Berøring

Nærheten mellom deg og babyen din

Forskning har vist at menneskelig berøring, hud mot hud, er enormt viktig for alle mennesker, og nærmest livsviktig for små barn. I denne delen går vi gjennom ulike fordeler med hudkontakt og tips for å skape gode rutiner knyttet til det.

Kjærlighet og trygghet

Omstillingen til livet utenfor livmoren

Å bli født er en utrolig stor omveltning for et barn. Å la barnet ligge hud mot hud er en fantastisk måte å gjøre overgangen til livet utenfor livmoren enklere på. En av hudens viktigste funksjoner er sansing. Gjennom huden finner vi ut om det for eksempel er varmt eller kaldt, men sansing kan formidle så mye mer enn det. Et klapp på kinnet, en klem eller et kyss – berøring er en måte å kommunisere og formidle følelser på.

Er du en ekspert på babyhud?

Ta vår quiz og se hva du kan om babyhud. Klarer du alle spørsmålene belønnes du med 100 poeng som du kan bruke fritt i Liberoklubbens poengshop.

Kommuniser gjennom berøring

Siden små barn ennå ikke har lært seg å snakke eller å forstå verbal kommunikasjon fullt ut, blir hudkontakt og berøring en veldig, veldig viktig måte for deg å formidle nærhet, trygghet, ømhet og kjærlighet til barnet på. Og for barnet å vise sine følelser overfor deg på.

Beroring 04

Berøring frigjør oxytocin

Når du klapper, stryker, klemmer, bærer og masserer barnet, styrker du ikke bare båndet mellom deg og barnet: Berøringen stimulerer også frigjøring av hormonet oxytocin. Det har flere viktige egenskaper –blant annet virker det legende og avstressende. Barn trenger ganske enkelt menneskelig kjærlighet i form av nærhet. Det er ikke mer komplisert enn som så.

Medisinske fordeler

Fordeler med hud mot hud

Når barnet ligger i magen, får det antistoffer fra moren. Disse beskytter barnet mot enkelte infeksjoner det første halvåret, først og fremst infeksjoner som moren har hatt. Også morsmelk inneholder antistoffer, som særlig beskytter slimhinnene i luftveiene og tarmene. Immunforsvaret er fullt utviklet allerede ved fødselen, men man kan si at det er utrent. En måte å stimulere utviklingen av barnets immunforsvar på er å la barnet hvile nakent (eller med bare bleie) mot din nakne hud. Da overføres nemlig din beskyttende bakterieflora gradvis til barnet. Hudkontaktenvirker dessuten smertestillende og beroligende, og den stimulerer barnets vekst.

Kengurumetoden

Hud-mot-hud-kontakt som behandlingsmetode ble utviklet på 1970-tallet på et sykehus i Bogotá i Colombia –der de hadde for få kuvøser. Man fant ut at barna kom seg raskere, og at det var bedre for foreldrene, hvis barn og foreldre ikke ble adskilt. I dag anbefaler WHO hud-mot-hud-kontakt for å redusere dødeligheten blant for tidlig fødte barn i utviklingsland. Det kalles ofte for kengurumetoden. Metoden brukes mange steder i verden. I Norge bruker de fleste sykehus den på for tidlig fødte barn. I dag anser man det for bedre å gi for tidlig fødte barn hud-mot-hud-kontakt –sammen med nødvendig medisinsk behandling –enn å legge dem i kuvøse. Mange behandlinger og omsorgsrutiner kan fint gjennomføres med barnet tett inntil foreldrenes bryst. Kengurumetoden har blant annet vist seg å stimulere utviklingen av barnets immunforsvar, evne til å die, søvnrytme og temperaturregulering.

Beroring 05

Fordeler med hud mot hud

 • Barnets hjerte-og pusterytme blir mer stabil og rolig
 • Barnet holder temperaturen og får mer stabilt blodsukker
 • Barnet blir mindre stresset
 • Barnets immunforsvar utvikles raskere
 • Barnets ammerefleks stimuleres gjennom hudkontakten og lukten
 • Oxytocin frigjøres –det er et hormon som virker beroligende, reduserer smertefølsomheten og stimulerer vekst og leging
 • Tilknytningen og de følelsesmessige båndene mellom barn og foreldre styrkes
 • Barn som får kroppskontakt, gråter mindre

Rutiner knyttet til stell og berøring

Massasje og kroppsbevissthet

Babymassasje er en klassisk måte å stimulere barns behov for nærhet og berøring på. Massasjen bidrar også til å utvikle barnets kroppsbevissthet og motorikk. Den kan dessuten gjøre at barnet sovner lettere. Bruk gjerne noen dråper babyolje når du masserer.

Beroring 06

Kjenn etter hva som fungerer best

Det finnes egentlig ingen klare regler for hvordan man skal massere barn. Kjenn etter hva barnet liker, og la barnet styre det du gjør. Masser helst når babyen er i godt humør og tilfreds. Vent med massasje til cirka 30 minutter etter et måltid, slik at magesekken får tid til å tømme seg. For nyfødte er cirka 10 minutters massasje passe. Selvfølgelig kan du massere en kort stund når som helst, for eksempel ved amming, flaskemating eller innsovning.

Gjør kosen til en rutine

Livet som småbarnsforeldre kan iblant være hektisk, og det går ikke alltid slik man hadde planlagt. For å rekke det man vil, og huske det man skal, er det lurt å ha gode rutiner. For både barn og voksne er det fint å ha rutiner for enkelte ting, men det må selvsagt ikke bli strikt og kjedelig.

Et koselig ritual ved sengetid

Hvis du for eksempel gjør det til en vane å smøre inn, massere eller bare kose litt med barnet like før sengetid, blir det snart et koselig lite ritual som gjør barnet rolig, trygt og avslappet før det skal sove.

Finn roen med deilig massasje

Våre produkter inneholder naturlige, pleiende og gjenfuktende ingredienser. Disse Libero-produktene er anbefalt av Asthma Allergy Nordic:

 • Libero Touch åpen buksebleie
 • Libero Touch åpen bleie
 • Libero Newborn
 • Libero Comfort
 • Libero UP&GO
 • Libero Oil
 • Libero Wash
 • Libero Baby Lotion
 • Libero Baby Shampoo
 • Libero Bubble Bath
 • Libero Zinc Cream