when-you-have-difficulty-becoming-pregnant-again_id_teaser

Alt du trenger å vite om eggløsning

Hvordan regner man ut når det er eggløsning, og hvordan påvirker det sjansen for å bli gravid? Vi hjelper deg med å kjenne igjen symptomer og tegn på eggløsning.

Hva er eggløsning? Jo, én gang i måneden (vanligvis) skjer det en hormonforandring i kvinnekroppen som gjør at en eggstokk slipper ut et egg. Det er det vi kaller eggløsning. Og denne tilsynelatende lille hendelsen er helt avgjørende for om man blir gravid eller ikke. Men kvinner har flere fertile dager, altså dager når de faktisk kan bli gravide, enn selve eggløsningsdagen.

Når har man eggløsning?

Eggløsning pleier å skje rundt to uker før mensen, men den er ikke alltid konstant, og 12–16 dager før er ikke uvanlig. Det er altså ikke så lett å vite nøyaktig hvilken dag man har eggløsning. I tillegg kan jo menstruasjonssyklusen variere fra måned til måned, noe som gjør det hele litt mer komplisert. For å få litt oversikt kan du følge med på en app, en eggløsningskalkulator eller en eggløsningskalender. Hvis du vil vite det mer sikkert, går det an å kjøpe en eggløsningstest – eller fertilitetstest, som det også kalles. Slike eggløsningstester fungerer omtrent som en graviditetstest: Du tisser på en pinne for å måle et hormon (LH) som øker i forbindelse med eggløsning.

Mens uten eggløsning

Et tydelig tegn på at eggløsningen fungerer som den skal, er regelmessig menstruasjon, siden mensen er resultatet av et ubefruktet egg. Kvinner verper nemlig ikke et ubefruktet egg, slik høner gjør. I stedet ødelegges egget inne i kroppen og kommer ut i form av en blødning sammen med rester fra livmorslimhinnen. Det er det vi kaller menstruasjon. Iblant kommer det en menslignende blødning uten at det har vært eggløsning. Det er ingen «ordentlig» mens. I stedet skyldes både selve blødningen og den manglende eggløsningen lave nivåer av hormonet østrogen. Dette opplever mange innimellom, og vanligvis merker man det ikke selv, siden det minner veldig om vanlig mens. Men et tegn på at man ikke har hatt eggløsning selv om man blør, er ofte at «mensen» den måneden kommer sent eller på andre måter skiller seg fra den vanlige syklusen.

Hvor lenge varer eggløsning, og kan man bli gravid utenom eggløsning?

Noe som er viktig å være klar over hvis du ønsker å bli gravid, er at selve egget – etter at det har løsnet – kan bli befruktet i 24 timer. Sædcellene kan imidlertid leve i livmoren i flere døgn, og dermed ligge og vente på egget. De fertile dagene utgjør altså rundt fem dager før eggløsning til og med ett døgn etter, men det kan variere litt fra person til person.

Hvis du vil følge med på eggløsningen av motsatt grunn – altså for å få oversikt over såkalte «sikre perioder» – er det viktig å huske at både menstruasjonssyklusen og eggløsningen kan være uregelmessige. I praksis er det mange usikre faktorer, og metoden anbefales derfor ikke hvis du absolutt ikke vil bli gravid.

Symptomer og tegn på eggløsning

Finnes det andre tydelige tegn på eggløsning enn regelmessig menstruasjon? Det er ikke alle som merker noe, men det finnes noen vanlige symptomer på eggløsning:

