close

Det nyfødte barnets reflekser

Hvis du ser et smil i den nyfødte babyens ansikt, er det kanskje en spedbarnsrefleks. Skjønt det spiller ikke så stor rolle hva det er – det viktigste er at du smiler tilbake.

Friske barn fødes med flere reflekser. Disse kan utløses hvis de stimuleres på en bestemt måte, og slik kan man også kontrollere at barnets nervesystem fungerer som det skal. Les også: Skjematisk oversikt over barnets motoriske utvikling fra 0 til 18 måneder og Babysvømming

Reflekser

Jordmoren og barnelegen kontrollerer babyens reflekser like etter fødselen. Noen av refleksene forsvinner etter hvert.

• Moro-refleksen:
Hvis du lar babyens hode falle litt bakover mot hendene dine, slik at babyen opplever at den faller, vil han eller hun reagere umiddelbart ved å slå ut med begge armene og forsøke å klamre seg til deg. Dette er en gammel og primitiv refleks, og den hadde som funksjon å få babyen til å klamre seg fast til mammaen.

• Griperefleksen:
Hvis du stimulerer babyens håndflate eller fotsåle, kniper babyen umiddelbart sammen fingrene eller tærne.

• Gårefleksen:
Å gå ser ut til å være en fullt utviklet drift helt fra fødselen av. Hvis du holder den nyfødte babyen opp og lar føttene berøre underlaget, gjør han eller hun gåbevegelser med beina. At barnet senere lærer seg å gå ved 10–12 måneders alder, er en videreutvikling.

• Søke- og sugerefleksen:
Babyen viser tydelig når den vil ha brystet, ved å gjøre sugebevegelser med leppene, putte fingrene i munnen eller gape og søke med munnen.

• Bite- og tyggereflekser:
Dukker opp ved 5–6 måneders alder og innebærer at babyen biter gommene sammen når den får noe i munnen.

• Struperefleksen:
Struperefleksen (laryngeal chemoreflex) er en beskyttelsesrefleks som blant annet gjør at strupehodet lukker seg når vann eller andre væsker renner ned i svelget. Refleksen består også av bevegelser med armer og bein, slik at også små barn kan komme seg opp til overflaten igjen hvis de havner under vann.

• Trigeminus-refleksen:
Aktiveres når området rundt nesen og pannen kommer i kontakt med vann. Den fungerer på samme måte som struperefleksen, bortsett fra at den ikke omfatter bevegelser i svelget.

• Ansiktsrefleksen:
Aktiveres når ansiktet kommer i kontakt med vann, og også den bidrar til å beskytte luftveiene mot vann.

Det har oppstått en feil, prøv på nytt senere.
Laster inn ...