close

Slik utvikles sansene og barnets hjerne

Alle spedbarnets sanser er helt åpne, og de første erfaringene danner grunnlaget for barnets videre utvikling. Alle inntrykk påvirker barnet, men det gjør også søvn og kosthold.

Alle barnets sanser fungerer fra fødselen av, pluss flere reflekser. Det betyr imidlertid ikke at barnet fødes med bevissthet og innsikt i det som skjer. Hvis man skal forstå en opplevelse, kreves det erfaring og utvikling. Det er blant annet en god grunn til å vente med TV-titting.

Smak og lukt

Visste du at barnet kan kjenne igjen smaken av det mammaen spiste under svangerskapet, i morsmelken det får i seg ved amming?
Helt fra barnet er nyfødt, kan det kjenne lukter. Det kan faktisk snuse seg frem til brystvorten og den livgivende melken der, hvis det får litt tid på seg. Barnet lærer seg raskt å kjenne igjen forelderens lukt. Prøv å la babyen få sovne på en genser som lukter av deg. (Store, løse plagg og andre ting skal imidlertid ikke ligge i barnets seng mens det sover, på grunn av risikoen for kvelning eller krybbedød.)

Berøring

Berøringssansen utvikles tidlig. Barnet registrerer hver minste nyanse i måten du tar i det på og holder rundt det på. Stryk den myke huden, og hold gjerne barnet hud mot hud så ofte du kan. Det er mange fordeler ved det, for eksempel at barnet holder varmen bedre, ammer lettere, blir roligere og får jevnere blodsukker.

Hørsel

Hørselen fungerer allerede ved fødselen, men fortsetter å utvikle seg i noen uker etterpå. Barn ser ut til å foretrekke lyse stemmer, noe som kanskje er grunnen til at vi automatisk snakker med litt lysere stemme når vi koser med et spedbarn.
Vi mennesker har vanskelig for å oppfatte lyder som vi aldri har hørt som spedbarn, og som ikke finnes i foreldrenes språk. Det kan være en forklaring på hvorfor det er så vanskelig å lære seg enkelte lyder på et annet språk senere i livet.
Snakk mye med barnet. Det elsker stemmen din – og har godt av å høre den! Fortell hva du gjør mens du skifter bleie, syng en kjent sang, lag spennende lyder. Det skal godt gjøres å finne en mer oppmerksom og nysgjerrig tilhører!

Syn

Nyfødte barn oppfatter lys, farger og ansiktsuttrykk. Men babyen er foreløpig langsynt og ser litt uklart. Barnet ser inntil videre best på 20 centimeters avstand – noe som tilfeldigvis tilsvarer avstanden til ansiktet ditt når barnet ligger i armene dine. Er det ikke fantastisk?
Når barnet er et par dager gammelt, kan det sannsynligvis se deg dypt inn i øynene. Forhåpentligvis begynner nå en prosess med økende tillit og trygg tilknytning.
Hvis du ser et smil i ditt nyfødte barns ansikt, handler det sannsynligvis om en spedbarnsrefleks. Først etter noen uker kan barnet gi deg et smil som svar på øyekontakt, et såkalt sosialt smil. Om ytterligere noen uker kan barnet begynne å smile spontant når det får øye på deg, den andre forelderen eller et søsken.
I de første leveukene kan barnet se på deg og herme etter ansiktsuttrykkene dine. Det er en evne som forsvinner ved 1–2 måneders alder, men som kommer tilbake etter cirka et halvt år.
Prøv å gjøre en overdreven grimase eller strekke ut tungen mens du ser på barnet. Kanskje gjør barnet nøyaktig det samme! Ofte kommer reaksjonen først etter en liten stund, siden barnet ennå ikke har trent opp evnen til å kommunisere.

Når man sover, sorterer hjernen dagens inntrykk

Om natten hviler kroppen. Inntrykkene fra omgivelsene er færre. Og når sansene ikke trenger å jobbe så hardt, arbeider hjernens indre nattskift. Da har nemlig hjernen energi til å utvikle seg.
Når det lille barnet sover, er det hjernen som er mest aktiv. For å sortere inntrykk og bearbeide minner må den skape utrolig mange nye koblinger, synapser, mellom nervecellene i hjernen. Hver ny erfaring må organiseres gjennom nye koblinger for å bli forståelig.
Barnets hjerne utvikles i rasende fart: Det dannes opptil 1 million nye synapser i sekundet!

Omega-3-fettsyrer er bra for hjernen

Det finnes enkelte typer flerumettet fett som er viktige for utviklingen av barnets hjerne og for synet. De beste såkalte omega-3-fettsyrene finnes i fet fisk. Barn som ikke spiser fisk, kan få i seg omega-3 fra rapsolje eller fra margarin som inneholder rapsolje. Valnøtter og linfrøolje inneholder også mye omega-3.
Et allsidig kosthold er for øvrig det viktigste når barnet begynner å spise vanlig mat. Norske barn har som regel ikke problemer med å få i seg de næringsstoffene som trengs til hjernens utvikling.

En passe mengde inntrykk hjelper hjernen

Små barn som blir ekstremt understimulert, kan rammes av defekter som synes ved røntgen av hjernen. Men for mye uavbrutt stimulering kan også være negativt, og blant babyer og barn i vestlige land er dette langt vanligere.
Fremovervendte barnevogner er blitt kritisert for å gi barn unødig mange inntrykk uten at de kan "sjekke" dem mot forelderens reaksjon, siden barnet faktisk ikke ser forelderen i det hele tatt. Små barn kan jo ikke selv bedømme hva som er farlig, bekymringsfullt eller bare morsomt – og det er derfor barnet straks ser på deg, sin veileder og beskytter, når det skjer noe uventet.
Når barnet blir trøtt av stimulering og lek, snur det seg enten bort, gjesper, gråter eller blir urolig.

Vent med TV-titting til barnet er 2 år

Kanskje får du ro og fred en stund hvis du plasserer en 1-åring foran TV-en. Men det er vanskelig for barnet å beskytte seg mot strømmen av stadige inntrykk. Klipp og zooming er forvirrende for det lille barnets hjerne, særlig siden dybdesynet ennå ikke er fullt utviklet og blikket lett flakker over skjermen.
TV-titting på egen hånd gir heller ikke barnet mulighet til samspill og tilknytning på samme måte som om dere leker eller blar i en bok sammen.
En relativt etablert oppfatning er i dag at barn under 2 år ikke bør se på TV i det hele tatt. Mange barneleger anbefaler maks. én time per dag for barn mellom 2 og 5 år.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...