  • Endret utflod - eggløsningsslim
    Under eggløsningen opplever mange at utfloden blir klar, seig og litt glatt, med en konsistens som minner om rå eggehvite. Dette kalles eggløsningsslim. Grunnen til at utfloden endrer seg, er ganske snedig: På denne måten gir kroppen sædcellene større sjanse til å overleve og komme seg frem til egget. Dette kan du også finne ut ved å sjekke slimets konsistens med en finger. Hvis konsistensen er slimete og litt seig, er det sannsynligvis eggløsning. Sammenlign gjerne med hvordan slimet er i andre deler av menstruasjonssyklusen.
  • Høyere kroppstemperatur
    Har du full oversikt over kroppstemperaturen din, kan du se at den pleier å stige med rundt en halv grad døgnet etter hver eggløsning.
  • Smerter i magen - eggløsningssmerter
    Noen, men langt fra alle, kan få vondt i magen ved eggløsning. Slike eggløsningssmerter kan du lindre med en hvetevarmer på magen eller reseptfrie smertestillende medisiner. Husk å unngå smertestillende preparater med cox-hemmere hvis du prøver å få barn, siden de kan gjøre det vanskeligere å bli gravid. Gjør det veldig vondt, bør du imidlertid kontakte en gynekolog, for det er hjelp å få.
  • Oppblåst mage og ømme bryster
    Under eggløsning føler mange at magen blir oppblåst, og at brystene blir ømmere enn de pleier.
  • Eggløsningsblødning
    Noen kan blø litt ved eggløsning. Det skyldes at det kan komme litt blod eller væske fra folliklene når egget løsner. Vi snakker ikke om store blødninger, men om en brun- eller rosaaktig utflod eller noen få dråper rødt blod. Det er med andre ord helt normalt å ha denne formen for regelmessig blødning ved eggløsning. Hvis det dukker opp nye typer blødninger i andre deler av menstruasjonssyklusen, bør du alltid få det sjekket.

Hva skjer i kroppen ved eggløsning?

I begynnelsen av mensen får du mer av et bestemt hormon i kroppen (FSH). Det påvirker eggstokkene og gjør at egget modner inne i follikkelen i eggstokken. Mens egget modnes, øker eggstokkene produksjonen av det kvinnelige hormonet østrogen. Det er østrogenet som gjør at slimet i livmorhalsen endrer seg og blir lettere for sædceller å ta seg gjennom og overleve i. Det økte østrogennivået påvirker også hypofysen, som ved hjelp av et annet hormon (LH) sender signaler til eggstokkene om at eggløsningen kan begynne. Når follikkelen sprekker, løsner altså egget og begynner å jobbe seg nedover mot livmoren. Enkelte måneder kan det løsne to egg, og hvis begge blir befruktet, blir resultatet toeggede tvillinger.

Follikkelen forvandler seg deretter til det gule legemet som produserer hormoner, blant annet progesteron, som får slimhinnen i livmoren til å vokse og forberede seg på å ta imot et befruktet egg. Hvis ikke egget blir befruktet, er det disse restene som kommer ut som mens.

Hva kan påvirke eggløsningen?

Det er mange ting som kan påvirke eggløsningen, og uregelmessig eller manglende eggløsning er en ganske vanlig årsak til ufrivillig barnløshet. Det er ikke alltid så lett å vite hva det skyldes, men her er noen mulige grunner til manglende eller uregelmessig eggløsning:

  • over- eller undervekt
  • medisiner som kan påvirke eggløsningen, for eksempel enkelte smertestillende legemidler (cox-hemmere) og testosteronpreparater
  • sykdommer, for eksempel PCOS
  • hormonforstyrrelser
  • alder, som kan gjøre eggløsningen mer uregelmessig
  • veldig hard trening
  • hormonbaserte prevensjonsmidler, for eksempel p-piller, siden hele poenget med dem er å hemme eggløsningen

Hvis en fertilitetsutredning viser at det er problemer med eggløsningen, kan du få resept på tabletter som stimulerer eggløsningen.

Hvorfor blir jeg ikke gravid selv om jeg har eggløsning?

Hvis du prøver å få barn, kan det være greit å vite at eggløsning bare er én brikke i puslespillet for å bli gravid. Uten en fertilitetsutredning er det helt umulig å vite hvorfor du ikke blir gravid. Men husk at ufrivillig barnløshet like gjerne kan ha andre årsaker, for eksempel problemer med egglederne eller dårlig sædkvalitet. Etter hvert som kvinner blir eldre, blir også eggløsningen mer upålitelig. Det skyldes at det har blitt færre egg, og at eggløsning ikke skjer like ofte. Det betyr imidlertid ikke at man ikke lenger er fertil. Det handler mer om at det er vanskeligere å treffe med timingen, og at man i større grad trenger i hjelp i form av assistert befruktning. Etter overgangsalderen, når man ikke lenger har mens eller eggløsning, kan man imidlertid ikke blir gravid lenger.

Faktasjekket av Karin Johansson, autorisert jordmor

Del artikkel