close

Hvorfor gråter barnet?

Det gjør vondt å se og høre at barn gråter. Samtidig er gråt barnets første mulighet til å formidle at noe er feil, eller at det har behov for noe. Mange foreldre lærer seg å høre om gråten skyldes sult, trøtthet eller frustrasjon. Hvis barnet ikke er sultent, har tørr bleie og ikke virker sykt, gråter det sannsynligvis bare for å få være nær deg og føle trygghet og for å få øyenkontakt.

Alle barn har sin egen personlighet

Undersøkelser viser at babyer i gjennomsnitt gråter eller er urolige opptil to timer om dagen inntil de er tre måneder gamle, og én time om dagen når de er mellom fire og seks måneder. Men den tiden kan noen ganger føles som en evighet.

Alle barn fødes med sin egen personlighet og sitt eget temperament. Det påvirker også hvordan barnet gråter. Noen barn gir nesten ikke lyd fra seg. Andre har mer energi og bruker hele stemmespekteret, noe som naturlig nok er mer slitsomt for foreldrene. Det er imidlertid også fordeler ved å ha et barn som lager mye lyd og gir uttrykk for hva det vil. Stahet er også en egenskap som kan være god å ha senere i livet.

Hva betyr gråten?

Når du ikke klarer å trøste det lille barnet, føler du deg kanskje som en dårlig mor eller far. Et utrøstelig barn vekker mange følelser, for eksempel frustrasjon, bekymring og desperasjon, og iblant også irritasjon. Men hensikten er jo at du skal kjenne det i sjelen, prøve å finne årsaken og oppfylle barnets behov. Vi er skapt slik for at vi skal overleve.

Gråt er et uttrykk for at man har behov for noe. Gråten kan bety mange ting, for eksempel at jeg er sulten, jeg sitter vondt, jeg får ikke sove, eller jeg vil ikke sitte på dette fanget. Noen ganger blir det mer gråt og sutring enn andre ganger. Det er normalt i perioder med rask utvikling eller vekst. Det kan være vanskelig iblant, og det er ikke alltid du klarer å forstå hvorfor barnet er så urolig. Kanskje vet ikke barnet det heller. Å forstå, trøste og iblant la barnet gråte ut i armene dine


Du vil bli stadig flinkere til å forstå hva barnet trenger, og tolke barnets behov. Noen ganger er det de grunnleggende behovene som må dekkes. Andre ganger kan det være vanskeligere å forstå hva som skal til. Da ender man ofte opp med å prøve alt – og da mener vi virkelig alt! – for å trøste barnet. Det er imidlertid ikke farlig for barnet å gråte, og barnet tar ikke skade av det. Det er heller ikke farlig å kjenne på følelser, som å være lei seg, skuffet eller sint. Hvis du er i nærheten, kan det noen ganger være godt for barnet å bare få gråte ut mens du har det på fanget eller holder det i armene dine. Det viktige er at barnet føler seg trygt og får trøst av noen det kjenner godt.


Det går ikke an å skjemme bort små barn


På våre besteforeldres tid mente man at man burde la barn gråte, siden det var bra for lungene deres. Men det mener man ikke lenger. Barn trenger foreldre som reagerer når de gråter, og som kan støtte dem. 


Ta opp barnet hvis du vil, uansett hva folk rundt deg sier. Man kan ikke skjemme bort et spedbarn med for mye oppmerksomhet eller med å holde det i armene. Følg magefølelsen din, og velg hvilke råd du vil følge.

Her kan du lese mer om hvordan du trøster barnet.
Eller se vår korte film med tips til hva du kan gjøre når barnet gråter.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...