close

Ufrivillig barnløshet

Noen ganger blir man ikke gravid selv om man lengter etter barn, har sluttet med prevensjon og prøver ved hver eggløsning. Løsningen er vanligvis å planlegge sex i forbindelse med eggløsning, leve som vanlig – og smøre seg med tålmodighet.

Barn kan ikke alltid planlegges. Det tar ofte et års tid før graviditeten er et faktum – selv om dere begge er fullt fruktbare. Det kan være frustrerende og oppleves som en påkjenning.
Rådet fra omgivelsene er ofte at det nok vil ordne seg, "bare dere ikke tenker så mye på det". Det er lettere sagt enn gjort, særlig når man prøver å ha samleie på riktig tidspunkt for å ha størst mulig sjanse for å bli gravid.
Jo eldre dere som foreldre er, jo tidligere bør dere også tenke over hva dere vil gjøre hvis det ikke blir slik dere hadde tenkt.

Mulighet for graviditet ved eggløsning

At sædcellene når frem til egget på riktig tidspunkt, er en forutsetning for at en befruktning skal kunne skje. Prøv å kartlegge eggløsningssyklusen, slik at dere kan planlegge samleie på riktige dager. Aller størst mulighet til befruktning er det i perioden fra to døgn før til ett døgn etter kvinnens eggløsning. Sjansen er cirka 30 prosent i denne perioden.
Men det går også an å bli gravid dagene før og etter den optimale perioden. Et egg kan leve i egglederen i opptil 48 timer, mens sædcellene kan overleve i opptil fem døgn. Det kan altså gå et par dager fra samleie til befruktning.

Hvordan vet man når man har eggløsning?

Eggløsningen skjer vanligvis ca. 12–16 dager før forventet menstruasjon, slik at du kan regne ut tidspunktet. Men ulike kvinner har ulike menssykluser. Derfor kan det være lurt å finne ut mer nøyaktig når du har eggløsning. Det enkleste er å kjøpe en eggløsningstest. En annen mulighet er å måle kroppstemperaturen hver morgen for å se et tydelig mønster – temperaturen stiger nemlig med cirka en halv grad døgnet etter eggløsningen.
Eg annet tegn på eggløsning er også klar, seig utflod med en konsistens som minner om rå eggehvite.Sex på planlagte tidspunkter er kanskje ikke alltid så romantisk, men prøv å se det positive i det, og se gjerne også humoren i at dere plotter det inn i kalenderen.

Gynekologbesøk eller fertilitetsutredning

Generelt bør man vente minst ett år før man begynner å vurdere fertilitetsutredning, men hvis du som kvinne er over 36 år, kan du be om det før. Som et første tiltak pleier gynekologen å skrive ut hormoner som fremkaller eggløsning. For noen kvinner er dette nok til at de blir gravide.
Dere bør også oppsøke hjelp umiddelbart hvis dere mistenker at det er medisinske årsaker til at dere ikke kan få barn, for eksempel tidligere sykdom.
Husk at det er vanligere med nedsatt fruktbarhet enn total ufruktbarhet. Kvinnens fertilitet begynner vanligvis å synke ved 30–32 års alder, og fra 35 års alder går det stadig raskere. Hos de fleste, men ikke alle, er fertiliteten veldig lav ved 40–42 års alder. Hos mannen finnes det ingen tydelig grense, men fertiliteten synker gradvis med årene.
I løpet av de siste 30 årene har gjennomsnittsalderen på førstegangsfødende i Norge økt med cirka fire år, fra 24 til 28 år. Det gjør at stadig flere oppsøker hjelp for å bli gravide.

Når det er vanskelig å bli gravid

Det er ofte vanskelig å snakke om bekymringer for barnløshet, siden det er så personlig. At mensen fortsetter å komme måned etter måned, er ofte en stor skuffelse som tærer på både humør og optimisme. Og det blir ikke bedre av at familie og venner stadig spør: "Når skal dere ..."
Det finnes mange kjerringråd som skal øke sjansen for å bli gravid. Noen er ren bløff. Andre kan det være verdt å prøve. Det beste rådet er å la livet gå sin gang, men være bevisst på de faktorene som faktisk kan påvirke fruktbarheten. Les om hvordan du kan øke sjansen for å bli gravid.
Ta kontakt med en gynekolog for å høre hva som kan gjøres for deg eller dere.
Du kan også – på ulike måter – ta kontakt med andre i samme situasjon. Det hjelper ofte å vite at man ikke er alene, og det er viktig å dele og bearbeide erfaringer.

Les gjerne artiklene om prøverørsbefruktning/IVF eller om adopsjon.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...