekologen vurderer kvaliteten på sæden. Det bør helst være over 20 millioner sædceller per milliliter. Over halvparten av disse bør være friske og bevege seg godt for at sædkvaliteten skal anses som normal. Aktiviteten måles i en såkalt swim-up-test. Da får sæden stå en stund i et reagensglass med næringsløsning, og så teller man hvor mange sædceller som har klart å svømme opp til de øvre lagene med løsning.Noen ganger tas det også en blodprøve av mannen.

Ufruktbarhet hos kvinnen

Nedsatt fruktbarhet eller infertilitet hos kvinnen kan blant annet skyldes følgende:
• Problemer med eggløsningen eller eggstokkenes evne til å produsere egg. Det er den vanligste årsaken til uteblitt graviditet. Hormonforstyrrelsen PCOS, polycystisk ovariesyndrom, fører for eksempel til at eggene ikke utvikler seg nok til at eggløsning kan skje. Et symptom på det er manglende eller sparsomme menstruasjoner.
• Problemer med egglederne, for eksempel sammenvoksing etter infeksjon, klamydia eller gonoré.
• Endometriose, en tilstand som gjør at vev av samme type som i slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmoren – i bukhinnen, egglederne, eggstokkene eller tarmen.
• Problemer med livmorhalsen, polypper eller muskelknuter i livmoren er mindre vanlige årsaker.
Flere av disse problemene kan løses gjennom en operasjon. En kirurgisk behandling kan enten gjennomføres for å løse problemet, eller som forbehandling ved prøverørsbefruktning for å muliggjøre en planlagt graviditet.

Ufruktbarhet hos mannen

Nedsatt fruktbarhet eller infertilitet hos mannen kan blant annet skyldes følgende:
• Medfødte faktorer, for eksempel kromosomavvik.
• Miljøpåvirkning, for eksempel stråling, cellegift, legemidler eller røyking.
• Tidligere infeksjon, for eksempel klamydia.
• Kronisk sykdom, for eksempel diabetes.
Hvis mannens sædceller bare er litt trege, kan man eventuelt inseminere kvinnen med mannens sædceller for at de skal nå frem til egget. Konsentrert sæd fra en sædprøve sendes inn i riktig øyeblikk via en tynn plastslange. Sædcellene behøver derfor ikke å svømme så langt for å komme frem til egget.
Hvis prøvene viser at mannen mangler sædceller, kan man foreta insemineringen med sædceller fra en donor.

Uforklarlig barnløshet

Noen ganger finner man aldri ut hva problemet skyldes. Det kalles uforklarlig barnløshet. Det finnes mange ulike typer behandling ved ufrivillig barnløshet, blant annet prøverørsbefruktning/IVF, som ofte er første alternativ. Metoden kan brukes ved alle former for ufrivillig barnløshet. Å adoptere et barn er en annen løsning.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...